Leder

KrF etter 2. november

Hvis noen i tillegg opplever at resultatet er avgjort av at fylkeslag ikke fulgte en samlet partiledelses anbefaling, kan samholdet i partiet få ytterligere dype sår.

Årsmøtet i Rogaland KrF endte lørdag opp med å si ja til Erna Solberg og nei til partileder Knut Arild Hareides regjeringsanbefaling, med et to tredjedels flertall.

Fylkeslaget gjorde også et annet vedtak. De stemte over hvem som skulle representere dem på partiets landsmøte 2. november. I denne avstemningen ble resultatet 15 delegater fra flertallssiden og kun én delegat til å representere tredjedelen som var i mindretall. Slik fungerer ofte lokaldemokratiet. Spørsmålet er om dette er klokt for et parti som strever rundt sperregrensen.

En slik spisset situasjon legger et særlig ansvar på partiets ledende politikere. En av dem er nestleder Olaug Bollestad, som var delegat på årsmøtet.

LES OGSÅ: Hun blir den eneste som gir Hareide støtte

TV2s kommentator Mathias Fischer beskrev hennes rolle slik: «Rådet fra partiledelsen om å ha representative delegasjoner kom i en e-post 38 minutter før møtet i Rogaland startet. Det var signert hele ledertrioen. På første rad i Stavanger satt nestleder Olaug Bollestad. Hun løftet knapt en finger for å påvirke eget fylkeslag i å følge rådet. Hun kunne ha gått på talerstolen og vært tydelig i at listen burde være representativ, sagt at det er partiledelsens klare råd. Det gjorde hun ikke.»

I den generelle debatten, etter at voteringsorden var bestemt, tok imidlertid Bollestad ordet. Men uten å opplyse om at en samlet partiledelse sto bak en slik henstilling.

Det virker som om noen er i ferd med å glemme at KrF skal leve videre etter 2. november, og derfor gjør svært kortsiktige vurderinger. Nå får de neste fylkesårsmøtene et stort press på seg. De må velge mellom pest eller kolera: Enten følge partiledelsens råd om representativitet i delegasjonene, og dermed risikere at Rogaland får uforholdsmessig stor makt. Eller følge Rogalands eksempel for å veie opp. Begge deler kan gjøre det uklart om det egentlig var flertallet i partiet som bestemte utfallet.

Avstemningen 2. november kan bli svært jevn. Dersom det skapes for mye tvil om hva partiet egentlig ville, kan det bli svært krevende for KrF å våkne opp til dagen derpå.

LES MER: Tror Støres gudstro kan tippe tvilerne

Dersom Hareide taper og trekker seg som leder, vil det uansett bli en svært krevende jobb å overta ledelsen i et dypt splittet parti. Hvis noen i tillegg opplever at resultatet er avgjort av at fylkeslag ikke fulgte en samlet partiledelses anbefaling, kan samholdet i partiet få ytterligere dype sår.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder