Torbjørn Greipsland

105

Vårt Land, KrF, SV og imamsleiking

«KrF-velgere liker FrP dårligere enn SV» Det var overskriften i Vårt Land fredag. Over hele avisens bredde. Uten tvil, en tittel med et innhold redaksjonen i Vårt Land likte godt. Den er uten tvil i pakt med avisens profil. Og ga en god inngang til helga.

Publisert: 19. okt 2018  /  133 visninger.


For det første er jeg forundret over at man i meningsmålingene spør om hvem man liker og ikke liker. Jeg trodde det var innholdet i partienes standpunkter man måtte ta stilling til. Men nå leser jeg andre skriver om hat og andre negative forhold til hverandre, så det er godt mulig at personlige forhold ette spiller mer enn jeg vet.

  • At flere og flere KrF-ere misliker FrP, forundrer meg ikke. I den selvransakelse som VL muligens går i gang med etter Anfindsens og andres  klare utfordring, skulle jeg gjerne ha sett at de så på hva avisen, særlig halvåret foran valget i fjor, skrev om FrP og SV. Hvor mange saker har de hatt som er negative og kritiske til FrP, og hvor mange som er positive og ukritiske til SV? Det hadde vært interessant. Selvsagt er VL i sine fulle rett til å ta parti for ett og flere partier, og være svært kritisk til andre, og så drive kampanjer i pakt med det. Men flere enn jeg har forundret seg over avisens partipolitiske profil. Og at avisene, også Vårt and, har påvirkning, regner jeg  med.

Dessuten spriker jo meningsmålingene i flere retninger og de spriker mye. Det har vi sett de siste ukene.

I et innlegg i Smaalenene Avis 18.10.2018 skriver Brynjar Høidebraaten, fylkesleder i Østfold KrF, og Olav Moe, gruppeleder Østfold KrF, om en omfattende undersøkelse blant KrFs medlemmer så seint som i september i fjor.

Jeg kan ikke huske jeg har lest om den før, men jeg antar både VL og andre har omtalt den. Noe annet ville være underlig, tross alt. Den forteller 36 prosent av medlemmene er åpne for regjeringssamarbeid med FrP, mens 33,9 prosent er åpne for regjeringssamarbeid med Ap.  90,8 prosent kan sitte i regjering med Høyre, 82,1 prosent med Venstre og 80 prosent med Sp. Bare 7 prosent ønsker å regjere sammen med SV. Så mange som 2815 har svært. Om undersøkelsen tilfredsstiller alle krav til en pålitelig undesøkelse, vet jeg ikke, men at 2815 har svart, er jo langt mer enn de 40 KrF-ere som har vært brukt i andre undersøkelser i det siste.

Nå synes jeg selv det er mest interessant hva KrF-ere mener om de store partiene Høyre og Ap. For det er de partiene som har mest innflytelse i et regjeringssamarbeid, langt mer enn fløypartiene FrP (vi har fortsatt bompenger) og SV (vi er fortsatt i NATO). Så bør jeg vel nevne for å bli tatt alvorlig i en slik debatt, at jeg aldri har stemt FrP og ganske sikkert ikke kommer til å gjøre det.

Så nevnes ofte ordbruken til FrP-ere, den skremmer. Ja, jeg skjønner det kan være tilfellet. Nå er en FrP-ere nylig brukte Bibelens Judas om Hareide, så er det helt galt.  Nå har han vel beklaget det. Hva Sylvi Listhaug angår, sa hun at KrF var mer opptatt av å få bistanden opp til én prosent av BNP ennå hjelpe (fritt sitert). Det var usant, selv om jeg noen ganger har følt det samme. Men jeg vet KrF vil hjelpe. Og jeg har i andre innlegg skrevet at det Listhaug sa, burde hun beklage.

Derimot skjønner jeg ikke den veldige reaksjonen på det hun sa om at Knut Arild Hareide sleikte imamer oppetter ryggen. Det er ikke et uttrykk jeg bruker, og sjeldan har jeg hørt det, men jeg synes ikke det var noen grunn til å reagere på det. Det et folkelig uttrykk for situasjonen. For hva var situasjonen, og den utelates dessverre i flere sammenhenger jeg har sett? Jo, den var ganske alvorlig. Når det kommer en kjent islamlærer til en muslimsk ungdomskonferanse, og vedkommende står for dødsstraff for homofili, og verken pressefolk eller politikere, heller ikke ungdomspolitikere, reagerer særlig, ja, da er det grunn til å synge ut slik Listhaug gjorde. Og etterpå fikk hun mye støtte for at hun sa fra, også fra Oslo-aviser som VG så langt jeg husker. Men da hadde velgerne allerede sett hvem som var tause. Og når man ikke tar til motmæle i et slikt tilfelle, da er uttrykket å sleike imamer oppetter ryggen ganske treffende. Og tenk på om en kristen leder hadde stått fram med samme syn på en ungdomskonferanse. Det hadde blitt ramaskrik for å bruke et bibelsk uttrykk.

 

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Otto Strand

13 innlegg  140 kommentarer

Apropos SV og Frp

Publisert 5 måneder siden

I Matteus-evangeliet er der er en fortelling om to sønner som ble bedt om å arbeide i farens vingård. Den ene svarte nei, men ombestemte seg, og gikk likevel på arbeid. Den andre svarte ja, men gikk likevel ikke på arbeid. Da disiplene fikk spørsmål om hvem som gjorde som faren ville, svarte de: den første.

Lignelsen er en illustrasjon på at handlinger teller mer enn ord. Det minner meg om SV og Frp i forhold til kristne verdier. SV sier nei, de vil ha en «verdinøytral» stat, ha bort Ken i KRLE-faget og redusere Den norske kirkes rolle. Likevel arbeider de for omsorg for fattige, rettferdighet i samfunnet og vern om skaperverket (også kalt klima- og miljøpolitikk). Frp sier ja, de vil bygge på kristne verdier. Likevel vil de skjære ned på bistand til fattige, gi størst skattelette til de rike, svekke hviledagen, liberalisere akoholsalget og åpne for dødshjelp.

Så da er spørsmålet: hvem «leverer» på kristne verdier?

1 liker  
Kommentar #2

Marianne Solli

17 innlegg  1547 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Er det spesifikt kristne verdier å gi omsorg og utøve rettferd?

1 liker  

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
25 dager siden / 2664 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
14 dager siden / 2515 visninger
Den uønskede debatten
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 1 måned siden / 2482 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 2305 visninger
Monica Mæland, sover du?
av
Linn Slette
29 dager siden / 1905 visninger
Tåkefyrster i skoddeheimen
av
Jarle Mong
rundt 1 måned siden / 1597 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
1 dag siden / 1596 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
28 dager siden / 1444 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere