Lederartikkel Vårt Land

Hatet mot jødene

Det ingen grunn til å ta lett på rapportene om stigende antisemittisme i Europa og USA.

Publisert: 29. okt 2018

Lørdag morgen, under en navneseremoni for en baby, stormet en hvit mann inn i den jødiske ­synagogen The Tree of Life i den amerikanske byen Pittsburgh. «Alle jøder må dø,» skal Robert Bowers ha ropt. Med våpen i hånd drepte han elleve ­mennesker og såret ytterligere seks.

LES OGSÅ: Ikke overrasket av synagogeangrep

Hatangrepet mot den jødiske menigheten, ­utført på jødenes sabbat, er et grufullt eksempel på at antisemittismen fortsatt lever i beste velgående. ­Antall voldelige angrep mot jøder gikk på verdensbasis noe ned i fjor, samtidig som flere rapporter kunne ­fortelle om en økning i andre antisemittiske hendelser, inkludert trakassering på internett.

Dessverre er ikke hendelsen i Pittsburgh bare en lokal tragedie. Holdningene som drapsmannen ytret både i det han stormet synagogen, og som han tidligere har gitt uttrykk for blant annet på sosiale medier, er ikke bare de forskrudde holdningene til en ensom ulv. Både i USA og andre steder i ­verden finnes fortsatt hatet mot jødene. I Tyskland, for ­eksempel, økte antisemittiske forbrytelser i første halvår i år med ti prosent.

Om litt over en uke er det 80 år siden Krystall­natten, da den nazistiske regjeringen i Tyskland i 1938 tok initiativet til et massivt angrep på jøder og jødisk eiendom. Navnet Krystallnatten kommer av den store mengden glasskår som lå igjen utenfor ­jødenes knuste butikker, synagoger og bosteder. Rundt 1.500 synagoger og mange tusen jødisk-eide butikker ble skadet eller ødelagt.

I dag vet vi hva Krystallnatten var opptakten til: En systematisk forfølgelse av jøder som munnet ut i Holocaust. Over seks millioner jøder mistet livet.

Derfor er det ingen grunn til å ta lett på rapportene om stigende antisemittisme i Europa og USA, noe tragedien i Pittsburgh er en fryktelig påminner om. Det finnes mennesker som hater jødene så sterkt at de er villige til å drepe, på det mest bestialske vis.

LES OGSÅ: Nettkamp mot antisemittisme

Statsadvokat i Pennsylvanias vestlige ­distrikt, Scott Brady, sier ifølge NTB at angrepet «gjen­speiler det verste av menneskeheten». Det er sant. ­Derfor er det desto større grunn til å slutte opp om minne­markeringen for Krystallnatten i Oslo den 8. ­november. Vi må aldri slutte å kjempe imot jødehatet.

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sigmund Svarstad

50 innlegg  123 kommentarer

Rase- eller kultur-problem?

Publisert 8 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Det ingen grunn til å ta lett på rapportene om stigende antisemittisme i Europa og USA.

g er helt enig med sitatet, men hvorfor er antisemittismen i Europa og USA  nå  stigende - på tross av vår viten om hva den førte til i forrige århundre? Etter min oppfatning kan det skyldes at den egentlige årsak til problemet ennå ikke er avdekket og fullt ut forstått. 

For eget vedkommende fortoner det seg snarere som et kulturproblem enn et raseproblem. Et kulturproblem hvor jødene ifølge min lærdom fra folkeskolen er erke-symbolet på noe som i sin tid ble bekjempet både av Moses og av Jesus. 

Av Moses under Sinaifjellet og flukten fra Egypt. Av Jesus i Jerusalems tempel som han ryddet for kremere, penge-vekslere og -utlånere. Les: Finans-fyrster og -slaver. Slike som i dag er det såkalte klimaproblemets egentlige årsak, og som både Europa og USA er tettere befolket av enn noen gang før - i tidsregningen etter Kristus.

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
28 dager siden / 2310 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 1895 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
13 dager siden / 1891 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1809 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
25 dager siden / 1763 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
13 dager siden / 1531 visninger
Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
rundt 1 måned siden / 1300 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
13 dager siden / 1226 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
16 dager siden / 1158 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
20 dager siden / 1096 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere