Lederartikkel Vårt Land

Et politisk knefall

Også politikere må tvinges til å ta gode valg. Samvittigheten er ikke nok, uansett hvor overbevist man er.

Publisert: 8. nov 2018 / 318 visninger.

I går kunne NTB melde at Stefan Heggelund (H) oppfordrer til boikott av Esso og Shell. Kjedene bruker nemlig palmeolje i sitt biodrivstoff, og palmeoljen bidrar til avskoging av regnskog. Beskyttelse av regnskog er essensielt for klodens klima.

LES OGSÅ: Bolsonaro kan rasere klimakutt

Imidlertid er regjeringen selv kunde hos både Esso og Shell, og handler dermed på tvers av Heggelunds anbefaling til folket.

I kampen for et bedre klima har forholdet mellom strukturelle tiltak og enkeltpersoners livsførsel blitt heftig diskutert. Dersom det virkelig skal skje endringer, er det ikke nok at politikerne ber oss ta gode valg. Styresmaktene må også selv ta gode valg. Men ikke minst må de gi oss insentiver til å gjøre det samme.

Gitt at alle, inkludert regjeringen, er enige om at avskoging er dumt, må regjeringen sanksjonere og vanskeliggjøre dårlige valg, legge økonomiske ­insentiver i å ta gode valg. Det er politikkens ansvar å skape slike forutsetninger, ja, det er i grove trekk det politisk styring handler om.

Heggelund gjør knefall for selve politikkens logikk når han appellerer til folks samvittighet snarere enn å bruke den makten folket har gitt ham. Heggelund er valgt for å representere oss, for å hjelpe oss å styre vår atferd til fellesskapets beste.

Jonas Gahr Støre fikk kritikk for å sende barna sine på privatskole, samtidig som han arbeidet mot privatskoler. Knut Arild Hareide vedgikk å ha handlet på søndager, samtidig som han var tilhenger av søndagsstengte butikker. Disse to politikerne fikk et troverdighetsproblem når egen handling var i direkte strid med den politikken de ville gjennomføre.

LES OGSÅ: Ap la vekk Aps søndagsønske

Men avstanden til Heggelund er likevel betydelig. For Heggelunds parti bruker ikke bare selv palmeolje mens han oppfordrer folket til å gjøre det motsatte. I Heggelunds tilfelle er det også snakk om en politiker som lar være å ta politiske virkemidler i bruk for heller å legge ansvaret over på enkeltmennesket.

Hareide og Støre, på sin side, har bare vist at politikere også er mennesker: Også de trenger å tvinges til å ta gode valg. Samvittigheten er ikke nok, uansett hvor overbevist man er. Den lærdommen bør ­Heggelund også ta inn over seg.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Øystein Blymke

5 innlegg  17 kommentarer

Mennesker, på godt og vondt

Publisert 10 dager siden

Støre, Hareide og Heggelund er vel som alle oss andre, mennesker - på godt og vondt? Mennesker med utfordrende liv, preget av vanskelige og dilemmafylte  valg, enten valgene er politiske, religiøse eller jordiske. Hvorvidt en høyrepolitiker har større problemer enn en AP- og KrF politiker med å leve sitt liv etter sin politiske lære, skal være usagt. Vårt land mener imidlertid at det bør være sagt: At Høyre legger at større ansvar for jordens helse over på enkeltmenneskets samvittighet, enn det KrF og Ap gjør. Igjen et spørsmål kanskje, om ordenes knefall for det spissformulerte og unyanserte?

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Hva er kristendom idag - og imorgen?
9 minutter siden / 105 visninger
Levi Fragell kommenterte på
Hva er kristendom idag - og imorgen?
14 minutter siden / 105 visninger
Eddie Whyte kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
24 minutter siden / 408 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
25 minutter siden / 5798 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
rundt 1 time siden / 408 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 1 time siden / 1525 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
rundt 1 time siden / 408 visninger
Roger Johnsen kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
rundt 1 time siden / 849 visninger
Håvard Nyhus kommenterte på
La rett gå for nåde
rundt 1 time siden / 188 visninger
Les flere