Arne Willy Dahl

7    0

Et historisk landsmøte

Publisert: 8. nov 2018 / 828 visninger.

Kristelig Folkeparti har holdt ekstraordinært landsmøte der partiet har gitt stortingsgruppen handlingsrom til først å søke mulighetene for å kunne gå inn i Solberg-regjeringen. Møtet har blitt karakterisert som historisk – men hva er det som i tilfelle gjør det historisk?

Business as usual. Vedtakets innhold er strengt tatt bare en forlengelse av «business as usual» – altså samarbeid med høyresiden i norsk politikk. Det historiske er etter min mening at det for første gang har vært et reelt alternativ å søke samarbeid med venstresiden, og at dette alternativet var nær ved å vinne frem.

Dette innebærer at det er en reell mulighet for at det en gang kan bli sant, det som stadig sies: At KrF er et sentrumsparti også i den forstand at det kan samarbeide til begge sider. I den aktuelle
situasjonen med samtaler om mulig regjeringssamarbeid vil det knappe flertallet i landsmøtet ligge i bakgrunnen.

Dette innebærer at det ikke er noen selvfølge at KrF ender opp i regjeringssamarbeid med Solberg-
regjeringen. Det skal forholdsvis lite til for at KrF sier nei takk til et tilbud som oppleves som for dårlig. Vedtakets ordlyd «først å søke...» tilsier også at man kan gå mot venstresiden hvis samtaler med høyresiden ikke gir tilfredsstillende resultat.

Motsatt konklusjon. På lengre sikt betyr det store mindretallet på lands­møtet også at det er en reell mulighet for at et fremtidig landsmøte, for eksempel i forkant av neste stortingsvalg, faller ned på motsatt konklusjon. Det hele vil avhenge av hvordan regjeringens politikk utvikler seg i de nærmeste år. Det vil også avhenge av hvordan Kristelig Folkepartis interne prioriteringer utvikler seg. Vil KrF legge avgjørende vekt på klimasaken og utjevning av økonomiske forskjeller, og vil de øvrige regjeringspartiene kunne svare tilfredsstillende på det?

Vi går interessante tider i møte. Medlemmene kan være med å påvirke utviklingen. Eventuelle utmeldte får nøye seg med tilskuerplass.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Johannes Taranger

2 innlegg  606 kommentarer

Publisert 9 dager siden

Det ville da være høyst merkelig om nå da Krf skulle gå inn i Solberg regjeringen, for så å fremme et forslag foran valget 2021 å gå inn i en eventuell Støre regjering. Det ville da være like merkelig som om nå da Sp foran neste valg skulle forespeile å gå inn i Solberg regjeringen. Om nå Krf skulle velge å gå inn i Solberg regjeringen, vil de binde seg til dette alternativet for overskuelig framtid. Ellers ville jo Krf virke enda mer vinglete enn det er idag. De ville havne under sperregrensen, selvsagt. Og dessuten, en  ny meningsmåling viser at 70% av Krf velgere velger en H/Frp/V/Krf regjering. Så det er avgjort. Kjernevelgerne i Krf velger Solberg. Helt klart. Det blir en avskaling av Krf på venstreflanken men nye velgere kommer fra høyresiden. Venstreflanken i Krf er da marginalisert.

Og dessuten. Om denne klimasaken skulle være så viktig, så må vi bare innse at lille Norge ikke kan redde hele verden. Jeg leste idag at det er planlagt bygging av nesten 900 nye kullkraft verk. Det er det billigste alternativ i flere land. Det er lite Norge kan gjøre med dette. Vi får konsentrere oss om hjemlige utfordringer. Det er nok av dem

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 7 timer siden / 5467 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 7 timer siden / 646 visninger
Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 7 timer siden / 646 visninger
Robin Tande kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 7 timer siden / 5467 visninger
Nils-Petter Enstad kommenterte på
Flukten fra abortargumentet
rundt 7 timer siden / 646 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 8 timer siden / 5467 visninger
Levi Fragell kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 8 timer siden / 5467 visninger
Arvid Merkesvik kommenterte på
KrF ble styrt inn i høyrefellen
rundt 8 timer siden / 682 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 8 timer siden / 1466 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 9 timer siden / 25148 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 9 timer siden / 5467 visninger
Les flere