Lederartikkel Vårt Land

Bibelen til Østfold

Å argumentere med at pengene kunne vært brukt på noe bedre enn å spre Guds ord er syltynn argumentasjon fra en biskop.

Publisert: 19. okt 2018

Det går mot slutten av tiåret, men fremdeles kan ingen bokutgivelser måle seg mot den som kom ut i 2011: Bibelselskapets nye oversettelsen av Bibelen. En mengde tunge norske forfatternavn ble brukt som konsulenter, blant annet Jon Fosse, Paal-Helge Haugen, Hanne Ørstavik og Karl Knausgård, for å nevne noen få. Språket er fornyet på en kraftfull og troverdig måte, og utgivelsen står som en søyle i vår nære litteraturhistorie.

LES OGSÅ: Tar kritikk på oversettelse

Dette litterære verket unner vi flest mulig nordmenn å bli kjent med. Det er riktig at mange har Bibelen i hylla allerede, men Bibelen er ikke en bok som bare skal samle støv. Bibelen har formet vår kultur, skal den fortsette å gjøre det må forholdet til den fornyes. Det handler om mer enn kultur: Bibelen dømmer og gjør levende, den skaper forvandlig og gir inspirasjon til mennesker uavhengig av tid og kulturell sammenheng.

Ungdom i Oppdrag har tatt initiativ til aksjonen Bibelen til alle, der alle husstander i Norge får et eksemplar av boken. Akkurat nå er det Østfold som står for tur. Da vi intervjuet biskop Atle Sommerfeldt om aksjonen for to år siden, var han negativ. I avisen Dagen bekrefter han at han fortsatt står på nei-siden. Han ønsker ikke at prester skal bruke ­arbeidstiden på dette.

Biskopen ­argumenterer med at prosjektet er dyrt. Han synes 6,5 millioner kroner er mye å bruke på folk som har råd til å kjøpe sin egen bibel selv, og legger til at Den norske kirke i Østfold deler flere tusen bibler ut hvert år i forbindelse med konfirmasjon, dåp, ekteskapsinngåelser og skolebesøk.

Vi forstår selvsagt at biskopen må legge føringer for prestenes arbeidstid i en hektisk arbeidsdag, men det får være måte på negativitet. Det brukes mye penger på tull og tøys i dette søkkrike landet, å argumentere med at de kunne vært brukt på noe bedre enn å spre Guds ord er syltynn argumentasjon fra en biskop. Dessuten er Bibelselskapet landets viktigste bokforlag, om de får 6,5 millioner ekstra i regnskapet sitt er heller ingen tragedie.

LES OGSÅ: Biskop sier nei til bibelutdeling

Vi vil oppfordre både prester, pastorer og lekfolk til å slutte opp om aksjonen Bibelen til alle. Vi håper aksjonen også kan vise at selv om kirken er delt i ulike kirkesamfunn og menigheter, så er det noe som samler: Synet på hvor viktig det er at Bibelen blir aktuell for nye generasjoner.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sigurd Eikaas

17 innlegg  5707 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Det handler om mer enn kultur: Bibelen dømmer og gjør levende, den skaper forvandlig og gir inspirasjon til mennesker uavhengig av tid og kulturell sammenheng

Godt å lese en slik leder i Vårt Land!

Bra-knapp aktivert.

3 liker  
Kommentar #2

Johannes Taranger

6 innlegg  626 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Positivt innlegg. Til Vårt Land å være !

Kommentar #3

Dagfinn Gaarde

15 innlegg  184 kommentarer

Bibelens budskap må frem i lyset.

Publisert 5 måneder siden

Det er en tragedie at DNK ikke ser at de fleste av sine medlemmer går fortapt. Det er en sløvhet som har senket seg.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere