Lederartikkel Vårt Land

Uheldig dom

Å fornærme enkeltes religiøse følelser går ikke uten videre utover andres religionsfrihet.

Publisert: 31. okt 2018  /  79 visninger.

En kvinne fra Østerrike fikk bot for å ha kalt profeten Muhammed for pedofil. Før helgen slo den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) fast at dommen kan bli stående: Østerrike gjorde rett i å straffe kvinnen med bøter fordi uttalelsene «kan føre til fordommer og true religiøs fred».

LES OGSÅ: – Domstolen gjør ikke jobben sin

Dette er en problematisk dom. Ikke fordi man ikke skal ønske eller kreve respektfull omtale av hverandre. Poenget er heller ikke hvorvidt uttalelsene var ment å håne en religion, eller om de var vulgære eller unødvendige. Men disse hensynene skal ikke trumfe ytringsfriheten. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen sørger for at vi har et felles, europeisk vern for ytringsfrihet. Med denne dommen innsnevrer EMD disse grensene.

Episodene med Mrs S, som hun kalles, skjedde under to seminarer om islam så langt tilbake som i 2009. På seminarene snakket hun blant annet om ekteskapet som ble inngått mellom profeten Muhammed og Aisha. Det er uenighet blant muslimer om hennes alder, men ifølge tradisjonen var hun svært ung. Kvinnen sa at blant annet at Muhammed «likte å gjøre det med barn» og «..en 56-åring og en seksåring?... Hva kaller vi det, hvis det ikke er pedofili?»

Hun fikk senere en bot på 480 euro pluss saksomkostninger for å ha kommet med nedsettende uttalelser om religiøs lære. Kvinnen klaget dommen inn for EMD fordi hun mente domstolene i Østerrike ikke vurderte substansen i uttalelsene hennes i lys av ytringsfriheten. I en enstemmig dom sier EMD derimot at de nasjonale domstolene på en «grundig måte har balansert hennes rett til ytringsfrihet med andres rett til å få sine religiøse følelser beskyttet, og fremmet den legitime hensikt å bevare religiøs fred i Østerrike».

LES OGSÅ: Islam Net gleder seg over dom i Strasbourg

I gårsdagens Vårt Land fikk Menneskerettighetsdomstolen sterk kritikk for å fremstille dette som en rettighetskonflikt mellom ytringsfrihet og religionsfrihet. Det er vi enige i. At noen får sine religiøse følelser fornærmet begrenser ikke uten videre deres religionsfrihet.

I et liberalt demokrati med ytringsfrihet må vi leve med å bli utsatt for blasfemi og krenkelser. Det er en rimelig pris å betale for å kunne si og mene hva man vil uten å bli straffet for det.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 2765 visninger
Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
12 dager siden / 2346 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
11 dager siden / 2243 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
7 dager siden / 2130 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
21 dager siden / 2076 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
5 dager siden / 1632 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
11 dager siden / 1450 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
21 dager siden / 1428 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere