Verdidebatt

Grøvans tro, Sanners håp, og empirisk visshet

KrF tror, og Sanner håper, at lærernormen ville innebære at lærere som ikke er i skolen, skulle søke seg tilbake dit. Vi har nå visshet for at så ikke skjer. KrFs falske vitnesbyrd, om at normen innebærer flere lærere, er dermed avslørt som den bløff man måtte vite det var.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette vil selvfølgelig drukne i alt styret om KrF fremtid. Men det er likevel tiden for å følge opp:

KrF fikk i høst tvunget gjennom den såkalte lærernormen, som innebærer at det i sentrale strøk blir opprettet ca 2500 stillinger, som det ikke finnes lærere til å fylle. I den grad normen blir oppfylt, innebærer den at lærere vil benytte anledningen til å søke seg til de (by) kommuner hvor det opprettes nye stillinger. Det vil gå ut over særlig småskoleelever i utkant-Norge.

KrFs utdanningspolitiske talsperson Grøvan uttrykte i høst tro på at normen ville bringe lærere som er i andre typer stillinger, tilbake til skolen.

I et innlegg på Verdidebatt for noen uker siden, utfordret jeg ham til å sjekke med Oslo kommune, som i år har tilsatt snaue 2000 lærere, hvor mange av disse som kom fra andre yrker. Med sedvanlig arroganse ble utfordringen ignorert.

For kort tid siden har så kunnskapsminister Sanner, på nettavisen Utdanningsnytt, uttrykt håp om det Grøvan trodde.

Mot denne bakgrunn har Utdanningsnytt foretatt stikkprøver. Man har ikke funnet noen eksempler på at lærere som ikke var i skolen, har søkt seg tilbake dit. Det finnes sikkert enkeltstående eksempler, men meget neppe noen stor lærevandring.

Kunnskapsministeren må stå fritt til å håpe det han vil.

Det er verre med Grøvans tro, siden både han og Hareide har omformulert ordningen, fra det å opprette stillinger, til å hevde at man har sikret flere lærere til skolen. Det har jeg, i nevnte innlegg på Verdidebatt, omtalt som falskt vitnesbyrd, mot småskoleelever og deres foreldre, som ikke har oversikt over lærermangelen. Man måtte vite at det ikke blir flere lærere av en norm. I beste fall er en norm en ‘tuktemester’ – man får dokumentert at man trenger flere lærere, i overskuelig fremtid flere enn man har.

Etter denne bløffen fra de to toppfigurene sørger jeg ikke over et kristelig parti som forsvinner. Jeg får faktisk assosiasjoner til strofen fra fedrelandssangen: «… har Vår Herre stille lempet …».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt