Spaltist Maryam Trine Skogen

Blogger og student

Skal det være en Bibel?

Det er et levende budskap om kjærlighet og tilstedeværelse folk trenger. Ikke en bok uten bruksanvisning.

Publisert: 1. nov 2018

Denne uken startet aksjonen «Bibelen til alle» i Østfold. Hver dør skal bankes på, og alle som vil får en gratis bibel. Det har vært overraskende lite medieoppmerksomhet på en så intim misjonering. Hvordan hadde de reagert dersom Islamsk Råd Norge hadde delt ut et eksemplar av Koranen til hver husstand? Grensene for religionsutøvelse i det offentlige rom er uklar. Majoritetsreligionen har en helt spesiell tillit og en selvfølgelig posisjon i befolkningen. Men er det riktig av Den norske kirke å delta i dette prosjektet? Er vi ikke ferdig med å dele ut bøker og tro at jobben da er gjort?

LES OGSÅ: Dei kristne bøkene

Måtte tenke meg om. 

I kveld stiller jeg i en paneldebatt på Litteraturhuset i Fredrikstad om Bibelens aktualitet. Da jeg ble spurt om å være med, måtte jeg tenke meg om to ganger. Kan en teologistudent som i flere år har gått igjennom den smertefulle prosessen det er å studere hellige teksters tilblivelse, tolkningsmakt og brukshistorie våge å si noe om dette?

Var jeg selv moden for å høre at det ikke er Gud som har skrevet disse bøkene, og at de har blitt til gjennom tusener av år med redigeringer av politisk art? Nei, jeg var ikke det. Som mange andre har jeg grått meg igjennom disse åpenbaringene og begynt å tvile på min egen tro og mitt personlige forhold til hellige skrifter. Hvis tekstene er manipulerte, hva er da egentlig Guds vilje for meg?

Utrolig stor tabbe. 

Her står vi overfor en stor utfordring. Bibelen er mer aktuell som allmennkunnskap enn noen gang tidligere. Skoleverket har gjort en utrolig stor tabbe ved å fjerne kristendomsopplæring og bibelkunnskap fra pensum. De yngste generasjoner er frarøvet en kulturell og religiøs arv som er til stede på alle kanter. Bibelen brukes som en referanse i litteratur, kultur, politikk og ikke minst i de religiøse diskusjonene.

Bare den siste uken har det stormet mellom Frps nestleder og Den norske kirke. Hennes påstander om at kirken ikke skal drive politikk og heller forholde seg tause, blir imøtegått av kirkens øverste ledere – med Bibelen selv som argument. Er det ikke da av stor allmenn interesse å vite noe om hvordan man skal lese Bibelen?

LES OGSÅ: Barna får koffeinfrie bibler

Bekjempe maktmonopolet. 

Vi trenger mer kunnskap om hellige teksters tilblivelse, bruk og status i dag. Det er bare gjennom trygg tolkningsmakt at vi kan motvirke skadelig fundamentalisme og radikalisering. Når vi ser hvordan kristendommen har brukt det vi kaller for Guds ord, til å undertrykke mennesker, skade kvinner og holde slaver, ekskludere annerledestenkende og de som elsker en av samme kjønn – da bør vi bli redde og aldri slutte å bekjempe maktmonopolet.

Når jeg har reist rundt på besøk til skole­klasser og snakket om eget trosliv, har jeg blitt forundret over hvor lite elevene kan om Bibelen og vår religiøse arv. Ikke fordi de nødvendigvis skal bli fromme kristne, men fordi denne kunnskapen åpner så mange dører og forståelse for sammenhenger fra alt til kunst, språk og Palestina-Israel-situasjonen.

Ordet ble kjøtt. 

For oss som bruker 
Bibelen i en religiøs forstand er det også viktig å huske på at ordet var hos Gud og ordet ble kjøtt. Det betyr at det evangeliske budskapet som Det nye testamentet bærer vitne om, handler om en levende frelser som snakket med folk. Han delte ikke ut pergamenter og gikk videre. Han viste dem hva Guds nåde og kjærlighet er. Han ba alle som trodde på ham om å være gode og hardtarbeidende. Når de moderne misjonærene nå deler ut bøker på dørene, skulle jeg heller ønske at de ringte på å spurte: Hvordan har dere det her i familien? Trenger dere noe fra lokalsamfunnet? Kan vi få invitere dere til oss og være en støtte i et fellesskap av mennesker som bryr seg?

LES OGSÅ: Om Jesus ikke var sant menneske 

Trenger du noen som hjelper deg med mat og penger, besøker deg når du er syk eller sitter hos deg når du er døende, så kan vi gjøre det. Fordi vi tror at Gud er kjærlighet og nåde, og det vil vi gjerne bringe videre.

Det er et levende budskap om kjærlighet og tilstedeværelse folk trenger. Ikke en bok uten bruksanvisning.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kjetil Mæhle

68 innlegg  768 kommentarer

Glimrende tiltak

Publisert nesten 2 år siden

Det er et fantastisk tiltak å dele ut bibelen til alle husstander. For et spennende prosjekt! Bibelen er jo kalt en levende bok, åpenbaringsbok og en hellig bok. Jeg vil tro mange ønsker å takke ja til en slik gave. 

Samtidig er det jo ganske stort at kristne står sammen om et slikt prosjekt i sitt eget nærmiljø. Det er jo god samhandling og det en ønsker å presentere er et  uforpliktende tilbud. Hele prosjektet vitner om kristne som vil gi det beste de vet: Evangeliet og Guds ord. Det er fantastisk og inspirerende å høre om.

Det er veldig sjeldent ukjente banker på døren for å gi meg noe! Selv om de kommer for å selge bøker eller lodd er det alltid hyggelig  å slå av noen ord. Han siste som var på døren ville selge meg bøker. Jeg har fullt av bøker men han virket så hyggelig ut at jeg ville gi han litt uansett. Han var student fra Afrika. Mens jeg gikk for å hente noen hundrelapper så slo tanken meg at jeg ville spørre om han kjente Jesus. Så det gjorde jeg. Ja sa han - han viste seg å være pastor! Det ble svært så hyggelig og vi hadde en riktig trivelig prat. 

Så bank på dører. Dette blir bra. Ønsker der lykke til med aksjonen!

6 liker  
Kommentar #2

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

En bibel uten bruksanvisning ??!!!

Publisert nesten 2 år siden

Med den innstillingen denne teologen har, kan man skjønne at kirken stadig mister " tilhengere "! Selv fikk jeg stukket en bibel i handen fra min dengang kjærestes foreldre, og startet nysgjerrig på side 1 ! Der og da falt mine spørsmål om skapelsen på plass ! Der og da forkastet jeg Darwin, som ikke ga noen sammenhengende mening ! Siden begynte jeg å stille spørsmål til kristne , samtaler som pågikk noen år, alt ut fra en bibel som ble stukket i hånden min. I dag står troen min godt plantet i troens grunnvoll ! Takk være foreldre som ville dele noe viktig med meg, siden jeg kom fra en ateistisk bakgrunn. Det er fint å vise kjærlighet, men det kan til fulle ikke- troende ! Så den målestokken holder ikke .

9 liker  
Kommentar #3

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Den etiopiske hoffmann

Publisert nesten 2 år siden

Han satt å leste i Jesaja da Filip ble ledet av Ånden bort til ham og spurte: «Forstår du det du leser?»

Vi burde være slike kristne, som lot oss lede av DHÅ, og snakke med mennesker om det som står skrevet i Bibelen. 

Da er det jo bra hvis de allerede har en Bibel :-)


7 liker  
Kommentar #4

Runar Foss Sjåstad

26 innlegg  1264 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Godt innlegg. Flott. Ja, det er omtanke og kjærlighet folk trenger. Og ikke minst gode tolkningsnøkler når man våger seg utpå å lese i Bibelen.

2 liker  
Kommentar #5

Erlend Torp

1 innlegg  200 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Jeg har lest innlegget ditt, Maryam. Og på det du skriver aner jeg at vi står veldig langt unna hverandre i oppfatning. Men at du har et oppriktig engasjement kan jeg forstå. Og jeg er enig i at vi trenger å vise mennesker kjærlighet. De er jo skapt i Guds bilde, og er enormt verdifulle for Gud.

Jeg skjønner du har gått noen runder med Bibelen i forbindelse med studiet som du tar, og at du har lagt deler av barnelærdommen på hylla. Det synes jeg er vondt å lese. Jeg brukte selv store deler av tyveårene på filosofi, psykologi og sosiologi. Og på sett og vis fungerte dette som en erstatning. Jeg var en som drev bort fra Bibelen, og det var kun ved Guds nåde at jeg fikk komme tilbake. Nå tror ikke jeg det er mulig å falle fra om man er født på ny. Man kan ikke bli født på ny enda en gang. Men Gud måtte ydmyke meg stort før jeg igjen søkte Ham og bekjente mitt svikefulle hjerte. Og tenk, når jeg først kom tilbake fantes det ingen fordømmelse! Jesus hadde tatt alt på korset.

Nå kjenner jo ikke jeg deg. Det eneste jeg vet er det du har skrevet her. Men jeg håper Jesus vil åpenbare sitt Ord for deg. 

Her er et vers fra en sang:


Og eg sko og bedt om det vann, 

det som gir liv, ja liv i Ham

som elsker disse sine små 

og alltid holder fast.

For kvar ein brønn og kilde lagt 

ved eige strev vil tørka ut. 

Men den som kvile i ditt Ord 

skal blomstra trass i sorg og sut. 7 liker  
Kommentar #6

Daniel Hisdal

58 innlegg  2194 kommentarer

Bibelens bruksanvisning

Publisert nesten 2 år siden

Da jeg var yngre tenkte jeg at alle som studerte teologi var kristne mennesker med gode kristne meninger. Jeg har dessverre erfart gang på gang at dette ikke medfører riktighet.

Det kan godt hende at trådstarter har gode synspunkter om mange ting, men akkurat her bommer hun grovt. Å si at Bibelen er en bok uten bruksanvisning er feil på veldig mange måter. For det første kan man ikke definere Bibelen som en hvilken som helst annen bok (eller hva som helst annet). Finnes det en ABC manual som steg for steg tar en gjennom Bibelen? Nei, hadde det gjort det, hadde vel gjerne ikke Bibelen vært det den er. Dernest så er det jo slik at Bibelen har en bruksanvisning. Den er imidlertid annerledes enn alt annet. Bibelens bruksanvisning blir til etterhvert som man leser i den, og etterhvert som man ber til Gud om kunnskap og forståelse for det som står.

6 liker  
Kommentar #7

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Godt sagt!

Publisert nesten 2 år siden

Stor takk til Maryam for høyaktuelt og glimrende innlegg.

Er så enig i at det moderne nordmenn anno 2018 trenger ikke er gratis bibler, men ekte kjærlighet og omsorg formidlet gjennom mennesker. Ordet må få bein å gå på, og da ikke i betydningen husbesøk med enda mer trykksverte.

Faktisk vil jeg gå så langt som å si at jeg ikke lenger har samvittighet til å legge en bibel i hendene på hvemsomhelst og si: Værsågod, her har du Guds Ord! Les den du, så finner du svar og veiledning i alle livets spørsmål. 

Det er i beste fall en velment misforståelse, som kan få svært alvorlige uønskede konsekvenser.  I verste fall er det en handling for å døyve vår egen dårlige samvittighet og liksom gjøre vår kristne misjonsplikt. En lettvint erstatning for å gi det Maryam etterlyser: Ekte omsorg og kjærlighet. 

Og ironisk nok er dette også selve bokas hovedbudskap. Vi vet det - men gjør vi det?

Som Wesenlund sa så treffende: "En ting er å si halleluja - noe annet er å gjøre det!"

4 liker  
Kommentar #8

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

Er det å vise kjærlighet spesifikk kristent?

Publisert nesten 2 år siden

Etter å ha levd noen år , har jeg møtt mange som hverken tror eller som har et helt annet livssyn, som kan overgå mange kristne når det gjelder å vise kjærlighet og omsorg ! Den kan ikke erstatte Bibelen . Ofte er det mer vår egen « feighet « som gjemmes i at det er bedre å vise kjærlighet - og mere ufarlig !!

6 liker  
Kommentar #9

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Ja, med de ordene bekreftet du vel nettopp mitt poeng: Kristne blir ofte overgått av ikke-troende i omsorg og kjærlighet. Slik skulle det vel ærlig talt ikke vært, dersom troende var så fylt av en ånd som påberoper seg nettopp dette?

Om det er spesielt kristent å være god og medmenneskelig? Joda, ifølge boka er det vel i høyeste grad det. Om kjærligheten kan erstatte Bibelen? Vel, den burde i det minste bekrefte den! Og dersom den ikke gjør det, hva skal man så med boka?

7 liker  
Kommentar #10

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Vel, for å kunne vite hva den « kristne» kjærligheten er, er det greit å ha en bibel som viser hva Jesus legger i det ! Har en følelse av at Bibelen er litt i veien for de som ønsker å være « moderne « kristne . Men boken er gitt mennesker som veiledning. « Kjærlighet» er blitt et slags « mantra-ord uten bruksanvisning !

5 liker  
Kommentar #11

Rolf Larsen

19 innlegg  3052 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden
Maryam Trine Skogen. Gå til den siterte teksten.

Måtte tenke meg om. 

I kveld stiller jeg i en paneldebatt på Litteraturhuset i Fredrikstad om Bibelens aktualitet. Da jeg ble spurt om å være med, måtte jeg tenke meg om to ganger. Kan en teologistudent som i flere år har gått igjennom den smertefulle prosessen det er å studere hellige teksters tilblivelse, tolkningsmakt og brukshistorie våge å si noe om dette?

Var jeg selv moden for å høre at det ikke er Gud som har skrevet disse bøkene, og at de har blitt til gjennom tusener av år med redigeringer av politisk art? Nei, jeg var ikke det. Som mange andre har jeg grått meg igjennom disse åpenbaringene og begynt å tvile på min egen tro og mitt personlige forhold til hellige skrifter. Hvis tekstene er manipulerte, hva er da egentlig Guds vilje for meg?

Ser vi kimen til noe satanisk her i teologi studiet, at det sås frø av tvil inn i unge troende rundt viktige sannheter i Bibelen. Er det rart at hun tviler på Guds vilje for henne, når hun er gått på en skole hvor sannheten betviles.

MVH

Rolf Larsen

3 liker  
Kommentar #12

Magne Kongshaug

43 innlegg  241 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Kjære Maryam Skogen, du skriver: Kan en teologistudent som i flere år har gått igjennom den smertefulle prosessen det er å studere hellige teksters tilblivelse, tolkningsmakt og brukshistorie våge å si noe om dette?

Jeg skjønner noe av din fortvilelse. Men er du sikker på at du har fått med deg hvordan nytestamentlige tekster er blitt kanonisert? Derom finnes jo ulike oppfatninger blant lærd som ulærd. 

Selv har jeg funnet mye av oppbyggelig nytte eksempelvis i «Who chose the Gospels? » av professor  i Nytestamente C.E. Hill; «Reinventing Jesus» av teologene Komoszewski, Sawyer og Wallace; og «klassikerne» «The New Testament Documents, are they reliable?» av F.F. Bruce (1910-1990), som var professor i Bibelsk Kritikk og eksegese; og  «Did St. Paul Get Jesus Right? av David Wenham.

Jeg tror ikke på Bibelen fordi mange fortsatt mener at den er Guds ord, og/eller inspirert av Gud. Ei heller fordi den er absolutt «matematisk» korrekt i ethvert henseende (for det er den ikke), men fordi den er overbevisende - for den som leser den med åpent hjerte -  om at Gud er, og  at Jesus Kristus er Guds selvåpenbaring!.

«Brukermanualen» er Gud Hellige Ånd som gis til dem som har ærbødighet for Jesus Kristi ord og tror på at han tok menneskehetens synder på seg – og er Oppstanden!.

 Det spesielle med genuint kristne er at Guds kjærlighet er utøst i deres hjerter ved Den hellige Ånd -som leder kristne til hele sannheten. Det er på tide at det vises på oss – ved tro håp og kjærlighetens gjerninger; kjærlighet etter Guds gode vilje.

 Mye kjærlighet er som bekjent egenkjærlighet. Den duger ikke verken under Jordelivet eller under evighetens perspektiv. - Godt mot, Maryam!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere