Verdidebatt

Truet på livet i pakistansk blasfemistrid

Ekstreme islamister i Pakistan krever Asia Bibi hengt, og de truer landets høyesterettsdommere på livet før avgjørelsen faller i saken mot den dødsdømte kvinnen Asia Bibi. Situasjonen er spent.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da Pakistans høyesterett, ledet av sjefen for domstolen selv, 8. oktober i år endelig tok ankesaken fra Asia Bibi og hennes advokat, stilte de tre høyesterettsdommerne en rekke kritiske spørsmål til bevismaterialet. stef

Dommerne påpekte også at bønnelederen i landsbyens moské, som hadde anmeldt henne, ikke selv hadde vært vitne til det som hadde skjedd. Kan han ha vært redskap for noen andre? spurte en av dommerne. i et referat i den pakistanske avisen dawn.com

Siden 8. oktober har Asia Bibi, hennes familie og hennes støttespillere ventet på domsavsigelsen. De håper dødsdommen blir omgjort og at hun frikjennes. Ingen kvinne er hengt i Pakistan og ingen er så langt henrettet for blasfemi, selv om mange er dømt til døden. De som etter årelange prosesser frikjennes i rettssystemet, risikerer å bli tatt livet av i møte med ekstremistene så fort de er ute. Derfor lever mange frikjente i skjul.

Ekstremistene venter nemlig også på domsavsigelsen. Det ytterliggående islamske partiet Thereek-e-Labaik Pakistan (TLP) rettet på en pressekonferanse overført på YouTube, sterke trusler mot høyesterettsdommerne.

Dommerne vil få en «fryktelig» slutt dersom Asia Bibi frikjennes, lyder trusselen. Det melder telegrambyrået AFP. Lederen av Den røde moskeen i Islamabad krever at høyesterett gir henne reiseforbud dersom Asia Bibi settes fri. «Vestlige krefter prøver å få henne ut av landet, men hun burde henges», sier moskeens talsmann, vel vitende om at Asia Bibis familie allerede har forlatt landet på grunn av truslene. Fredag 12. oktober, mens vi gledet oss over at Andrew Brunson ble satt fri i Tyrkia, tok ekstremistiske partier til gatene i Pakistan med krav om at Asia Bibi henges.

Dette er en dramatisk situasjon.

– De ekstremistiske partiene er farlige, sier vår partner Sajid Christopher Paul i Human Friends Organization i Lahore i Pakistan.

I november i fjor tvang det samme ekstremistiske partiet – Thereek-e-Labaik Pakistan (TLP) – Pakistans justisminister til å gå av.

Legg press
 Vi ber innstendig norske myndigheter legge press på Pakistans regjering for å beskytte både dommerne, Asia Bibis støttespillere og Asia Bibi selv.

I lys av den dramatiske situasjonen i Pakistan fremstår samfunnsdebattant Muhammed Qasim Alis forslag om et forbud mot karikaturer av profeten Muhammed mildest talt tøvete. Qasim Ali viste til at den pakistanske statsministeren Imran Khan har bedt Organisasjonen for islamsk samarbeid om å ta karikaturspørsmålet opp med FN.

Er det noe vi ikke skal lære av Pakistan, er det landets blasfemilovgivning. Der brukes blasfemiloven for å mobilisere politisk, og falske blasfemianklager brukes for å true folk på livet. Ledende politikere er drept, som guvernør Salman Taseer som i 2011 ble tatt av dage etter å ha forsvart Asia Bibi.

Jeg vil gjerne utfordre Qasim Ali: Når han først viser til Pakistan – hva mener Qasim Ali om dødsdommen mot Asia Bibi og truslene mot landets høyesterettsdommere? Og er Pakistans erfaring virkelig at blasfemiforbud hindrer radikalisering?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt