Arve E. Aarskog

6

Taktisk politisk tungetale

KrF-leder Knut Arild Hareide utsatte oss for taktisk politisk tungetale på tampen av valgkampen i 2017. Dessverre var det ingen som hadde den fulle tydningen.

Publisert: 19. okt 2018


Når Hareide nå sier at han ikke ga Solberg noen blankofullmakt for fire år, så skal han ha for godt politisk håndverk. En mindretallsregjering skal være ydmyk overfor Stortinget, og vite at det er de siste stemmene som skaffer et flertall som er mest verdifulle. Til og med Carl I. Hagen (Frp) husker hvilken makt han hadde med sitt lille tulleparti i 1986. Men Hareide kava seg nok over sperregrensen med å tilsynelatende være klar på at en stemme på KrF var en stemme på Solberg som statsminister. Jeg skjønner at folk føler seg lurt. Samtidig kunne det endt dårlig uten vedtaket om å utelukke regjering med Frp. Siden «sentrum» i norsk politikk er borte, er det ikke noe poeng å henge seg i vippeposisjon. KrF må gå for et regjeringsalternativ.

På medlemsmøtet til Møre og Romsdal KrF i Ålesund sa Hareide dette om SV: «Ka med SV, da? Du setter SV i en vippeposisjon. Ja, det er eg ikkje så sikker på. For har SV egentlig et alternativ? For kan de egentlig si «nei»? Hvis valget blir mellom en sentrumsbasert regjering og den regjeringen i dag, som er ganske langt til høgre? Nei, eg trur ikkje SV får den reelle vippeposisjonen.» Tror virkelig Hareide at SV blir så glad for at KrF feller den blågrønne regjeringen at de blir med på hva som helst? KrF kan ikke forvente noen konstruktiv opposisjon fra sine gamle samarbeidspartnere i Høyre og Venstre med det første, og i alle fall ikke fra Frp. De vender ikke det annet kinn til. Da blir stemmene fra SV de siste som faller på plass, og har størst verdi. Det blir vippeposisjon! Så for å beholde noe av verdien av KrFs egen vippeposisjon, bør invitasjonen fra Erna takkes ja til. Dessverre har trusselen om regjeringskrise endret prisene på det politiske markedet. I KrFs disfavør.

 Hareide kan ikke ta SV for gitt, slik Gerhardsen gjorde med SF i 1963. Da var det riktignok en spesiell sak som felte regjeringen, - og det er et viktig poeng at det mangler i det Hareide og hans våpendragere holder på med nå.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere