Simen Bondevik

Leder, Akershus KrFU
7

Ropstads bløff

22. Oktober var Kjell Ingolf Ropstad på besøk hos Buskerud KrF sitt årsmøte, som en av innlederne, der sa han blant annet at uansett hvilken side KrF nå velger så er vi fortsatt et kristendemokratisk sentrumsparti. Det er en merkelig uttalelse- og en tolkning av den parlamentariske og politiske situasjonen i Norge som jeg ikke deler.

Publisert: 23. okt 2018

Jeg har alltid vært stolt av å tilhøre et parti som flere ganger opp gjennom årene har turt å utfordre den tradisjonelle to-blokks-tekningen i norsk politikk. Vi som parti har hentet de beste løsningene fra både høyresiden og venstresiden. Vi som parti har gjennom de siste årene løftet frem viktige perspektiver i saker som omhandler menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar. Og vi som parti har gjentatte ganger uttalt at de beste løsningene i politikken hverken ligger ytterst til høyre eller ytterst til venstre- men i sentrum.

Dagens fløypartier

I dagens parlamentariske og politiske situasjon har vi, etter mitt syn, to klare fløypartier som er representert på Stortinget. Det er partiet Rødt og det er Fremskrittspartiet. Begge to er fløypartier som står langt unna sentrum og hvor den politiske avstanden til KrF er enorm. Uenigheten mellom Rødt og KrF går på helt sentrale og grunnleggende saker og saksområder som for eksempel økonomisk politikk, reservasjonsrett, abort, klima og miljø, ruspolitikk, distriktspolitikk og internasjonalt samarbeid. Avstanden mellom det populistiske fløypartiet Rødt og det anstendige sentrumspartiet KrF er enorm.

Men uenighetene mellom FrP og KrF er omtrent like store- på veldig mange av de sakene som virkelig betyr noe for vårt parti. Saker og saksområder som alkohol, abort, verdispørsmål, bistand og fattigdomsbekjempelse, innvandring, integrering, klima og miljø, økonomisk politikk og omfordeling, distriktspolitikk og helse er noe av det som kan trekkes frem. Avstanden mellom det populistiske fløypartiet FrP og det anstendige sentrumspartiet KrF er enorm. FrP i seg selv er et av de mest sentrale og beste argumentene for å holde seg utenfor Solberg-regjeringen.

Og når en mulig regjeringspartner i seg selv er et så sterkt argument for å holde oss unna et slikt samarbeid- burde det gjøre veivalget enklere. Et sentrumsparti bør alltid jobbe for en regjering med tyngdepunkt i sentrum av norsk politikk, og da må fløypartier holdes utenfor. Fløypartier med en splittende og utfordrende retorikk hører ikke hjemme i samme regjering som KrF.

Markedsføring forplikter

Det å markedsføre seg som et sentrumsparti forplikter; da skal man kunne samarbeide med begge sider. Når vi nå har et valg mellom å gå inn i en regjering som fløypartiet FrP er en del av eller å sørge for en regjering med tyngdepunktet i sentrum av norsk politikk- så er det klart at et reelt sentrumsparti vil jobbe for det siste alternativet.

2. November er vår siste mulighet på mange år til å bevise at vi er et reelt sentrumsparti. Et reelt sentrumsparti skal kunne samarbeide begge veier i norsk politikk; KrF har aldri hatt et forpliktende regjeringssamarbeid med venstresiden. Og da er vi ikke et ordentlig sentrumsparti. Nå bør vi gripe sjansen til å sikre gjennomslag for enda mer radikal og verdiorientert KrF-politikk i en regjering sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Hører vi på Ropstad blir vi et borgerlig parti, og ikke lenger et kristendemokratisk sentrumsparti.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

9 innlegg  932 kommentarer

Krf glad for høye strømpriser,

Publisert 5 måneder siden
Simen Bondevik. Gå til den siterte teksten.
Vi som parti har hentet de beste løsningene fra både høyresiden og venstresiden. Vi som parti har gjennom de siste årene løftet frem viktige perspektiver i saker som omhandler menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar. Og vi som parti har gjentatte ganger uttalt at de beste løsningene i politikken hverken ligger ytterst til høyre eller ytterst til venstre- men i sentrum.

Den varianten er jeg ikke helt sikker på er riktig formidlet.

Om ikke jeg husker feil hadde Krf en energiminister ved navn Einar Steensnæs - selveste pioneren på strømprisskandalen - som om et par måneder vil slå ut i full blomst når smartingenes smartmålere  begynner å trekke penger ut av lommebøkene.

Jeg ville ikke akkurat nevne det under de beste løsninger sett fra betalernes side. Hvordan det arter seg for bonusgjengen er en annen sak - her dreier det seg om hvem daværende og sittende regjering arbeider for. De trekker jo i samme reipet hele gjengen. 

sitat 

Fem mennesker over 65 år ble lagt inn på Ullevål sjukehus i løpet av jula med sterk nedkjøling – to døde. Ofrene kan bli flere dersom strømprisene ikke settes ned. Markedet og energiminister Einar Steensnæs (Krf) har ansvaret. Det er mulig med lavere strømpriser nå – dersom staten griper inn.

"Beklagelig." Slik kommenterte olje- og energiminister Einar Steensnæs at to eldre mennesker frøs i hjel fordi de ville spare penger på strømmen ved å skru ned varmen.

Det er en skandale! Steensnæs er stolt av at strømmen er dyr: "Jeg er veldig glad for at jeg ikke har gitt etter for presset for å redusere strømprisene ved å halvere momsen etc," sier han til Dagbladet. Han burde vært stilt for retten for drap.

Tanken om at det er en bra ting at strømmen er dyr nå baserer seg på blind tiltro til at markedet fungerer – virkeligheten er at markedet ikke fungerer. I Norge i dag er Statkraft den største strømprodusenten, og selger sannsynligvis strøm til selskapet som du betaler strømregninga til. Statkraft er et statlig selskap – men drives etter profitthensyn som et kapitalistisk selskap.

Markedets prising av strømmen er spinnvill. Strømmen kunne vært praktisk talt gratis for folk flest – det koster nemlig veldig lite å produsere den når vannkraftverkene først er bygd. De setter en pris på regnet som faller fra himmelen – det kapitalistiske strømmarkedet tvinger oss til å betale dyrt for en vare som er billig å produsere. Det går an å gjøre noe med det – markedet må styres.

sitat slutt 

Mer av denne politikken er mildest talt uønsket.

1 liker  
Kommentar #2

Anita Stokkeland

0 innlegg  97 kommentarer

Tenke fremover eller holde fast?

Publisert 5 måneder siden

Jeg blir forundret over krf sin manglende vilje til å tenke fremover. Krf har nå prøvd i fem år med frp og høyre. Det har ikke lykkes. Faktisk har krf alltid gått tilbake når de har ligget for tett på høyre. Likevel vil man prøve mer av dette. Men kanskje er det den konservatives vesen. Å prøve å holde noe fast.  

I Kirken har en del endret seg. Man har blitt mer opptatt av miljø og sosial rettferdiget. Det er tradisjonelt temaer hjemmehørende på venstresiden. Krf må hente stemmer hos et kristenfolk som i enda mindre grad enn før vil til høyre. Det forundrer meg at Krf viser manglende interesse for å tenke fremover. For kristenfolket som ikke vil til frp finner da andre partier å stemme på.    

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
26 dager siden / 2688 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
15 dager siden / 2525 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
8 dager siden / 2333 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
2 dager siden / 2077 visninger
Monica Mæland, sover du?
av
Linn Slette
rundt 1 måned siden / 1905 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
4 dager siden / 1486 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
29 dager siden / 1459 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere