Verdidebatt

Kutt bistanden til homohaterne

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

At mennesker jages og fengsles pรฅ grunn av hvem de elsker, er uakseptabelt uansett hvor i verden det er. Det er skremmende at homofile i dag skal mรฅtte leve i frykt og skjule sin legning. Denne uken startet en heksejakt pรฅ homofile i Tanzanias stรธrste by, Dar es Salaam. De homofile lever i frykt for vold og angiveri, og i fengsel oppfordres det til รฅ voldta dem. Det er rett og slett middelalderske tilstander.

Det er pรฅ hรธy tid at vi stiller strengere krav til dem som mottar bistand fra Norge.

Hvorfor skal Norge gi 374 millioner ยญkroner i bistand til et regime som diskriminerer og forfรธlger LHBT-befolkningen? Jeg mener det er viktig รฅ gjรธre noe mer enn kun รฅ protestere. Ifรธlge borgermester ยญMakonda, som er hjernen bak forfรธlgelsen av de homofile, er det bedre รฅ fรฅ andre lands vrede enn Guds vrede. Med andre ord: ร… protestere er รฅ tale for dรธve รธrer.

Derfor har jeg stilt skriftlig spรธrsmรฅl til statsrรฅden om departementet vil ยญredusere eller kutte bistand til Tanzania pรฅ bakgrunn av landets รฅpenbare diskriminering av ยญhomo-โ€จfile og brudd pรฅ menneskerettighetene.

Vรฅr fordรธmmelse bรธr ha innhold. ยญNorge har vรฆrt bidragsyter til Tanzania gjennom mange รฅr, og รฅ holde igjen bistand fra Norge vil merkes. Og det fungerer. I 2014 innfรธrte presidenten av Uganda livstid i fengsel for homofili. Norge holdt da tilbake 50 ยญmillioner kroner i bistand, i likhet med flere andre land. Det endte med at loven ble annullert.

Utfordringen i Uganda er langt fra lรธst. Homofile diskrimineres fortsatt, selv etter loven ble annullert. Men eksempelet viser at vi i hvert fall kan gjรธre noe og sรธrge for at samfunn beveger seg i det vi mener er riktig retning โ€“ en retning som fรธlger vestlige verdier om likeverd og ytringsfrihet.

Tanzania beveger seg i en retning som gรฅr imot bรฅde ytringsfriheten og likeverdet. Bistandspengene bรธr fungere som et middel og belรธnne de landene som beveger seg i riktig retning, ikke de landene som รฅpenbart gรฅr i umoralsk retning. Norge mรฅ sende et tydelig signal om at vi fordรธmmer den umenneskelige jakten pรฅ homofile.

Tilstanden i Tanzania viser at kampen for menneskerettighetene fortsatt ikke er over. Etter รฅ ha deltatt pรฅ og ยญstรธttet ยญPride-arrangementer i Norge de ยญsiste รฅยญrene, har jeg vรฆrt vitne til flere som ยญmener at ยญarrangementet er uheldig ยญeller ยญoverflรธdig. Men det er helt feil. Pride ยญhandler om den kampen LHBT-ยญbefolkningen kjemper bรฅde i Norge og internasjonalt, og Tanzanias forfรธlgelse av homofile viser at denne kampen er langt fra over.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt