Verdidebatt

Nominasjonskomiteenes lister blir partilister for Frimodig kirke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I noe som fremtrer som en faktaboks i nettversjonen av Vårt Lands oppslag 16. oktober om Bønnelista, som vil være et alternativ til Åpen folkekirke ved kirkevalget neste år, heter det: «Frem til 2015 var det ikke formelle gruppedannelser i Kirkemøtet i Den norske kirke. Fram til kirkevalget i 2015 var bispedømmerådsmedlemmene, som til sammen utgjør Kirkemøtet, blitt valgt ved personvalg ut ifra én liste, satt sammen av en nominasjonskomité i hvert enkelt bispedømme.»

Dette er så vidt upresist at det blir feil.

Ved valget forut for det i 2015 sto alle kandidater på en felles liste, men det forelå klare kunngjøringer om at noen hørte til eller var anbefalt av en gruppe, mens andre var knyttet til en annen (‘Raus folkekirke’ og ‘Mor far barn’?). Dette var formelle gruppedannelser. Formelt var det nok dette valget et personvalg, men det var egentlig et valg mellom to partier.

De som er mot partier ved kirkevalg synes å mene at «synden» kom inn i valgordningene da den felles listen ble klippet opp og navnene fordelt på to lister, slik som ved valget i 2015. Det er gledelig at også andre enn Åpen folkekirke nå vil synde.

Når det i oppslaget heter at «frimodig folkekirke frykter mobiliseringen vil bidra til å polarisere Den norske kirke», fremtrer det som pussig. Polariseringen er vel allerede et faktum, og har blant annet nedfelt seg som minst en valgmenighet, og at sentrale aktører blant de frimodige har meldt seg ut av kirken.

Det blir i artikkelen avklart at de
frimodige har lagt opp til å ville anbefale kandidater på listene fra bispedømme­rådenes nominasjonskomiteer; dette er en viktig avklaring, som man ikke var
villig til å gi under og like etter siste kirkemøte.

Det er da viktig å være klar over at når en enkelt gruppe anbefaler kandidater på nominasjonskomiteenes lister, er det i utgangspunktet slik at disse listene i realiteten blir partilister for denne gruppen, fordi kandidater som ikke er anbefalt, vil bli kumulert av færre, og dermed har små sjanser for å bli valgt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt