Ingvild Endestad

1    1

Guds ord sterkere enn diplomati i Tanzania

Guvernøren i Dar es Salaam i Tanzania har oppfordret til heksejakt på homofile i Tanzania, og redaktør i den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, har bedt om at norske myndigheter stanser bistanden til landet for å redde homofile Tanzanianere. Vi setter pris på hans engasjement for livene og sikkerheten til lhbt-personer i Tanzania. Men bistandskutt er en uklok fremgangsmåte som i siste ende vil gå utover de som nå rammes. Derimot kan Selbekk og Dagens venner ha en stor innvirkning om de virkelig vil: Guds ord er sterkere enn diplomati for myndighetene i Tanzania.

Publisert: 8. nov 2018 / 1775 visninger.

Situasjonen i Tanzania er dramatisk, og vi må raskt sette inn alle krefter der det nytter. Akkurat nå sitter flere Tanzanianere fengslet og venter på torturlignende undersøkelser, og hele den skeive befolkningen i landet lever i frykt. Facebook-profiler gjennomgås og  lokalsamfunn oppfordres til å angi sine naboer, venner og familie.  


Uklokt med bistandskutt 

Vi skulle ønske at svaret var så enkelt som å true med bistandskutt. Men på spørsmål om han ikke frykter vestlige lands reaksjon svarer guvernøren at han frykter Gud mer, så dersom vi skal ta guvernøren på alvor er Selbekks kontakter og påvirkningsmuligheter antagelig mer effektive enn norske myndigheters.  

Loven som kriminaliserer homofile i Tanzania og de negative holdningene som følger med den ble importert av britiske misjonærer. Disse holdningene har blitt videreført og forsterket av kristne misjonærer, blant annet fra Norge. Kirken og kirkesamfunnene står enormt sterkt i Tanzania, og også presidenten er langt mer lydhør mot disse miljøene enn han er overfor internasjonalt press.  Som en lhbt-organisasjon kommer både vi og våre partnere dessverre ofte til kort i møte med kirka. Dersom Selbekk virkelig vil hjelpe den skeive minoriteten i landet, er det akkurat her vi kunne kommet lengst. 


Kirka kan få oss lengre

En start kunne være at Selbekk oppfordret Mediehuset Dagens største aksjonær, Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), til å kontakte sin nære samarbeidspartner, den evangelisk-lutherske kirken i Tanzania. En uttalelse og beskyttelse derfra kan endre bildet.

NLM, som også har en styrerepresentant i Mediehuset Dagen, støtter og finansierer utdannelsen av evangelister og prester i Tanzania. Kanskje kunne Selbekk utfordret dem til å sørge for at studentene på denne skolen fikk mer informasjon om livene lhbt personer lever,  om de daglige krenkelsene av deres grunnleggende menneskeverd. Kanskje kan de til og med tilby beskyttelse for mennesker som nå frykter for sine liv. Eller kanskje kunne Dagens redaktør fått en spalteplass i en av de kristne magasinene i Tanzania som NLM støtter utgivelsen av? Der kunne han tatt til orde for kirkas rolle som en trygg havn og forsvarer av forfulgte homofile? 


En gylden anledning for kristne aktører 

Veien til likeverd og rettferdighet for verdens homofile og transpersoner er lang fordi den krever kunnskapsformidling, utbygging av sikkerhet, styrking av lhbt-samfunnet og holdningsendringer. FRI jobber i flere land for å styrke lhbt-organisasjonenenes arbeid, og Selbekk og andre som ønsker å bidra i dette arbeidet må gjerne kontakte oss for innspill. 

Akkurat nå brenner det under føttene til homofile i Tanzania. Dersom Selbekk, Avisa Dagen og Norsk Luthersk Misjonssamband har omsorg for de homofile som nå frykter for livet, har de en gylden anledning til å bedre situasjonen umiddelbart. 

8 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Dan Lyngmyr

175 innlegg  1168 kommentarer

Publisert 10 dager siden
Ingvild Endestad. Gå til den siterte teksten.
Akkurat nå brenner det under føttene til homofile i Tanzania. Dersom Selbekk, Avisa Dagen og Norsk Luthersk Misjonssamband har omsorg for de homofile som nå frykter for livet, har de en gylden anledning til å bedre situasjonen umiddelbart. 

Når mennesker forfølges for sin tro , politiske overbevisning  eller kjønnsidentitet så er det selvsagt all grunn til å reagere, slik Endestad nå gjør , og jeg håper at både avisen Dagen og NLM kan bidra til å lette forholdene for forfulgte mennesker i Tanzania. 

Men premisset , og det kan hende jeg vrangleser litt , om at dette er en prøveklut på om avisen eller NLM har omsorg også for homofile , er  uakseptabelt etter mitt skjønn.  

Derfor, håper jeg at Endestad også forstår at det faktisk både er mulig å forsvare menneskers liv og samtidig være sterkt kritisk til FRI`s nesten grenseløst uansvarlige agenda.5 liker  
Svar
Kommentar #2

Ingvild Endestad

1 innlegg  1 kommentarer

Publisert 10 dager siden

Hei Dan Langmyr. Dette er ikke en prøveklut, men en reell oppfordring til å plassere noe jeg opplever som et genuint og ektefølt engasjement fra Selbekk der det kan gjøre størst nytte. Situasjonen for homofile i Tanzania er akutt, og jeg tror og håper vi er mange her i Norge som ønsker å gjøre det vi kan for å stanse forfølgelsen. At jeg, Selbekk og NLM har våre uenigheter og diskusjoner om spørsmål her hjemme i Norge får være en annen debatt. Jeg håper vi kan legge det til side og bruke våre krefter der hver av oss har mulighet og ser at det nytter. 

10 liker  
Svar
Kommentar #3

Per Arne Hovland

0 innlegg  55 kommentarer

Publisert 9 dager siden

Bistandskutt for å presse Tanzania eller andre afrikanske land vil ikke hjelpe situasjonen for seksuelle minoriteter - snarere tvert i mot. Bistandskutt vil dessuten ramme de aller svakeste i samfunn der vann og mat ikke er en selvfølge. Selbekks innspill er lite gjennomtenkt.

Jeg vil takke Ingvild Endestad for et viktig og konstruktivt innlegg. Hun kommer med konkrete utfordringer, både til NLM og Dagens redaktør. Jeg håper hennes innspill blir lyttet til. Jeg håper vi kan få se en konstruktiv samtale i dette kommentarfeltet.

2 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 6 timer siden / 5465 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 6 timer siden / 642 visninger
Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 7 timer siden / 642 visninger
Robin Tande kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 7 timer siden / 5465 visninger
Nils-Petter Enstad kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 7 timer siden / 642 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 7 timer siden / 5465 visninger
Levi Fragell kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 8 timer siden / 5465 visninger
Arvid Merkesvik kommenterte på
KrF ble styrt inn i høyrefellen
rundt 8 timer siden / 678 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 8 timer siden / 1466 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 8 timer siden / 25146 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 8 timer siden / 5465 visninger
Les flere