Jan Bojer Vindheim

1

Ikke glem yezidiene og de kristne i Irak

Publisert: 14. nov 2018.

Kjell Ingolf Ropstad, du har tidligere vist et oppriktig engasjement for det ­kurdiske folk. I desember kan du og resten av ­Stortinget, gi et viktig og nødvendig håndslag til de kurdiske yezidiene.

10. desember kommer Nadia Murad og Denis Mukwege til Oslo for å motta ­Nobels fredspris, en pris alle ser at de ­fortjener. Etter utdelingen vender ­Mukwege ­tilbake til Kongo, men Murad kan ikke ­vende ­tilbake til sin hjemby Kocho. Den er ­ødelagt av den islamske stat, i likhet med store deler av yezidienes ­bosettinger rundt Sinjar-platået. Hundretusener av ­yezidier som er jaget på flukt fra Sinjar går nå inn i sin femte vinter i tynne telt i den kurdiske regionen lenger nord.

I likhet med yezidiene og andre ­minoriteter har de kristne assyrerne blitt fordrevet fra sine hjem i Ninive-provinsen av den islamske stat. Mange håper nå å kunne opprette en egen provins i Irak, der kristne, yezidier og andre minoriteter kan føle seg trygge.

Det ville være et godt og viktig ­signal om Norge kunne gi Nadia Murad ­økonomisk støtte til den gjenoppbygging av ­minoritetenes raserte byer som er en forutsetning for deres fortsatte eksistens i Irak.

Kristelig Folkeparti og de øvrige ­
partiene på Stortinget kan i ­desember gjøre alvor av sin bekymring for de ­truede ­minoritetene i Irak ved å love Nadia ­Murad noe av de midlene hun trenger i sitt­ ­arbeide for å gjenoppbygge Sinjar. En gjenoppbygging som er nødvendig for hennes folks framtid.

Det vil styrke Norges og fredsprisen anseelse.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sigurd Eikaas

17 innlegg  5707 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Et veldig godt innlegg, - takk for det! 

En veldig god utfordring!

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere