Ingrid Vik

29

En løsning som ikke virker

Med Kjell Ingolf Ropstads «historiske mulighet til å endre abortloven» går en enda viktigere diskusjon tapt.

Publisert: 13. nov 2018  /  910 visninger.

Det er to ting som frustrerer meg i de stadig tilbakevendende ­debattene om abort. For det første hvordan abortmotstand­ere velger å se bort fra etablert kunnskap om hva som faktisk får aborttallene ned.

For det andre at de gjør det vanskelig­ere å løfte et informert ordskifte om ­muligheter og grenser når den teknologiske utviklingen går på høygir.

Kjent sammenheng. 

Når det gjelder det første, er norske politikere, inkludert i KrF, godt kjent med sammenhengen mellom lovgivning og aborttall. De viser at streng abortlovgivning ikke fører til færre aborter.­ I stedet bidrar til den til mer død og komplikasjoner gjennom usikre aborter.

I Norge dør ingen av slike komplikasjoner. Og aborttallene synker. I 2016 var abortforekomsten i Norge den laveste ­siden registret ble opprettet i 1979, ifølge Folkehelseinstituttet. En viktig årsak er en markant nedgang i aborttallene blant unge kvinner. Det skyldes ikke at de unge er seksuelt avholdne, men at de har enkel tilgang til prevensjon og at den for mange også er gratis. Tallene er oppløft­ende – enten du slåss for ufødt liv eller for ­kvinners selvbestemmelse.

LES OGSÅ: Færre tek abort i Norge

Godt mål, gal resept. 

Forutsetningen er at pragmatisme, smidighet og kompromissvilje settes foran symbolpolitiske seiere. Det motsatte av hva KrF, med Kjell Ingolf Ropstad i spissen, gjør i dag. For det er naturligvis ikke målet – å få ned aborttallene – det er noe galt med. Problemet er at partiet velger en metode som ikke virker, i tillegg til at den krenker ­kvinners integritet.

Så er det den andre siden av saken. Hvordan skal vi som samfunn sikre gode rammer for bioteknologi og medisin­ i ­rivende utvikling? Et viktig bidrag vil være å frede dagens abortlovgivning. Dersom den ligger fast, åpner det seg et hav av muligheter for politiske og etiske diskusjoner av den typen som KrF etterlyser: Hvordan bygge et samfunn der alle barn er velkomne? Et samfunn der bioteknologi og medisin er basert på «respekt for menneskeverd, menneskelige rettigheter og personlig integritet og uten diskriminering» (Bioteknologiloven, 2013).

Ikke helsvart. 

Bildet er imidlertid ikke helsvart. Bare de siste dagene har jeg lest flere reflekterte abortinnlegg basert på personlige erfaringer om barn som ble båret frem eller ikke båret frem. Sam­tidig forteller fagfolk at de harde debattene gjør valget for uønskede gravide enda mer skambelagt.

Noen vil kanskje si at skammen i dette tilfelle er en god, regulerende mekanisme.­ Til det er det å si at det endrer ikke kvinnens valg, det gjør bare livet litt mer vanskelig.

Det er ingen grunn til å la seg overraske over Ropstads utspill. Men jeg ble overrasket over statsministerens respons, bare en måned etter at Høyres sentralstyre slo fast at partiet står fast ved dagens lovgivning fordi den «ivaretar avveiningene mellom kvinners rett til å bestemme over egen kropp og hensynet til det ufødte liv.» (pressemelding 9. september 2018).

LES OGSÅ: Krfs regeringsferd er full av farer

Også KrF delt. 

Kanskje angrer Erna litt på det nå. At hun handlet i desperasjon snarere enn som den politiske strategen hun vanligvis er. For hvordan skal vi ellers forstå at hun klistrer seg til en av vår tids mest upopulære saker – uten engang å ha partiet eller regjeringspartnerne med seg? Langt mindre norske velgere. Ifølge en meningsmåling gjort av Respons Analyse for VG er det bare 16 prosent av velgerne som er positive til å endre abortloven.

I den samme målingen er bare 53 prosent av KrFs egne velgere positive, mens 31 prosent av dem er negative til å endre loven og stramme inn retten til abort ­etter uke 12.

Om Ropstad får det som han vil, kan prisen bli høy. En slik sak går nemlig ikke over av seg selv. Tvert i mot vil støyen fortsette på bekostning av andre viktige saker. For KrF kan det bli skjebnetungt. For de som ønsker en annen politisk ­retning for landet er det tidenes gavepakke.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 1 år siden

Jeg tror det handler mest om at fra Høyre opplever Krf mer respekt for sitt syn, mens på venstresiden blir de latterliggjort og fra noen også hatet. Det er nok ingen god følelse for mange i Krf. Dagsavisen har jo satset på at komikere fronter debatten for seg, som Tusvik, der Krf blir kalt for mørkemenn m.m. Det er nok sårende. Så jg forstår mange i Krf ikke orker venstresiden. 

2 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

30 innlegg  2002 kommentarer

Egen kropp? Nei, to.

Publisert over 1 år siden
Ingrid Vik. Gå til den siterte teksten.
En viktig årsak er en markant nedgang i aborttallene blant unge kvinner. Det skyldes ikke at de unge er seksuelt avholdne, men at de har enkel tilgang til prevensjon og at den for mange også er gratis.

Er sex en god og positiv lek og aktivitet for unge mellom 16 år og gifteferdig alder?  Et fast og varig forhold kommer til varierende tid for mennesker, noen finner sin partner / ektefelle 18 år gamle, andre 22 år, 25, 30 etc.

Samleie kan føre til graviditet, derfor er det best å vente med sex til man kan ta imot barn.  Dette er Guds gode veiledning til ungdom.

I tillegg til at abort er å ta liv, er det to andre forhold vi bør tenke på. For det første.  Et påbegynt foster endrer morens kropp, den omstiller seg for hele prosessen gjennom graviditeten og etter at barnet er født.  Når dette avbrytes ved inngrep vil kroppen fortsatt være gravid i lang tid.  Dette fører til stor psykisk belastning.  Mange angrer i etterkant.

Det andre.  Et godt kjærlighetsforhold bygger på vennskap og respekt, når ungdom tror at sex og erotikk er kjærlighet eller vennskap bommer de stygt.  Slike forhold ryker og skaper sår og sorg.  Jo flere partnere med erotikk som hovedingrediens, jo mindre skikket blir en til et godt livslangt ekteskap.

Derfor mislykkes så mange ektepar i dag, til stor fortvilelse for oss skilsmissebarn!

At samfunnet, skole og foreldre villeder ungdommen på denne måten er dypt tragisk og skaper mye sorg.

Gud har alltid rett, den som har funnet en hustru, har funnet lykke og fått en nådegave av Herren!

Kjære ungdommer, vent, - da holder kjærligheten livet ut!  50 - 60 år!

Kommentar #3

Magne Kongshaug

43 innlegg  241 kommentarer

Publisert over 1 år siden

Ingrid vik:  «Sam­tidig forteller fagfolk at de harde debattene gjør valget for uønskede gravide enda mer skambelagt. Noen vil kanskje si at skammen i dette tilfelle er en god, regulerende mekanisme.­ Til det er det å si at det endrer ikke kvinnens valg, det gjør bare livet litt mer vanskelig».

Undrer meg på hvordan Ingrid Vik kan vite at skam eller skyldfølelse ikke kan endre en kvinnes valg. Abortloven er vel ikke til for å gjøre valget om abort eller ikke lett?  I hvert fall noen  kvinner/par som velger abort, føler vel skyld derved. Det er i så fall, etter min oppfatning, et sunnhetstegn, som kan ha preventiv virkning.   At det ikke lenger er skambeheftet å ta abort i Norge, skyldes at samfunnsmoralen har forandret seg - og at abort er lovlig innen visse rammer.  

Vik: norske politikere, inkludert i KrF, er «godt kjent med sammenhengen mellom lovgivning og aborttall. De viser at streng abortlovgivning ikke fører til færre aborter.­ I stedet bidrar til den til mer død og komplikasjoner gjennom usikre aborter. I Norge dør ingen av slike komplikasjoner».  

Kommentar: Viks retorikk til tross: en eventuelt mer restriktiv norsk abortlov behøver imidlertid ikke å bety mer død og komplikasjoner i Norge, men i stedet færre aborter og flere barn!

At livet bør gjøres enklere for familier  med funksjonsnedsettelser er påkrevet. Og at noen par knapt har råd til å føde barn i rike Norge, er en nasjonal skam!   

Vik: «Og aborttallene synker. I 2016 var abortforekomsten i Norge den laveste ­siden registret ble opprettet i 1979, ifølge Folkehelseinstituttet. En viktig årsak er en markant nedgang i aborttallene blant unge kvinner. Det skyldes ikke at de unge er seksuelt avholdne, men at de har enkel tilgang til prevensjon og at den for mange også er gratis. Tallene er oppløft­ende – enten du slåss for ufødt liv eller for ­kvinners selvbestemmelse.»

Det er bra at aborttallene går ned . Men i 2017 ble det fortsatt begått over 12000 selvbestemte svangerskapsavbrudd i Norge, et av verdens aller rikeste land. De aller, aller fleste fostrene kunne ha blitt født som sunne barn. - Alt liv vil leve!

Vik, hvor stor er egentlig andelen av ufrivillige – ikke villede - graviditeter som skyldes samleie uten adekvat prevensjon? Er 95 av 100 en bra  gjetning?  I så fall, er jo de aller fleste fostre som blir vurdert for abort konsekvenser av  ansvarsløs ikke-føre-var holdning. Og hvor mange av abortvalgene skyldes bekvemmelighet og karrierejag? – Burde vi ikke skynde oss litt langsommere – bruke kondom og  «forbruke» færre fostre?  

Selvbestemt? En kvinnes «selvbestemmelse» er nokså relativ, idet impulsive samleier skjer, og valgets kvaler deretter er mye bestemt av mainstream samfunnsmoral. Større beredskap, bevisst selvbestemmelse før eventuell graviditet skjer, etterspørres!  

Slik jeg ser det, er altså «fri abort» i vårt samfunnet ofte et skjul for skjødesløshet, etterfulgt av bekvemmelighet, en lov som godtar synd mot livet og Skaperen!

På den annen side, bør ingen påtvinge andre egen moral ved politiske grep.  Gud har gitt oss frihet under ansvar til å velge egne veier, mann som kvinne.

 At bare 53 prosent av KrFs egne velgere er positive, mens 31 prosent av dem er negative til å endre loven og stramme inn retten til abort ­etter uke 12, kan tyde på at skjødesløshet og «kvinners rettigheter» er blitt viktigere også for mange KrF-ere enn Ærefrykt for menneskeliv under utvikling.  – Ærefrykt for både ufødt og født liv er miljøvern på sitt beste!      

Kommentar #4

Magne Kongshaug

43 innlegg  241 kommentarer

Publisert over 1 år siden

Tall som oppgis av Maria Røsok tyder på at de fleste kvinner som velger abort ikke bruker prevensjon 

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
17 dager siden / 1206 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
23 dager siden / 1204 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
5 dager siden / 917 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
9 dager siden / 845 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 631 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 585 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere