Verdidebatt

Løftebrudd gir tillitsbrudd. Farlig!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KrF som Venstre, bryter sitt 짯viktigste valg짯l첩fte. Begge partier var tydelige p책 at regjeringssamarbeid med Frp var 짯uaktuelt i 짯denne perioden. L첩ftet var helt i tr책d med det de to partiene gang p책 gang har 짯synliggjort, nemlig at de er uenige i Frp sitt grunnsyn. De misliker holdninger 짯partiet gir uttrykk for. De er uenige i en rekke 짯enkeltsaker. De tar sterk avstand fra 짯retorikken og oppf첩rselen hos flere av Frp sine statsr책der og sentrale partimedlemmer. De st첩rste kampene har st책tt nettopp med Frp.

Beslutningen om likevel 책 s첩ke 짯regjeringssamarbeid ble truffet av 짯partienes medlemmer og ledere. Alle 짯velgerne som baserte sin bruk av stemme짯seddelen p책 regjeringsl첩ftet og andre uttalelser, st책r m책pende og ser p책. Forel첩pig uten 책 kunne gj첩re noe. For mange var nettopp dette l첩ftet avgj첩rende. De f첩ler seg lurt.

L첩ftebrudd som dette er farlig. Det 짯utfordrer tilliten mellom velgere og 짯partier. Det truer det tillitsforholdet som er 짯avgj첩rende for den m책ten vi praktiserer demokrati p책.

Tillit er grunnkapitalen i v책rt 짯politiske system. Vi velgere forventer samsvar 짯mellom det man sier og det man gj첩r. Vi forutsetter forutsigbarhet og konsistens. Vi forventer integritet. Vi forventer lojalitet overfor oss som st책r bak dem gjennom valg. Venstre og KrF t챈rer p책 grunnkapitalen n책.

Det er likevel mange nok ogs책 i v책rt land som mangler all tillit til b책de politikere og politikk. De har null tiltro til systemet. 짯Eklatante l첩ftebrudd som vi n책 ser, er egnet til 책 forsterke slike holdninger.

Avgj첩rende for demokrati og parlamentarisme som hos oss, er at det foreligger alternativer. Velgerne b첩r kunne se at det foreligger ulike veivalg. Ofte er det likevel ikke s책nn. Programformuleringer og 짯uttalelser i valgkampen virker heller 짯diffuse. I denne saken var imidlertid b책de Venstre og KrF tydelige. Alle deres potensielle velgere burde ikke v챈re i tvil om hva man mente om regjeringssamarbeid med Frp. L첩ftet kan ikke bortforklares.

L첩ftebrudd som dette er farlig for 짯systemet v책rt. Det rokker ved tillits짯forholdet. Det gir n챈ring til alle de som nettopp henter fram alle svakheter og tegn til opportunisme for 책 s책 tvil om v책re grunnleggende styringsprinsipper og v책rt 짯systems egnethet. De som mener at 짯politikere lyver, f책r ved til b책let. Sm책partiene Venstre og KrF sine l첩ftebrudd bryter 짯alene ikke ned all tillit til systemet. Vi ser vel 짯sjelden s책 책penbare l첩ftebrudd i de aller viktigste sakene. Det er 책 h책pe at ingen andre partier fristes til 책 gj첩re noe tilsvarende. Det ville v챈re riktig ille.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt