Verdidebatt

Trygghet for giverne

Penger som gis til norske bistands- og ideelle organisasjoner kommer fram til formålene. Historier om at kun småpenger sendes videre, er heldigvis unntak.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av Oddbjørn Nesje, styreleder Innsamlingskontrollen og Mina 
Gerhardsen, kommunikasjons­direktør i Norad

I en dokumentar om gaver til bistandsarbeid forteller TV 3s «Svindeljegerne» om telefonsalg-selskapet Bistandshuset, en aktør som selv tar det meste av pengene de samler inn til fattige mennesker i
andre land.

Stor støtte til bistand. 

Det er viktig å avsløre slike aktører, slik TV 3 gjør i denne saken. Men det er også viktig å understreke at disse ikke er representative for norske bistands- og ideelle organisasjoner. I 2016 godkjente stiftelsen Innsamlingskontrollen, bransjens eget kontrollorgan, 145 organisasjoner. Samlet leverte disse organisasjonene en innsamlingsprosent på 79,1 prosent. Innsamlingsprosenten viser forholdet mellom innsamlede midler og kostnader ved innsamlingen og minstekravet er 65 prosent.

Nordmenn ønsker å bidra til å redusere fattigdom i verden. Det vises i Statistisk sentralbyrå sine tall om at 9 av 10 støtter bistand og det viser ny forskning fra Institutt for samfunnsforskning om at over halvparten av oss selv gir penger til bistand.

Tillit til at pengene faktisk når fram til formålene, er viktig for å opprettholde giverviljen. Derfor er det sentralt for Innsamlingskontrollen og Norad å understreke at det store bildet av norske bistandsorganisasjoner er at disse er seriøse aktører som opptrer seriøst, med åpenhet og med klare mål om at pengene som mottas skal nå fram til de som trenger hjelpen.

Useriøse organisasjoner. 

Antallet registrerte organisasjoner i Innsamlingskontrollen øker jevnt og trutt og Godkjent-listen består i dag av 156 små og store organisasjoner. På Innsamlingskontrollens nettside finnes informasjon om de ulike godkjente organisasjonene, men det finnes også en egen obs-liste for å varsle potensielle givere om organisasjoner som opererer med manglende åpenhet eller for høye administrasjonsutgifter. Child Africa, en av organisasjonene som omtales i TV 3 sin dokumentar, er på denne obs-listen. De er en av flere organisasjoner som samler inn via Bistandshuset. Penger som samles inn via denne kanalen går i liten grad til formålene det reklameres med fra telefonselgerne som jobber der. Av 100 innsamlede kroner går kun 25 kroner til saken. Det synes daglig leder i Bistandshuset er godt nok. Det synes ikke vi. Derfor er denne typen organisasjoner noe vi advarer mot og vi oppfordrer derfor folk til alltid å sjekke om organisasjonen er godkjent av Innsamlingskontrollen før man gir.

Kontroll med pengene. 

Mange av de frivillige organisasjonene på bistandsfeltet er også forvaltere av statlig bistand, gjennom avtaler med Norad. To av ti norske bistandskroner kanaliseres gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner. Godt samarbeid med disse og tett oppfølging gjennom rapportering og evaluering er sentralt for å sikre kvalitet og resultater i bistanden. Som ett av mange ledd i kvalitetssikringen anbefaler derfor Norad organisasjoner som ønsker å søke om prosjektavtale å være godkjent av Innsamlingskontrollen.

Norad har videre en egen varslingsenhet som følger opp meldinger om for eksempel korrupsjon, mislighold og underslag. Saker som er behandlet her blir rapportert om og delt offentlig hvert kvartal.

I sum handler det om å lage systemer som gjør at folk skal kunne føle seg trygge på at penger gitt til norske bistandsorganisasjoner, enten privat eller som en del av den offentlige bistanden vi gir sammen, går til det de skal. Penger gitt til skolebøker, vaksiner eller tiltak for å ta vare på matjord, skal gå til nettopp det – og ikke til aktører som bruker andre menneskers fattigdom til å tjene penger selv. Derfor er det viktig med medier som avslører slik virksomhet og med gode systemer for å sikre åpenhet og kvalitet rundt bistandsorganisasjonene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt