Verdidebatt

Reformer i WTO

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forrige uke var utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Ottawa for å forhandle om fremtiden til Verdens Handelsorganisasjon (WTO). Canada inviterte Norge, EU og 10 andre «likesinnede» land for å prøve å takle problemene i det multilaterale handelssystemet.

Flertallet av WTOs medlemsland er ikke invitert med i forhandlingene. Mange av disse landene er små stater med små og sårbare økonomier, som ikke alltid får sine interesser hørt i WTO. Når det nå forhandles er det viktig at disse landene ikke presses til å godta ugunstige reformer de ikke har fått påvirke. Dette innebærer å finne løsninger på utfordringer i WTO-systemet som kommer utviklingsland til gode.

Åpenhet og demokratiske prosesser må legges til grunn for fremtidige forhandlinger. Dette innebærer blant annet mindre bruk av små, ekskluderende fora og større innsikt i forhandlinger for sivilsamfunnet. Dette er den eneste måten å sikre at handelsavtaler, som i stor grad påvirker verdens utvikling, er demokratiske.

Handel må ikke gå på bekostning av verken menneskerettigheter, arbeiderrettigheter, matsikkerhet, klima eller miljø, og Norge må presse på for at handelen underlegges etiske retningslinjer. Da må Norge selv vurdere konsekvensene av vår handelspolitikk slik at menneskerettighetene respekteres og bærekraftsmålene oppnås.

En forutsetning for et rettferdig handelssystem er likere fordeling av makt. I dag ser vi ofte at rike land får presset gjennom sine interesser, mens lav- og mellom­inntektslands interesser, spesielt innen jordbruk, blir kalt gammeldags og motarbeidet. De nye reformene bør endre denne maktbalansen slik at global handel kan bli så fordelaktig for alle som det sies å være.

Et rettferdig handelssystem må ta hensyn til de ulike utgangspunktene land har. Forhandlingene i Ottawa burde være første steg på veien mot et mer rettferdig handelssystem, som går overens med de multilaterale samarbeidene vi har sett, både med Paris-avtalen og bærekraftsmålene. Vi ønsker at man i fremtiden kan se tilbake på dette vippepunktet ikke bare som da det multilaterale systemet nesten kollapset, men som da man kom til enighet om et mer rettferdig system.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt