Ommund Lindtjørn

1

En mer moderne abortlov, takk

Abortloven er i 40-årskrise, men dens forkjempere vil ta vare på loven uten å gjøre nødvendige endringer. De kan med rette få merkelappen konservative. Kan en ny regjering bidra til en mer nyansert debatt som medfører en sårt tiltrengt modernisering av lovverket?

Publisert: 8. nov 2018

Når man fyller 40 er det tid for refleksjon. Abortloven bør også gis mulighet til å se seg selv i speilet og gjøre nødvendige endringer basert på ny innsikt og en nyansert debatt. 

Loven gav kvinnene en rettighet mange hadde kjempet for siden begynnelsen av forrige århundre. Nå er det på tide at også barnet i mors liv kommer i fokus og sakte men sikkert oppnår livsnødvendige rettigheter.

Lovgiver gav kvinnen råderett over egen kropp i 12 uker (30%) av svangerskapet. Kan det tenkes at dette var et lite sosialt og historieløst trekk? Er det ikke også et familieansvar og ikke minst et samfunnsansvar å skulle ta imot og legge til rette for nye samfunnsmedlemmer? Hvorfor skal kvinnen bære byrden alene - når både fedre, medmødre og søsken vil være helt naturlige og selvfølgelige medmennesker i barnets liv etter fødsel? Når menneskebarn fødes har det historisk sett alltid vært inn i en fellesskapsramme - familien, stammen - og afrikanerne sier det godt: "It takes a village to raise a child". Det er et paradoks at  et felleskapsorientert parti som Arbeiderpartiet ikke vil bidra til at kvinnen  får mer støtte i avgjørelsen.

Vårt norske samfunn verdsetter vitenskapen og dens bidrag høyt, og siden abortloven kom har vitenskapen fortsatt med å gi oss stadig mer kunnskap om barnet og dets liv før fødsel. Unge Venstres forslag om å utvide til 24 uker ble imøtegått og nedstemt nettopp fordi vi vet mer i dag enn da loven ble til. Ungdomspartiets unge leder fremstod som gammel i måten ha argumenterte.

Abortloven er dårlig håndverk. Den kommer til kort, da den kun gir beskyttelse til den ene part – kvinnen. Å skulle klare det juridiske kunststykket å gi likeverdig beskyttelse til både kvinnen og hennes barn krever langt større dyktighet og grad av samarbeid mellom de involverte i prosessen, enn det som ble utvist for 40 år siden. Mitt inntrykk er at ambisjonsnivået var for lavt, og resultatet ble dagens abortlov. Den er umoderne i sin konsekvens fordi den i sitt ønske om å tildele en gruppe en rettighet, fratar en annen gruppe selv et minimum av vern.

Abortloven trenger å moderniseres. Den gav kvinnen frihet til å råde over barnet i livmoren. En ny lov må anerkjenne det ufødte barnets behov for vern. Barnet er ikke sin mor. Det er et eget individ med sitt helt unike arvemateriale. Vårt samfunn må ta mål av seg til å klare det kunststykket å opptre raust og inkluderende også for de ufødte iblant oss.
1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
28 dager siden / 2310 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 1895 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
13 dager siden / 1891 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1809 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
25 dager siden / 1763 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
13 dager siden / 1531 visninger
Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
rundt 1 måned siden / 1300 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
13 dager siden / 1226 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
16 dager siden / 1158 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
20 dager siden / 1096 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere