Verdidebatt

Guds ord sterkere enn diplomati i Tanzania

Guvernøren i Dar es Salaam i Tanzania har oppfordret til heksejakt på homofile i Tanzania, og redaktør i den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, har bedt om at norske myndigheter stanser bistanden til landet for å redde homofile Tanzanianere. Vi setter pris på hans engasjement for livene og sikkerheten til lhbt-personer i Tanzania. Men bistandskutt er en uklok fremgangsmåte som i siste ende vil gå utover de som nå rammes. Derimot kan Selbekk og Dagens venner ha en stor innvirkning om de virkelig vil: Guds ord er sterkere enn diplomati for myndighetene i Tanzania.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Situasjonen i Tanzania er dramatisk, og vi må raskt sette inn alle krefter der det nytter. Akkurat nå sitter flere Tanzanianere fengslet og venter på torturlignende undersøkelser, og hele den skeive befolkningen i landet lever i frykt. Facebook-profiler gjennomgås og  lokalsamfunn oppfordres til å angi sine naboer, venner og familie.

Uklokt med bistandskutt 

Vi skulle ønske at svaret var så enkelt som å true med bistandskutt. Men på spørsmål om han ikke frykter vestlige lands reaksjon svarer guvernøren at han frykter Gud mer, så dersom vi skal ta guvernøren på alvor er Selbekks kontakter og påvirkningsmuligheter antagelig mer effektive enn norske myndigheters.

Loven som kriminaliserer homofile i Tanzania og de negative holdningene som følger med den ble importert av britiske misjonærer. Disse holdningene har blitt videreført og forsterket av kristne misjonærer, blant annet fra Norge. Kirken og kirkesamfunnene står enormt sterkt i Tanzania, og også presidenten er langt mer lydhør mot disse miljøene enn han er overfor internasjonalt press.  Som en lhbt-organisasjon kommer både vi og våre partnere dessverre ofte til kort i møte med kirka. Dersom Selbekk virkelig vil hjelpe den skeive minoriteten i landet, er det akkurat her vi kunne kommet lengst.

Kirka kan få oss lengre

En start kunne være at Selbekk oppfordret Mediehuset Dagens største aksjonær, Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), til å kontakte sin nære samarbeidspartner, den evangelisk-lutherske kirken i Tanzania. En uttalelse og beskyttelse derfra kan endre bildet.

NLM, som også har en styrerepresentant i Mediehuset Dagen, støtter og finansierer utdannelsen av evangelister og prester i Tanzania. Kanskje kunne Selbekk utfordret dem til å sørge for at studentene på denne skolen fikk mer informasjon om livene lhbt personer lever,  om de daglige krenkelsene av deres grunnleggende menneskeverd. Kanskje kan de til og med tilby beskyttelse for mennesker som nå frykter for sine liv. Eller kanskje kunne Dagens redaktør fått en spalteplass i en av de kristne magasinene i Tanzania som NLM støtter utgivelsen av? Der kunne han tatt til orde for kirkas rolle som en trygg havn og forsvarer av forfulgte homofile?

En gylden anledning for kristne aktører 

Veien til likeverd og rettferdighet for verdens homofile og transpersoner er lang fordi den krever kunnskapsformidling, utbygging av sikkerhet, styrking av lhbt-samfunnet og holdningsendringer. FRI jobber i flere land for å styrke lhbt-organisasjonenenes arbeid, og Selbekk og andre som ønsker å bidra i dette arbeidet må gjerne kontakte oss for innspill.

Akkurat nå brenner det under føttene til homofile i Tanzania. Dersom Selbekk, Avisa Dagen og Norsk Luthersk Misjonssamband har omsorg for de homofile som nå frykter for livet, har de en gylden anledning til å bedre situasjonen umiddelbart.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt