Lederartikkel Vårt Land

Tillit til tillit

Den nordiske modellen og den kristne etikken forenes i troen på tillitens kraft.

Publisert: 9. nov 2018 / 103 visninger.

Ofte får olja litt for mye av æren for det velferds- og velstandsnivået vi har opplevd i Norge de seneste tiårene. Selvsagt har oljeeventyret, som for tiden blir gjenfortalt i NRKs TV-drama Lykkeland, spilt en vesentlig rolle. Men det er nok å se til våre nordiske søsternasjoner, som har klart seg fint uten olja, for å forstå at det finnes andre måter å skape og forvalte rikdom på. Mye av det handler om en annen ressurs, som ikke bores opp fra sjøen: Tillit.

LES OGSÅ: Imponerende og rikt oljeeventyret

I dag starter vi en ny Eksistens-serie om tillit. De neste fredagene skal fenomenet belyses fra forskjellige vinkler. Vi vil undersøke hvilken ressurs tilliten kan være, for oss som enkeltpersoner, men også for samfunnet. I dag snakker vi med Heidrun Persdatter Aaserud, som var uheldig og bulket en bil – noe som skjer 60.000 ganger årlig her til lands. Bare en av tre melder fra. Også Aaserud tvilte et øyeblikk: Skal, skal ikke melde fra, tenkte hun, men landet på å være ærlig. Det sparte bileieren for både ­penger og irritasjon.

«Hvis jeg ikke hadde ringt, ville det nok sneket seg inn en tanke hos meg selv om at alle er kjeltringer, ettersom jeg selv hadde oppført meg som en skurk», sier hun. Dette vitner om selvinnsikt. For mistillit er ikke bare noe som skader andre der og da – det er også noe som kan skade din selvforståelse og forholdet ditt til andre. Hvis jeg selv velger ugjerningen, hvorfor skal jeg da tro at min neste gjør annerledes?

Tillit er lønnsomt, sier tillitsforsker Helge Skirbekk. Det sparer oss for byråkratiske kontrollorganer, det hemmer ulønnsom og urettferdig korrupsjon. Sånn sett kan vi si at den nordiske modellen og den kristne etikken forenes i troen på tillitens kraft: Det er bedre å tro det beste om naboen, selv om prisen å betale iblant kan være at man blir lurt.

I sommer skrev Vårt Land at flere økonomieksperter mente kristne var lettere å svindle enn andre. «Kristne vil jo være til å stole på, så da stoler de også lett på andre. Derfor kan det ikke falle dem inn at noen vil svindle dem», sa Christian Vennerød. Det er selvsagt ikke noe mål å la seg lure av sleipe telefonselgere, som om det ikke fantes ond vilje i denne verden. Likevel mener vi godtroenhet er et av kristendommens sterkeste kort i dagens samfunn. Å velge tillit er å legge sitt liv i andres hender – i håp om at de vil løfte deg slik vi du selv vil løfte et medmenneske ved neste korsvei.

LES OGSÅ: – Kristne blir lettere ofre for økonomiske svindlere

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 6 timer siden / 5461 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 6 timer siden / 640 visninger
Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 6 timer siden / 640 visninger
Robin Tande kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 7 timer siden / 5461 visninger
Nils-Petter Enstad kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 7 timer siden / 640 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 7 timer siden / 5461 visninger
Levi Fragell kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 8 timer siden / 5461 visninger
Arvid Merkesvik kommenterte på
KrF ble styrt inn i høyrefellen
rundt 8 timer siden / 677 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 8 timer siden / 1465 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 8 timer siden / 25145 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 8 timer siden / 5461 visninger
Les flere