Leder

Bibelen til Østfold

Å argumentere med at pengene kunne vært brukt på noe bedre enn å spre Guds ord er syltynn argumentasjon fra en biskop.

Det går mot slutten av tiåret, men fremdeles kan ingen bokutgivelser måle seg mot den som kom ut i 2011: Bibelselskapets nye oversettelsen av Bibelen. En mengde tunge norske forfatternavn ble brukt som konsulenter, blant annet Jon Fosse, Paal-Helge Haugen, Hanne Ørstavik og Karl Knausgård, for å nevne noen få. Språket er fornyet på en kraftfull og troverdig måte, og utgivelsen står som en søyle i vår nære litteraturhistorie.

LES OGSÅ: Tar kritikk på oversettelse

Dette litterære verket unner vi flest mulig nordmenn å bli kjent med. Det er riktig at mange har Bibelen i hylla allerede, men Bibelen er ikke en bok som bare skal samle støv. Bibelen har formet vår kultur, skal den fortsette å gjøre det må forholdet til den fornyes. Det handler om mer enn kultur: Bibelen dømmer og gjør levende, den skaper forvandlig og gir inspirasjon til mennesker uavhengig av tid og kulturell sammenheng.

Ungdom i Oppdrag har tatt initiativ til aksjonen Bibelen til alle, der alle husstander i Norge får et eksemplar av boken. Akkurat nå er det Østfold som står for tur. Da vi intervjuet biskop Atle Sommerfeldt om aksjonen for to år siden, var han negativ. I avisen Dagen bekrefter han at han fortsatt står på nei-siden. Han ønsker ikke at prester skal bruke ­arbeidstiden på dette.

Biskopen ­argumenterer med at prosjektet er dyrt. Han synes 6,5 millioner kroner er mye å bruke på folk som har råd til å kjøpe sin egen bibel selv, og legger til at Den norske kirke i Østfold deler flere tusen bibler ut hvert år i forbindelse med konfirmasjon, dåp, ekteskapsinngåelser og skolebesøk.

Vi forstår selvsagt at biskopen må legge føringer for prestenes arbeidstid i en hektisk arbeidsdag, men det får være måte på negativitet. Det brukes mye penger på tull og tøys i dette søkkrike landet, å argumentere med at de kunne vært brukt på noe bedre enn å spre Guds ord er syltynn argumentasjon fra en biskop. Dessuten er Bibelselskapet landets viktigste bokforlag, om de får 6,5 millioner ekstra i regnskapet sitt er heller ingen tragedie.

LES OGSÅ: Biskop sier nei til bibelutdeling

Vi vil oppfordre både prester, pastorer og lekfolk til å slutte opp om aksjonen Bibelen til alle. Vi håper aksjonen også kan vise at selv om kirken er delt i ulike kirkesamfunn og menigheter, så er det noe som samler: Synet på hvor viktig det er at Bibelen blir aktuell for nye generasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder