Verdidebatt

Sammen for et varmere klima?

Lytt til Hareide, vend om, og fortsett kampen for et varmere samfunn, og for et mindre varmt klima!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av Synne Dokka og Line Kloster.

For alle oss som er oppvokst i kirka og i kristne organisasjoner er det lett å ha sympati for KrF, og mange av KrFs hjertesaker. Nestekjærligheten, omsorgen for svake grupper i inn- og utland, miljøsaken, avholds- og måteholdssaken, arbeidet for familien. Sammen for et varmere samfunn. Det er mye godt å ta av, det er mye å bli varm om hjertet av. Mange av disse verdiene deler KrF med venstresiden. Samtidig deler KrF mye med høyresiden, og KrFs tradisjonelle samarbeid i den retningen er til å forstå.

Assosiasjoner til en endetid. Men samfunnet og politikken endrer seg. Gårsdagens utfordringer er ikke dagens utfordringer, gårsdagens løsninger er ikke dagens løsninger. Selvfølgelig er det klimaendringene vi tenker på. Samme dag som forslag til statsbudsjett ble lagt frem, kom også FNs siste klimarapport. Det er svært skremmende lesning. Det er så man kan få assosiasjoner til en endetid.

Regjeringen er tilsynelatende ikke like skremt. Man kan rett og slett mistenke dem for ikke å forstå alvoret. I forslag til statsbudsjett legges det opp til 11 prosent utslippskutt innen 2030, drøye 30 prosentpoeng mindre enn regjeringens egne målsetninger. Sammen med opposisjonspartiene, og en samlet miljøbevegelse, er også Den norske kirke sterkt kritiske (11.10.2018). Men dette er altså den regjeringen KrF støtter per i dag. Miljøpartiet KrF som mener at klimaendringene og global oppvarming er en av de største utfordringene vi står overfor i dag. Miljøpartiet KrF som fremholder forvalteransvaret som en av sine grunnverdier. (Krf.no, 14.10.2018). Sammen for et varmere klima?

Revurdere samarbeidet. Klimaendringene vil ikke bare ramme verdens fattige hardt, noe som burde være mer enn god nok grunn for nestekjærlighetspartiet KrF til å revurdere samarbeidet med regjeringen. Det vil også ramme vårt livsgrunnlag og våre liv, livene til våre barn og til våre barnebarn. Det vil ramme hardt, og det er allerede i gang. Det hjelper ikke med et varmere samfunn om det er klimaet som er varmest av alt.

Hareide har pekt på at veien videre for KrF kan gå mot venstre, mot en regjering med AP og Sp. Man kan kanskje argumentere for at en regjering der KrF samarbeider med AP og Sp heller ikke har alle klimasvarene. Nei, kanskje ikke, men man vil i det minste slippe å måtte bekjempe klimafornektere internt i regjeringen.

Vi kan ikke fri oss fra tanken om at enden kanskje er nær denne gangen. KrF, det er på tide at dere tar deres eget partiprogram på alvor. Lytt til Hareide, vend om, og fortsett kampen for et varmere samfunn, og for et mindre varmt klima!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt