Verdidebatt

Abort-loven ligger på bordet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Venstresiden i KrF jobber hardt nå om dagen for å trekke i tvil at abortloven er det viktigste som ligger på bordet dersom KrF går i regjeringsforhandlinger med Solberg-regjeringen. Ingen trenger å tvile på hverken KrFs krav eller en samlet Høyre-ledelses intensjoner om å gi KrF gjennomslag for å få en slutt på tvillingaborter og å få bort abortlovens sorteringsparagraf (§2c).

Respektløs. Erna Solberg og Bent Høie mener alvor. Selvsagt gjør de det. KrF-medlem Nils-Petter Enstad er respektløs nok til å kalle dette for «litt uforpliktende pludring fra en statsminister i panikk» (Vårt Land 23.10).

Etter KrFs og Ernas utspill, fastholdt Venstre og Frp sine primærposisjoner. Det overrasket ingen. Når man går i forhandlinger vil imidlertid partiers primærstandpunkter alltid bli justert eller må vike. Slik er det alltid. Hverken Venstre eller Fremskrittspartiet har sagt at de heller vil gå av enn å gå med på KrFs krav.

Hvor stor er viljen deres til å inngå smertefulle kompromiss for å forbli i regjering? Stor. Meget stor. Hvis den mot formodning ikke skulle være det, kan KrF med god samvittighet gå i regjering med de rødgrønne. Erna Solberg har fra første stund vært tydelig på at hun ikke kan love KrF en seier før regjeringsforhandlingene har startet. Alle vet at man ikke kan forhandle før forhandlingene er i gang. Derfor må vi satt i gang de forhandlingene!

Historisk forskjell. KrF har nå en unik mulighet til å gjøre en historisk forskjell for menneskeverdet i Norge. Den sjansen er vi forpliktet til å gripe. Ellers kan vi ikke med troverdighet fortsette med å snakke om at kampen mot sorteringssamfunnet er livsviktig for KrF. Dette er ikke et spill. Det er en kamp som handler om hvilket samfunn vi vil ha: Et samfunn som har plass til alle. Et samfunn der utviklingshemmede har samme rett til å leve som alle andre har. Den kampen skal KrF vinne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt