Bent Høie

22

En ordning som kan bety alt

Publisert: 20. okt 2018

I 2015 innførte regjeringspartiene og KrF Fritt behandlingsvalg. Ordningen gir pasienter valgfrihet til å velge hvor de vil få helsehjelp, uavhengig av størrelsen på lommeboken deres eller om de har helseforsikring. Staten tar regningen.

Pasienter innen rus og psykisk helse ble prioritert først. I valgkampen i 2017 argumenterte Jonas Gahr Støre for at fritt behandlingsvalg ikke var så viktig fordi det var «bare» 240 rusavhengige som hadde fått hjelp.

For noen høres det kanskje lite ut. Men det er faktisk snakk om 240 unike mennesker. Alle med egne liv, egne utfordringer, egne drømmer. Se for deg én av disse 240 menneskene. Som etter å ha levd med rusavhengighet i årevis, endelig er klar til å åpne døren til et nytt liv og en ny virkelighet. Til endelig å kunne legge det gamle livet sitt bak seg. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvor mye det betyr for den personen å møte en åpen dør i andre enden, i stedet for ventetid og kø. En mulighet til selv å velge et behandlingssted, uavhengig av hvor i landet de bor, uavhengig av om det er staten eller ideelle som driver det.

For denne ene personen kan det bety liv og død å få hjelp der og da – det betyr alt.

Mye har skjedd siden valgkampen. Hittil har om lag 600 personer med rusavhengighet fått behandling innen Fritt behandlingsvalg. Er det også «bare» 600 
personer?

I fjor utvidet vi Fritt behandlingsvalg til også å gjelde intensiv habilitering av barn opp til 16 år med hjerneskade. Historien til åtte år gamle Odin fra Førde viser hvorfor det er viktig. Han har cerebral parese. Målet til Odin og foreldrene er at han skal bli i stand til å gå uten hjelpemidler. De fant et tilbud som kan hjelpe dem med det. Men det kostet familien dyrt, fordi tilbudet ikke falt innunder de offentlige ordningene. Bare i 2016 måtte faren ta seg fri – og tapte arbeidsinntekt - i totalt 36 dager for å bli med Odin til Barnas Fysioterapisenter i Bergen, hvor de tilbyr en intensiv trening for Odin. De kunne ifølge TV 2 reist til USA og fått dekket behandlingen av det offentlige. Det er ikke vanskelig å forstå at de heller ville ha et tilbud på Vestlandet.

Når tilfeller som Odins nå er inkludert i fritt behandlingsvalg, får familiene velge den behandlingen de mener er best. De slipper å dra til utlandet for å få behandlingen dekket og de får dekket tapt arbeidsinntekt på lik linje med andre. Det syns jeg bare skulle mangle.

Totalt har over 10.000 pasienter benyttet seg av ordningen hittil. Vi vil at enda flere skal nyte godt av Fritt behandlingsvalg. Den muligheten vil dessverre venstresiden fjerne.

Bent Høie, 
helseminister (H)

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere