Arne Willy Dahl

7

Svikter Kristelig Folkeparti velgerne?

Publisert: 22. okt 2018  /  96 visninger.

Det hevdes av enkelte at KrF vil svikte sine velgere hvis partiet går i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Jeg er ikke helt enig.

Påstanden hviler på at det er en hovedforutsetning hos KrFs velgere (eller i hvert fall en svært stor andel av dem) at det som ligger i bunnen for stemmegivningen er at KrF er et ikke-sosialistisk parti og at dette er til hinder også for samarbeid med venstresiden i det politiske landskapet. Ut fra en slik forutsetning kan jeg være enig, og det er åpenbart mange som tenker i slike baner. Men hvor mange? Og hvor mange må de eventuelt være for å ha et slags moralsk veto overfor velgere som stemmer KrF av andre grunner og for hvem skillet borgerlig/sosialistisk er underordnet – for ikke å snakke om dem som stemmer KrF til tross for den tilknytningen vi i lange perioder har hatt til høyresiden i norsk politikk?

Hvis KrF skulle søke samarbeid med høyre­siden inkludert Frp, hvordan vil så dette stå i forhold til KrFs samarbeidsvedtak fra 2017? Dette må være minst like problematisk som å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Samarbeidsvedtaket fra KrFs landsmøtet i 2017 er tredelt og ser i kortform slik ut:

1. KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017.

2. KrF vil arbeide for en regjering som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Regjeringssamarbeid med Frp er ikke aktuelt.

3. Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig, må KrF søke ­andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.

Et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ble ikke mulig fordi Høyre ville ha med Fremskrittspartiet, og KrF valgte dermed å gå i opposisjon. Nå har ett års erfaring lært partiledelsen at dette er en uheldig løsning. Dermed står man igjen med å «søke andre gjennomslag for vår politikk». Det er nettopp det som Hareide forsøker å gjøre nå.

Kristelig Folkeparti har havnet i et dilemma fordi ethvert realistisk regjeringsalternativ vil skuffe forventningene til en del av partiets velgere, og fordi mellomalternativet opposisjon i vippeposisjon oppleves uheldig av partiledelsen – tydeligvis også av de mange i og utenfor partiet som krever at KrF må velge side.

Ingen av handlingsalternativene er ukontroversielle. Det er derfor KrF må holde et ekstraordinært landsmøte. Knut Arild Hareide har med sitt utspill hugget knuten over. Han har som Cæsar «gått over Rubicon» – det er ingen vei tilbake. Spørsmålet er om partiet følger etter.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

15 innlegg  2003 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Arne Willy Dahl. Gå til den siterte teksten.
Kristelig Folkeparti har havnet i et dilemma fordi ethvert realistisk regjeringsalternativ vil skuffe forventningene til en del av partiets velgere, og fordi mellomalternativet opposisjon i vippeposisjon oppleves uheldig av partiledelsen – tydeligvis også av de mange i og utenfor partiet som krever at KrF må velge side.

Helt grei analyse.

Men mange vil nok være uenig i at å sitte i opposisjon er uheldig.  Mange synes også at 2017-vedtaket om en Høyre- sentrum regjering var klart uoppnåelig og at utelukkelse av FrP var uklokt.

Sannheten tror jeg er at KrF er et sosialistisk parti svært nær Arbeiderpartiets synspunkter.  Da ville det vært ærlig før valget å flagge dette.  

Slik KrF nå har stelt seg kan ingen stole på dere.

Sitt stille i båten - forbli i opposisjon frem til neste valg.

1 liker  
Kommentar #2

Per Steinar Runde

211 innlegg  2476 kommentarer

Førar (nesten) utan folk?

Publisert 5 måneder siden

Hareide har gjort seg til ein førar mest utan folk, bortsett frå VL-journalistar og likesinna. Viss Hans Olav Syversen er uaktuell til å ta over, så er også Kjell Ingolf Ropstad eit godt leiaremne. Begge desse er sindige og saklege. Som noverande nestleiar er kanskje Ropstad den næraste til å ta styringa når Hareide må kaste korta.  

2 liker  

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
25 dager siden / 2657 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
14 dager siden / 2511 visninger
Den uønskede debatten
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 1 måned siden / 2471 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 2296 visninger
Monica Mæland, sover du?
av
Linn Slette
29 dager siden / 1904 visninger
Tåkefyrster i skoddeheimen
av
Jarle Mong
rundt 1 måned siden / 1589 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
28 dager siden / 1437 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
1 dag siden / 1408 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere