Mathias Slettholm

Lokallagsleder, Oslo Sentrum KrF
8    0

Plutselig verdikonservatisme?

Ernas fronter ikke Høyres syn i saken. Dette frieriet viser en statsleder som skjelver i buksene i forkant av KrFs veivalg

Publisert: 19. okt 2018 / 432 visninger.

Så kom abort opp av hatten. Torsdag 18.oktober startet med at Kjell Ingolf Ropstad gikk ut og nærmest startet en forhandling med andre partier om å innskrenke abortloven – og fikk maksimalt utbytte. På tross av at Knut Arild Hareide har bedt andre partier om å ikke gripe inn i svarte Erna Solberg på invitasjon bare noen timer etter. Hun vil gjerne forhandle om både innskrenke retten til tvillingabort, og en omdiskutert paragraf som åpner for abort til uke 18 dersom fosteret har avvik eller sykdom. Hvor troverdig er dette frieriet? 


Det «prepolitiske» ståsted

2013 er et viktig år i Høyres historie da de for første gang på 23 år fikk statsministeren. Men dette er også året da Inge Lønning, den kanskje siste ideologiske forankret verdikonservative i partiet gikk bort. I hans studietid på 50-tallet i Oslo ble Den Konservative Studenterforening en slagkraftig forening for verdikonservative. Mesteren i koblingen mellom teologi og konservatisme lanserte blant annet verdien av det «pre-politiske». Visse verdier ligger fast. Kristendommen var ikke bare et trossystem, men en «sosialetisk formingsfaktor». Verdiene dette brakte med seg skulle ligge til bunn og all annen politikk skulle bygges på dette. Forankring fryder.


En verdiliberal vind

Det er lite spor igjen av dette i Høyre i dag. I sak etter sak taper den stadig lavere andelen av de verdikonservative i partiet. I 2013 på landsmøtet ti uker etter Lønnings død gikk partiet med et solid flertall inn for den selektive aborten dette medfører. Flere var ganske harde i tonen på at dette er kvinners valg, intet annet.  I regjering ble det også lov å ta tvillingabort. Siden har partiet også sagt ja til at enslige kan få assistert befruktning og eggdonasjon, som igjen bryter med prinsippet om at den som føder barnet er barnets mor. Inge Lønning hadde nok snudd seg i graven. Forandring fryder mer.

Høyre angrer på tidligere motstand

Solbergs frierier bryter altså med nylig vedtatt Høyre-politikk. Partiets sentralstyre innrømmer i tillegg at de angrer på tidligere kamper da de stod opp for verdikonservatismen når de uttaler 9.september i år at «Abortloven er et godt kompromiss som har sikret at abortspørsmålet ikke har vært en betent og polariserende politisk sak i Norge de siste 40 årene. Høyre mener dette viser at de nødvendige hensyn ivaretas av dagens lov». Altså er det viktigere med ro enn å stå opp for det man mener.

Gresset er grønnere på andre siden

Selvfølgelig kan man forhandle for å få inn mest mulig KrF-politikk inn i en regjeringserklæring, samtidig ser det ut som man blir stående alene i en slik kamp. Verdikonservatismen er sterkest i sentrum, og Senterpartiet er blitt KrFs nærmeste alliert i verdikampen. I 2016 stemte Høyre og Fremskrittspartiet ned et forslag fra Senterpartiet og KrF om å forby tvillingabort. Høyre og Arbeiderpartiet hadde ikke noe som helst uenighet da denne saken ble komitebehandlet. Senterpartiet er også eneste andre partiet som har nedfelt et forbud mot fosterreduksjon i partiprogrammet. Så skal man forhåpentligvis gjennom en forhandling med Arbeiderpartiet, som kan bli krevende. Men å tro at det vil være lettere når man står helt alene om dette på borgerlig side blir litt for lettvint. Sterkest er den som ikke står alene.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Johannes Taranger

2 innlegg  602 kommentarer

Publisert 28 dager siden

Det hjelper vel da knappest at Krf går til venstresiden, når det gjelder abortsaken. Eller tror Krf at gresset alltid er grønnere på den andre siden.? At de i dette spørsmålet skulle få støtte av AP og SV som da blir to av deres samarbeidspartenere. Et SV som er for friest mulig abort, og imot reservasjonsrett for helsepersonell, imot pravate aktører innen helse/skole/omsorg /barnehage. Kristendom ut av skolen. Hva er det som hender med Hareide som leder. Det virker som om han med sine 4,3 % famler idet blinde, uten retningssans Ja, han har virkelig , med sitt soloutspill, klart å splitte dette partiet til de grader. Det kan være ha heller ikke får større støtte fra Solberg regjeringen når det gjelder abort spørsmålet. Men å gå mot venstresiden, for å hente støtte, er jo bare "bort i natten"

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Fredrik Evjen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
7 minutter siden / 1108 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
9 minutter siden / 1108 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 1 time siden / 2006 visninger
Øystein Blymke kommenterte på
Uenigheten ryker
rundt 2 timer siden / 1090 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 2 timer siden / 1108 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 2 timer siden / 1282 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 2 timer siden / 1282 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Tydelig oppfordring
rundt 3 timer siden / 104 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Vi må gjøre det som virker!
rundt 3 timer siden / 802 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Svar på Sofies Brauts innlegg: "Den store sammenhengen"
rundt 4 timer siden / 287 visninger
Les flere