Verdidebatt

Mellom Høyre og FrP

Ei eggeplomme er gul, men for KrF går det nok den veien høna sparker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristelig folkeparti vil med dagens veivalg knapt ha en eneste ny velger å hente mot sentrum/venstre. I stedet vil de få en avskalling der. Det eneste alternativet vil da være å ligge et sted mellom Høyre og FrP, og håpe på at de skikkelig blå kristenvelgerne kommer tilbake til partiet.

Kanskje har en god del i partiet, lederen for KrFu inkludert, trodd at en slik orientering kan løfte partiet med basis i den relative suksessen til det mye mer konservative Kristendemokraterna ved høstens valg i Sverige. Men det samme kan neppe reproduseres i Norge, fordi det politiske landskapet og den politiske samtalen er en annen hos oss enn i Sverige.

Sannsynligheten for at KrF nå havner permanent under sperregrensa er derfor stor - med mindre det ved valget i 2021 er et overskudd av blå velgere som stemmer taktisk på KrF for å berge ei fortsatt borgerlig regjering. Det samme kunstige åndedrettet som berget Venstre i 2017.

Et mye mer sannsynlig scenario for KrF finner vi i Danmark. Der havnet Kristendemokraterne under 1 % allerede i 2007, og har siden vært der. Så lavt vil ikke KrF falle på ei god stund, til det bor det for mange mennesker på Sør- og Vestlandet. Men under sperregrensa havner de nok. Dessverre, men makta i partiet (spesielt Rogaland) valgte det selv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt