Verdidebatt

Bistandsbudsjettet 2019: Frihet og solidaritet i bevilgningsform?

For Venstre er kampen for enkeltmenneskets frihet helt grunnleggende. Frihet er både frihet fra og frihet til: Det er frihet til å velge sitt eget liv, men også frihet fra fattigdom, tvang og undertrykkelse. Dette avtrykket har vi forsøkt å sette på årets forslag til bistandsbudsjett.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Venstre mener at friheten må gjelde alle, uavhengig av hvor de bor, og den må også gjelde generasjonene som kommer etter oss. Det er dette som er solidaritet. Derfor er bistandspolitikk og internasjonalt arbeid for klima og miljø kjernen i den globale frihetskampen, og derfor mener Venstre at menneskerettighetene må være bærebjelke for denne politikken.  Årets bistandsbudsjett er først og fremst preget av to nyvinninger: Vi oppnår 1-prosentsmålet for bistand, og vi leverer en forsterket innsats mot miljø- og klimautfordringer internasjonalt. 
Kampen for enkeltmenneskets frihet over hele verden nå og i framtida er den samme som kampen for solidaritet og fellesskap. For fellesskap og solidaritet er ikke sosialdemokratiske ord, det er grunnleggende verdier også for Venstre.  Og på samme måte som friheten ikke kjenner noen grenser, så kjenner fellesskap og solidaritet ingen landegrenser. Derfor har det vært så viktig for oss å styrke Kunnskapsbanken og spesielt ordningen Skatt for utvikling. Å legge til rette for et rettferdig og effektivt skattegrunnlag er en moderne frihetskamp. Den revitaliserer den sosiale kontrakten mellom politikere og velgere, og minsker avhengigheten av utenlandsk økonomisk støtte. 
Menneskerettighetene er universelle. Derfor finnes det ikke noe alternativ – vi må fortsette å stå på barrikadene for menneskerettigheter, hjemme og i verden. Det viktigste målet for fremtiden må være å skape bedre liv for mennesker over hele verden. Satsingen på kvinners rettigheter og utdanning har derfor vært så viktige for Venstre. Vi vil skape de grunnleggende forutsetningene som gjør at alle kan nyte godt av sine universelle rettigheter. 
Regjeringen foreslår i forslaget til statsbudsjett som nylig er lagt fram en styrking av bistandsbudsjettet og øker satsingen på internasjonalt samarbeid for klima og miljø, blant annet i innsatsen mot marin forsøpling. Fordi menneskerettighetsbrudd, ekstrem fattigdom og klimaendringer henger sammen. Fordi bistandspolitikk og internasjonalt arbeid for klima og miljø gå hånd i hånd, og det må styrkes. Årets bistandsbudsjett er en gladnyhet med Venstreavtrykk, som jeg håper blir vedtatt.
Solveig Schytz

Sentralstyremedlem og leder av Venstres internasjonale utvalg

Innlegget står på trykk i Vårt Land 31.oktober 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt