Sidsel Van Der Hagen

1

Etter massakren i Pittsburgh

Publisert: 31. okt 2018

Det kan se ut til at antisemittismen er på fremmarsj, i USA og i Europa. Er det noe vi som kristne kan gjøre – noe kirken kan gjøre? Høsten 2016, i forkant av 500 årsjubileet for reformasjonen, kom det en uttalelse fra Bispemøtet: «Arven fra Luther og det jødiske folk.» Her tar man et klart og tydelig oppgjør med Luthers grusomme uttalelser om jødene i hans skrift «Om jødene og deres løgner» fra 1543.

Disse uttalelsene ble brukt som propaganda av den tyske okkupasjonsmakten under den 2. verdenskrig. Også norske teologer støttet slike antisemittiske holdninger.

Har vi kristne glemt at røttene våre er i den jødiske religion og kultur? At det var her Gud lot sin sønn bli menneske? Uten denne historiske kjensgjerning hadde vi ikke hatt en kristen kirke (og ifølge vår kristne tro ikke en åpen vei til Gud)!

Jeg skulle ønske vi kunne riste av oss all kristelig arroganse og selvgodhet! Kanskje kan vi gjennom våre holdninger være med å forhindre at de antijødiske strømninger fra 30- og 40-tallet igjen blomstrer opp. Men da tror jeg vi må se på dette folket med større respekt og takknemlighet.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere