Kjetil Mæhle

68

På kanten av stupet

Det er fasinerende å følge med på fylkesmøtene til KrF. Live-streaming er bra! Politikk er blitt aktuelt, åpent og spennende. Her er det ikke makta som rår men folket.

Publisert: 27. okt 2018

Det står stor respekt av gjennomføringen så langt. Samtidig er det litt spesielt at et av de minste partiene er det desidert største i mediebildet. Ikke bare en dag eller to men uke etter uke.

KrF er på kanten av stupet. Et lite parti som ligger litt over og litt under sperregrensen på 4 %. Stortingsvalget gav KrF 4,2 %. Det er det dårligste valget noen gang og er dramatisk svakt. Alle valg etter 1945 har gitt partiet over 5,4% av velgerne. 

På denne bakgrunn er det forståelig at det må tas grep. Helt siden blå-blå dannet regjering har KrF markert sterkt mot FrP. Det har vært helt uaktuelt å gå i regjering som også inkluderer dette partiet. Det hevdes at avstanden er for stor. Men avstanden er altså ikke for stor til å stå utenfor og gi sin tilslutning til blå-blå. Det har fungert i 5 år så langt. KrF har sine seire og setter sitt lille og viktige preg på politikken. https://www.krf.no/partiorganisasjonen/fylkes-og-lokallag/oslo/nyheter/50-gjennomslag-for-krf/

KrF må ta grep for å komme ut av "dødens posisjon". Utfordringen er at det er utålelig, hovedsaklig for den liberale og høykirkelige delen av partiet, å gå inn i regjering med blå-blå. Det er så utålelig at partiet som alltid har vært sentrum/høyre nå søkes ledet inn mot sentrum/venstre. Det er dramatisk for et parti som aldri har identifisert seg mot sosialistisk side.

Valget i 2017 gav krisestemning i KrF. I høst fikk vi presentert løsningen på krisen. Et historisk linjeskifte og regjeringsmakt med AP, SP og med SV i vippeposisjon. Er det rett medisin? Får Hareide og hans fløy viljen sin kan vi få følgende scenario:

KrF feller blå-blå og danner regjering med SP og AP. En så dramatisk handling vil være å brenne broen til borgerlig samarbeid i flere 10-år fremover. I politikken er det makta som rår. AP, SV og Rødt vet godt at KrF ved en slik handling er bundet mot venstre for lange tider. Det gir svake kort å spille med mot sosialistene på rød side. Da er det ikke lenger farlige skjær i sjøen som bekymrer, men heller en real grunnstøting og påfølgende havari. Dette er høyt spill, unødvendig høyt, av Hareide.

Det er ikke greit å samarbeide med FrP. Allikevel er den beste løsningen å lære seg å håndtere dette partiet. Det forsvinner ikke selv om KrF slipper å samarbeide med dem. Det er enklere og tryggere å tøyle FrP enn å skifte politisk side. AP, SV og Rødt kan raskt bli minst like uspiselige som blå-blå men da er det ingen vei tilbake til sentrum/høyre. 

KrF sitt hamskifte fremstår som forhastet og partiet risikerer å bli bondefanget på rød side. Da er det som sagt ikke lenger krise men katastrofe. 

Vi trenger et sterkt velfungerende KrF som utøver og påvirker politikken. Det gjøres ikke ved å avvise FrP og kaste seg til venstre. Det gjøres best ved å beherske FrP og fortsette samarbeidet med blå side.

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Roald Øye

364 innlegg  2311 kommentarer

Gå for gul løsning!

Publisert nesten 2 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Det gjøres ikke ved å avvise FrP og kaste seg til venstre. Det gjøres best ved å beherske FrP og fortsette samarbeidet med blå side.

God politisk analyse, Kjetil Mæhle. Med "samarbeid på blå side" mener du kanskje Grøvans forslag, å stå utenfor begge de to regjeringsalternativene? Da er jeg enig med deg. Det siste fylkesårsmøtet mandag 29. oktober bør kjenne sin besøkelsestid, og sørge for en slik løsning. Da kan stompene reddes.

3 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

35 innlegg  2002 kommentarer

Ja

Publisert nesten 2 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Det er ikke greit å samarbeide med FrP. Allikevel er den beste løsningen å lære seg å håndtere dette partiet.

Godt skrevet, til venstre er KrF en slave, bundet av sitt dramatiske sidebytte uten løfte om innflytelse for sine hjertesaker.

Nå forstår ikke jeg helt hvorfor KrF har FrP i vrangstrupen.  FrP tror på det moralske menneskets frie valg under ansvar.  Og de er imot globalisering.  Jeg holder på med Listhaugs bok, hun er jo enig med både SP og KrF i sinn, handling og bakgrunn, oppvokst på bondegård!  

6 liker  
Kommentar #3

J.K. Baltzersen

28 innlegg  36 kommentarer

Flertallsmakt er ikke makt?

Publisert nesten 2 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Her er det ikke makta som rår men folket.

Med all respekt å melde: hvis folket rår med sin flertallsmakt, er det da plutselig ikke makt lenger? Orwellsk nytale?

1 liker  
Kommentar #4

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
KrF er på kanten av stupet.

Jeg tror Krf snart kommer til å ta et stort skritt fremover. 

2 liker  
Kommentar #5

Roald Øye

364 innlegg  2311 kommentarer

På stedet, hvil!

Publisert nesten 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror Krf snart kommer til å ta et stort skritt fremover

Godt sagt, men mitt håp er at de blir stående på flekken den 2. november.

Kommentar #6

Børre St. Børresen

2 innlegg  35 kommentarer

KrF tåler ikke et flertallsvedtak om sidebytte med 10 stemmers overvekt

Publisert nesten 2 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
KrF sitt hamskifte fremstår som forhastet og partiet risikerer å bli bondefanget på rød side. Da er det som sagt ikke lenger krise men katastrofe. 

Det var litt oppsiktsvekkende at fylkeslagene rundt Oslo-fjorden med kort reiseavstand er de som siste avholder årsmøter for å velge delegater.

Hvis Hareide her får dobbelt så mange delegater som de nøytrale/Solberg-vennlige, tyder det på et nøye og kalkulert opplegg for å vinne til slutt.
Muligens derfor Hareide ikke ble nervøs av resultatet i Rogaland?

Men som Mæhle skriver: Partiets krise kan ende med katastrofe.
KrFs skjebne i 2021 kan avgjøres 2.november

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere