Lederartikkel Vårt Land

Tillit til tillit

Den nordiske modellen og den kristne etikken forenes i troen på tillitens kraft.

Publisert: 9. nov 2018

Ofte får olja litt for mye av æren for det velferds- og velstandsnivået vi har opplevd i Norge de seneste tiårene. Selvsagt har oljeeventyret, som for tiden blir gjenfortalt i NRKs TV-drama Lykkeland, spilt en vesentlig rolle. Men det er nok å se til våre nordiske søsternasjoner, som har klart seg fint uten olja, for å forstå at det finnes andre måter å skape og forvalte rikdom på. Mye av det handler om en annen ressurs, som ikke bores opp fra sjøen: Tillit.

LES OGSÅ: Imponerende og rikt oljeeventyret

I dag starter vi en ny Eksistens-serie om tillit. De neste fredagene skal fenomenet belyses fra forskjellige vinkler. Vi vil undersøke hvilken ressurs tilliten kan være, for oss som enkeltpersoner, men også for samfunnet. I dag snakker vi med Heidrun Persdatter Aaserud, som var uheldig og bulket en bil – noe som skjer 60.000 ganger årlig her til lands. Bare en av tre melder fra. Også Aaserud tvilte et øyeblikk: Skal, skal ikke melde fra, tenkte hun, men landet på å være ærlig. Det sparte bileieren for både ­penger og irritasjon.

«Hvis jeg ikke hadde ringt, ville det nok sneket seg inn en tanke hos meg selv om at alle er kjeltringer, ettersom jeg selv hadde oppført meg som en skurk», sier hun. Dette vitner om selvinnsikt. For mistillit er ikke bare noe som skader andre der og da – det er også noe som kan skade din selvforståelse og forholdet ditt til andre. Hvis jeg selv velger ugjerningen, hvorfor skal jeg da tro at min neste gjør annerledes?

Tillit er lønnsomt, sier tillitsforsker Helge Skirbekk. Det sparer oss for byråkratiske kontrollorganer, det hemmer ulønnsom og urettferdig korrupsjon. Sånn sett kan vi si at den nordiske modellen og den kristne etikken forenes i troen på tillitens kraft: Det er bedre å tro det beste om naboen, selv om prisen å betale iblant kan være at man blir lurt.

I sommer skrev Vårt Land at flere økonomieksperter mente kristne var lettere å svindle enn andre. «Kristne vil jo være til å stole på, så da stoler de også lett på andre. Derfor kan det ikke falle dem inn at noen vil svindle dem», sa Christian Vennerød. Det er selvsagt ikke noe mål å la seg lure av sleipe telefonselgere, som om det ikke fantes ond vilje i denne verden. Likevel mener vi godtroenhet er et av kristendommens sterkeste kort i dagens samfunn. Å velge tillit er å legge sitt liv i andres hender – i håp om at de vil løfte deg slik vi du selv vil løfte et medmenneske ved neste korsvei.

LES OGSÅ: – Kristne blir lettere ofre for økonomiske svindlere

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere