Verdidebatt

Behov for å styrke romanifolkets/taternes kultur og historie

Regjeringen er opptatt av at romanifolket/taterne i Norge skal få utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv – i tråd med den kollektive oppreisningen som ble gitt i 2004. For å være sikker på at vi kommer dit, har kommunalministeren og kulturministeren i fellesskap bestemt at Kulturrådet skal overta ansvaret for forvaltningen av midlene. Målet er at pengene kommer flest mulig av romanifolket/taterne til gode og at forvaltningen skjer på en forsvarlig og effektiv måte.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I et innlegg i Vårt Land skriver Lillan Støen fra Taternes Landsforening at Stortinget på feilaktig grunnlag har tatt fra romanifolket/taterne den kollektive oppreisningen. Det stemmer ikke.

I 2004 etablerte den daværende regjering et fond på 75 millioner kroner. Fondet var en kollektiv oppreisning for overgrepene romanifolket/taterne har blitt utsatt for. Avkastningen skulle brukes til å gjenreise, utvikle og synliggjøre romanifolkets/taternes kultur og historie. Det målet ligger fortsatt fast. Det som er endret, er hvordan midlene skal forvaltes.

Beslutningen om å overføre forvalteransvaret til Kulturrådet er en politisk beslutning, som bygger på et bredere grunnlag enn det Støen hevder i sitt innlegg. En av grunnene er at departementet har vært i tvil om at den kollektive oppreisningen har nådd ut til bredden av romanifolket/taterne. En rekke henvendelser til departementet, og også høringsinnspillene til NOU 2015: 7 Assimilering og motstand, har vist at stiftelsen har hatt liten tillit blant en stor del av romanifolket/taterne.

I 2014 opprettet stiftelsen Romanifolkets/taternes senter, som en enhet utenfor stiftelsen. Departementet hatt begrenset innsyn i hvordan senteret har brukt pengene. Vi har også vært bekymret over de høye administrative kostnadene, som har rokket ved ordningens legitimitet. Det var derfor betimelig å stille seg spørsmålet om ordningen fungerte etter hensikten.

Departementet har vært opptatt av å involvere romaniorganisasjoner og andre representanter for romanifolket underveis i arbeidet med å komme fram til en ny forvaltningsmodell for den kollektive oppreisningen.

Vi er sikre på at Kulturrådet, som er en profesjonell tilskuddsforvalter, vil sørge for at den kollektive oppreisningen skjer på en faglig og forsvarlig måte. Kulturrådet vil også involvere romanifolket/taterne i arbeidet med en ny tilskuddsordning.

På den måten vil ordningen fungere slik den var tiltenkt: Til å synliggjøre og styrke romanifolkets/taternes kultur og historie.

Av Anne Karin Olli, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt