Kjell Erik Saure

1

Om statskuppet som truer vårt land

Knut Arild Hareide har satt det politiske Norge på hodet. Det underlige er at det har han gjort ved å gjøre akkurat det han har sagt han skulle gjøre.

Publisert: 20. okt 2018

La meg aller først gjøre følgende klart: Jeg har ingen personlig interesse i om KrF samarbeider til høyre eller venstre, min foretrukne regjering er uten både Frp og KrF.

For en som i alle år har vært godt over gjennomsnittet interessert i både politikk og medier, er det imidlertid ikke mulig ikke å mene noe om det som skjer rundt KrF.

Anbefaling om retningsvalg. 

Knut Arild Hareide har virkelig satt det politiske Norge på hodet. Det underlige er at det har han gjort ved å gjøre akkurat det han har sagt han skulle gjøre. Reaksjonene - først fra høyrefolk høyt og lavt, deretter fra Frps noenlunde dannede fløy, fra enkelte kommentatorer i mediene og etter hvert også fra Hareides motstandere i hans eget parti - kunne vært et statskupp verdig. Statsministeren - ja, statsministeren i Norge! - sier at Hareide setter hele tilliten mellom velgere og det politiske systemet i spill!

Og hva består misgjerningen i? Jo, han gjør det han varslet på partiets landskonferanse i februar, han gir en anbefaling om partiets retningsvalg. Jeg kan ikke love at alle skal være fornøyde med valgene vi tar, sa han til Vårt Land den gangen, en soleklar kandidat til tittelen årets understatement. Likevel, at høyrefolk med statsministeren i spissen skulle gå så til de grader av skaftet av at en partileder anbefaler partiet ett av to mulige valg (fordi det tredje, å fortsette som i dag, altså var den situasjonen partiet skulle ut av), må vel ha overrasket ham selv også.

Det så jo en stund ut til at dette skulle bli en normal politisk prosess i et parti: Man diskuterer ulike alternativer, ledelsen gir en anbefaling, og landsmøtet bestemmer. Denne gangen var det uenighet i ledelsen, så Hareide reiser rundt i partilagene sammen med nestlederne, slik at begge parter får lagt frem sitt syn på en ordentlig måte. Forbilledlig, rett og slett, og mye ros fikk de også.

Men så var det visst noen som våknet i Høyres Hus, og siden har vi sett de merkeligste innlegg og kronikker, der høyrefolk og tidligere statsråder er liksom-fornærmet på Frps - og etter hvert også på Høyres - vegne, og forteller oss at partiene slett ikke består av onde mennesker, men snille folk som vil det beste. Flere av dem har til og med vært både i kirker og bedehus. Hva er dette for vrøvl?

Et urealistisk ønske. 

Dette står igjen: KrF gikk til valg i fjor høst med et (urealistisk) ønske om en H-KrF-V-regjering. Samtidig var partiet klar på to ting: De foretrakk Erna Solberg som statsminister, og KrF skulle ikke under noen omstendighet i regjering med Frp. (Men Hareide sa også en tredje ting - veldig tydelig - før valget: En eventuell fredning av regjeringen Solberg ville ikke gjelde for hele stortingsperioden!)

Siden vi ikke har statsministervalg i Norge, er det etter mitt skjønn opplagt at når disse to hensynene ikke lenger lar seg forene, er det det siste som har politisk innhold. Derfor er det ganske oppsiktsvekkende at de to nestlederne - og mange flere - i KrF som nå ønsker å bryte dette politiske løftet til velgerne og likevel gå inn i regjering med Frp, omtrent ikke blir bedt om å forklare denne snuoperasjonen i det hele tatt. For det er faktisk de som har snudd!

Like merkelig er det at det å sitte i regjering med Frp blir sidestilt med det å sitte i en regjering som vil være avhengig av SV (noe som for øvrig ikke er riktig, med mindre de øvrige partiene skal drive ren obstruksjonspolitikk i resten av perioden). Om KrF hadde fått gjennom sitt primære alternativ, en H-KrF-V-regjering, ville den selvsagt vært like avhengig av Frp.

De snille Frp-erne. 

Til slutt om de snille Frp-erne med de gode verdiene. Det er altså ikke disse Hareide har reagert mot. Derimot har han reagert kraftig (og ganske sikkert mye kraftigere enn han har vist) på gjentatte uttalelser fra folk som Sylvi Listhaug og Per Sandberg. Med rette har noen etterlyst hvor de snille Frp-erne med de gode verdiene fikk trykket kronikkene sine da det skjedde. Noen som husker?

Vel, Listhaug er siden blitt forfremmet til nestleder i Frp. Sandberg måtte riktignok gå av som nestleder, men det var ikke derfor, så vidt jeg husker. Hareide har etter mitt skjønn full dekning i det han tidligere har sagt og lovet, for å anbefale at KrF ikke skal regjere sammen med Frp. Noen burde snart etterlyse begrunnelsene fra dem som vil det. Vi lovte velgerne Erna holder ikke.

9 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Johannes Taranger

6 innlegg  626 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Du nevner Listhaug og Sandberg. Ingen av dem er i regjering, og derfor er dette av liten interesse. Dette dreier seg ikke om personer, men om politikk. Og Hareide´s kjente vingling fortsetter som før. Han gjør som haren, hopper fra tue til tue. Mon tro at gresset er grønnere på den andre tuen, mon tro ? Du kjenner øyensynlig ikke grasrota i Krf. De liker ikke denne vinglingen. Det viste jo valgresultatene fra siste valg. Krf gjorde et meget dårlig valg. Mye på grunn av denne vinglingen. Flere tidligere Krf velgere forsvant til Høyre, Frp og Sp. Man vet jo for hva disse står for. I motsetning til Krf, som helt har mistet retningssansen. 

Dette er jo da et politisk spill.Men politikk er alvor og stabilitet er grunnstammen. Hva gjør så Hareide. Ett år inn i Stortingsperioden, fremmer han sitt soloutspill. Han ønsker å felle Solberg til fordel for en upopulær Støre. Ikke nok med det.Han  har ingen sak å felle Solberg på for tiden. Nå er det avsluttende budsjettforhandlinger som står for døren. De er kommet helt i skyggen av Hareides krumspring. Det er faktisk ikke et folkekrav, heller ikke innen Krf, at Solberg skal kastes nå. Det virker som han har hatt en skult agenda lenge. Mange Krf velgere føler han har sviktet dem. Hvorfor kunne han ikke vært ærlig, ved siste valg, for en gangs skyld, og sagt at han egentlig ønsket en Støre regjering, med SV på vippen, som han øyensynlig nå ønsker  Dette er et stort svik mot sine egne kjernevelgere, mot sine to nestledere, mot Syvertsen, mot Krfu mot sine grasrota i Krf.. Der er jo dramatisk. Jeg forstår meget godt Solberg her, at dette kan føre til politiker forakt. En helt unødvendig regjeringskrise. Hareide er helt på jordet, og er i ferd med å ødelegge partiet. Det fører til splittelse, krise og steile fronter.Takket være Hareide. 

Vi ser jo idag hvordan hans største fylkeslag, i Rogaland,  reagerer på dette solo utspillet. Han får en rett høyre, fra dem, som det svir  av, helt sikkert. Hna burde føle uro for sin politiske karrieære.Det ser ut til at han vil tape den 2. november, etter å ha sjekket hvor de fleste delegater står. Da er hans dager som leder i Krf talte, og gir rom for en ny leder, som eksempelvis Ropstad, som i motsetning til Hareide har respekt for sine kjernevelgere. Jeg mener Hareide aldri burde vært leder for Krf. Han har ledet partiet helt fram mor stupet, som vi nå ser

9 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

15 innlegg  2003 kommentarer

Redd Jernbanen, Jonas!

Publisert 5 måneder siden
Kjell Erik Saure. Gå til den siterte teksten.
La meg aller først gjøre følgende klart: Jeg har ingen personlig interesse i om KrF samarbeider til høyre eller venstre, min foretrukne regjering er uten både Frp og KrF.

Nettopp.  God analyse

Kristen tro er jevnt fordelt i alle partier.  Når de som har Jesus med i partinavnet, svikter Bibelens lære, er det litt underlig.  Jeg går heller for stødige arbeidere og bønder enn ustødige «kristelige».

Nå håper jeg Jernbanen kan reddes fra totalhavari, slik svenskene har måttet tåle.  Kan Støre reversere Solvik-Olsens utflagging av NSB er jeg kjempeglad.  Da vil det være verd prisen å miste Erna en tid.

Om Siv og Erna tar en time-out kan de kanskje også omskoleres fra sin globaliserings-trang.

Nasjoner er grunnfjellet i samfunnet både nasjonalt og i internasjonal handel og samkvem.  Store overnasjonale strukturer som FN og EU og WTO må begrenses i sin innflytelse.

Om KrF overlever får vi se.  Vil vi savne dem?  Knut Arilds fyndige morsomheter i partileder-debatter vil jeg sikkert savne. 


Kommentar #3

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Sørlandsbanen er reddet

Publisert 5 måneder siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Nå håper jeg Jernbanen kan reddes fra totalhavari, slik svenskene har måttet tåle.  Kan Støre reversere Solvik-Olsens utflagging av NSB er jeg kjempeglad.  Da vil det være verd prisen å miste Erna en tid.

Sørlandsbanen er reddet fra norsk inkompetanse og overtatt av et selskap fra jernbanens fødeland. Nye impulser fra utlandet er påkrevet i et NSB der bedriftskulturen er preget av mange tiårs innavl og rot.

Jernbaneverket er fortsatt under norsk kontroll og det er også Samferdselsdepartementet

Kommentar #4

Daniel Krussand

15 innlegg  2003 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Engelskmenn kjøre tog i Norge?  Godt jeg har bil!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere