Kommentar

Lede i delt land

Det er i vanskelige tider at et lands øverste leder skal mane til samhold og styrke. Men Donald Trump gjør igjen det motsatte.

USAs president har ikke ansvaret for at Robert Bowers drepte elleve mennesker i Tree of Life-synagogen på sabbaten.
Men han har ansvar for hva han sier og hvordan han møter folket når en tragedie som dette skjer. Men i stedet for å være samlende, bærer Trump ved til bålet og fyrer opp under et allerede delt land.
Det er ikke uventet, det er kjernen i Trumps politiske tankegods: Splitte, ikke samle.
Da kommer også kritikken – at han har skylda for at atmosfæren i den politiske debatten er giftig.

Rørbombene.

Og kritikken kommer ikke bare fra motstandere, også republikanere har bedt ham dempe seg etter en uke preget av hatkriminalitet i USA. Fredag ble en mann arrestert etter å ha sendt minst 13 rørbomber i posten til høyprofilerte demokrater og kritikere av Donald Trump. Den første rørbomben ble funnet i postkassen utenfor boligen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros. Andre som har fått tilsendt bomber er Hillary Clinton, Barack Obama, CIA-sjef John Brennan og filmstjernen Robert De Niro.
Torsdag ble to afro-amerikanere skutt og drept på et supermarked i Kentucky. Tilsynelatende av en mann som rett før hadde prøvd å komme seg inn i First Baptist Church, en menighet som hovedsaklig er afroamerikansk.

Verste angrep. 

Lørdag morgen skjer det dødeligste angrepet på jøder i amerikansk historie. Samtidig økte hatkriminalitet mot jøder og jødiske institusjoner med nesten 60 prosent i fjor. Det er den største registrerte økningen på ett år siden menneskerettsorganisasjonen Anti-Defamation League (ADL) begynte å føre statistikk for dette for nesten tre tiår siden.
– Dette er symptomet. Årsaken er et klima der hvite nasjonalister og hatgrupper ikke lenger holdes nede, men tør å vise ansikt, skriver kommentatoren Karen Tumulty i Washington Post.

Dette er tøffe ord, men det er viktig ikke å glatte over og glemme at det man sier kan ha en effekt man selv ikke innser rekkevidden av. Da hvite nasjonalister og nynazister marsjerte i Charlottesville i fjor, var det også med slagord som «jøder skal ikke erstatte oss».
Da Donald Trump presterte å si at «mange parter» og «flere sider» hadde ansvar for volden under demonstrasjonene, viser nettopp at han ikke evnet å opptre som en statsmann.
Selv om Donald Trump ikke er antisemitt eller rasist, er det antisemitter og rasister som støtter ham. Det må ha han ta med i beregningen når han prøver å gjøre hele den amerikanske høyresida fornøyd, og når han driver kampanje før de viktige mellomvalgene om en ukes tid.

Pauseknapp.

Det prøvde han på et valgkampmøte lørdag kveld, noen timer etter masseskytingen. Da var han selvsagt tydelig i sin fordømmelse av synagogeangrepet. Trump sa også at han ville «tone det hele ned litt», og da mente han valgkampanje-retorikken.
Men han klarte ikke å sette på pauseknappen særlig lenge. I stedet kalte han Tom Steyer, en av de som fikk en rørbombe i posten, en «snublende gærning». Mangemillionæren mener at Trump og det republikanske partiet har skapt en atmosfære av «politisk vold». Så har Trump fortsatt på Twitter, nær sagt som vanlig, å angripe pressen. «Sinnet i landet vårt er delvis på grunn av uriktige og også uredelig rapportering i nyhetene. The Fake News Media, den sanne fienden av folket må stoppe den åpne fiendtligheten og rapporter ærlig. Det vil gjøre mye for å blåse ut flammen.»  

Landsfader?

Dette viser hvor lite villig han er til å være samlende «landsfader» når en tragedie som dette skjer.
Men det skjer ikke i et vakuum. Mange eksperter i USA trekker fram at konspirasjonsteorier som går i hop med antisemittisme og hvit makt, nå beveger seg i andre, mer etablerte fora, enn tidligere. Bisarre påstander om blant annet jøder har flyttet seg fra ytterkantene til det etablerte. George Soros blir stadig trukket fram. Presidenten selv antydet at kvinnene som stanset Jeff Flake i en pause under debatten om høyesterettsdommer Jeff Kavanaugh, var «betalt av Soros og andre».
Polariseringen gir seg også uttrykk i at de som ikke er med oss, er mot oss. At kritikere blir sett på som fiender eller forrædere. Da gir man ikke næring til forståelse for andres synspunkter. Alle har et ansvar for hva de sier og hvordan de sier det. De som sitter aller øverst har det aller største ansvaret.

På trykk i Vårt Lands papirutgave tirsdag 30/10/18

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar