Leder

Tanzania er vårt speil

Homofobien og uretten mot homofile er ikke noe som er reservert folk på andre breddegrader.

John Pombe Magufuli stilte til valg med løfte om å rydde opp i umoralen. En valgkampanje senere var «bulldoseren», som han blir kalt, valgt til president. Dette var i 2015. Siden har regjeringen i Tanzania stengt 40 hiv- og aidsklinikker fordi de angivelig oppfordret til homofili, og begynt å kaste ut jenter fra skolen hvis de blir gravide.

LES OGSÅ: – Kutt bistanden til Tanzania

Denne uken nådde «kampen mot umoraIen» sin foreløpige bunnotering. I går gikk startskuddet for en statsautorisert klappjakt der målet er å «utrydde homofili». For å bistå i arbeidet har myndighetene bedt om at befolkningens øyne og ører stilles i ­beredskap. Blant tegnene de oppfordres til å se etter er «homofil gange».

Som mange andre afrikanske land har Tanzania lover som kriminaliserer seksuelle relasjoner ­mellom likekjønnede, og foreløpig kan president Magufuli rapportere om «overveldende respons» fra publikum, som allerede i utgangspunktet var blant ­verdens mest homofobe, ifølge Pew Research Center.

Amnesty og en rekke menneskerettighets-­organisasjoner har fordømt utviklingen i Tanzania, men ledelsen i landet har ikke latt seg bevege av kritikken. Til sitt forsvar sier guvernøren i Dar-es-Salaam at det er bedre at andre land blir sinte, enn at Gud blir det.

Akkurat som Amnesty er også vi nødt til å fordømme det som skjer i ­Tanzania. Vi kan ikke akseptere at menneskerettigheter brytes, uansett hvor det skjer.

Men denne kritikken vil klinge hult om vi ikke også vender blikket mot oss selv og vår fortid. ­Homofobien og uretten mot homofile er ikke noe som er reservert folk på andre breddegrader. Vi har mye å svare for i vår del av verden også.

LES OGSÅ: Homoforbud med vestlig opphav

Dette er grunnen til at Knut Arild Hareide deltok i et pride-tog i 2016. Det handlet ikke om å omfavne alle sider ved vår tids kjønnsideologi. Ei heller var det et teologisk statement. Det var en symboltung erkjennelse av at ingen av oss har stått opp for våre medmennesker i den grad vi burde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder