Thea Sofie Rusten Grastveit

2    2

Jordskjelvet på Verdensbankens møte

Av Isabella Dahl Kormilitzine, daglig leder for SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikkFor noen dager siden våknet jeg på et ganske uvanlig sted, til en ganske uvanlig e-post:A 6.3 earthquake struck 61 km northeast of Situbondo, East Java (158 km northwest of Nusa Dua, Bali) at 2:44 am Bali time (…) Many of you felt tremors. All Staff and Participants are safe and our joint Security teams are closely monitoring the situation with the Indonesian authorities. We keep you informed of any updates. Your safety is our highest priority.Meldingen var fra Verdensbanken, siden årsmøtet til banken og Det Internasjonale Pengefondet (IMF) holdes på ferieparadiset Bali i Indonesia.

Publisert: 18. okt 2018 / 267 visninger.

Gjeld utsatte klimakampen….

Kamp mot klimaendringer er kanskje en av grunnene til at dette stedet ble valgt. I 2007 holdt FN sin klimakonferanse på samme sted, der man ble enige om en kjøreplan for å oppnå enighet i klimapolitikken innen to år. Ett år senere kom finanskrisen blant annet som følge av mislighold av lån, først i det amerikanske boligmarkedet, men det viste seg at misligholdet var stort også andre steder. Hellas kunne ikke betale sin gjeld og sagaøya Island ble utestengt av finansmarkedene, arbeidsledigheten skøyt i været og islandsk migrasjon til blant annet Norge ble et faktum. Krisen i globale finansmarkeder hadde langsiktige konsekvenser. I 2009 sank verdenshandelen med over 10 prosent og det tok flere år å få handelen oppe og gå igjen. Land opparbeidet seg større gjeld og skjelvet i finansmarkedene var tydelige. Det gjorde det også vanskeligere å få en enighet om finansiering av klimakampen og hvordan skape varige kutt. Klimakampen ble utsatt.

… og nå leder klimakampen til høyere gjeld

I 2015 ble verden som kjent enige i Paris om en ny avtale for å unngå at jorden varmes opp mer enn 1,5 grader innen 2030. Vi har dårlig tid. Optimismen var stor, da finansieringen av klimakutt i fattige land skulle trappes opp mot 100 milliarder dollar i året innen 2020. Dette var fine ord, men praktisk politikk var langt vanskeligere. For det første fordi tall viser at man ikke er i nærheten av å nå dette målet. I tillegg skjer finansieringen i stor grad som gjennom lån – over halvparten av klimafinansiering gis som lån, fra rike til fattige land. Dette til tross for at det er de rike landene som i stor grad har skyld i de raske klimaendringene vi nå ser. For å sitere en filippinsk gjeldsaktivist: «Det blir som om dere kjører en bulldoser over huset mitt og så skal prøve å reparere det ved å låne meg penger til en eskalerende rente». I jakten på profitt mister stadig flere land sitt moralske kompass. Hva svarer Norge?

Verden trenger et tydeligere Norge 

 Klimafinansiering må i større grad skje gjennom bistand og ikke lån. Norge er ett av få land som oppfyller FNs krav om å gi 0,7 % av brutto nasjonalinntekt i bistand og vår klimafinansiering er ren bistand. Allikevel bør utviklingsminister Nikolai Astrup jobbe mer for at klimafinansiering gjennom multilaterale ikke baserer seg primært på lånte penger. Et sted å starte er å sette en grense for hvor mye av denne finansieringen som skal skje gjennom lån, selv om i en ideell verden burde det være en selvfølge at man ikke låner seg bort fra et historisk ansvar. Konsekvensen av denne utviklingen kan bli en ny gjeldskrise som skaper et nytt økonomisk jordskjelv i finansmarkedene i sårbare land som allerede har høye gjeldsbyrder, og da kommer ikke klimatiltak til å bli prioritert. Nåværende tilnærming fra Verdensbanken er at kortsiktig trygghet for givere og økt finansiering, uansett om det er lån eller bistand, er deres høyeste prioritet. Men det hjelper ikke å komme med en e-post i ettertid dersom jordskjelvet er et faktum.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

6 innlegg  894 kommentarer

Jordskjelv , klimaendringer og milliardservering.

Publisert rundt 1 måned siden

Kan man ikke like godt påstå at jordskjelvet skyldes menneskeskapte klimaendringer ? Kjøre det ut i ukritiske media - hvor eksperter utreder  hva forskerne tror , mener og synes om utviklingen 100 og 1000 år frem i tid. 

Dersom troen på autoriteter holder seg så spør bare noen få etter dokumentasjon.

Norsk bistand er allerede en temmelig tvilsom industri med milliardutellinger som - i følge tonnevis av propagandamateriell - skulle komme de fattigste til gode - og diverse politikere har overbydd hverandre med nye milliardbeløp for å posere som  store verdensreddere og dynamiske forkjempere for de fattigste i verden. 

Jeg skal ikke rippe opp i fadesene en gang til - men det er kanskje en dårlig ide å brenne av flere milliarder  kroner på verdenshistoriens største massehysteri om verdens klimaundergang pga en udokumentert teori om menneskeskapt CO2 ! 

Det telles allerede ut bistandsmidler til en del klimaklubber og vi kan f.eks. se hvordan WWF har kastet seg inn i godhetsindustrien og brukte pengene stort stort sett på egen administrasjon og ca. 20 prosent av 49 millioner til prosjektet de hadde oppgitt at pengene skulle brukes på!

Betryggende miljø/klimaforvaltning av andres penger ?

Leken med bistandsmilliardene undergraver all tillit til humanitært arbeide :

Her er hva bistandspengenes forvaltere har å fortelle  skattebetalerne:

Sitat

Miljø- og utviklingsorganisasjonen Utviklingsfondet fikk til sammen 35,8 millioner kroner bevilget over samarbeidsavtalen med Norad i 2010. Norads økonomianalyse av denne organisasjonens regnskap viste blant annet:

38 prosent av Norad-tilskuddet ble brukt på hovedkontoret i Norge.61 prosent nådde fram til «Sør-partner», som er bistandsorganisasjonen nærmest målgruppen.Utviklingsfondet bokførte samtlige stillinger ved utenlandsavdelingen i Oslo som «direkte prosjektkostnader». Til sammen dreide det seg i 2010 om 14 stillinger.

Miljøorganisasjonen WWF-Norge fikk et tilskudd på 49 millioner kroner over sin Norad-samarbeidsavtale i 2010. 

Organisasjonen brukte 17 prosent av Norad-tilskuddet til utgifter i Norge.70 prosent gikk til landkontorene i samarbeidslandet og 10 prosent til «Sør-partner. WWFs landkontorer jobber i stor grad direkte med prosjektene.WWFs pengebruk i Norge varierer mye på ulike prosjekter. Ved ett prosjekt ble det brukt 13 prosent i Norge, ved et annet hele 50 prosent.WWF har på det meste hatt 11 ansatte i Oslo som har vært lønnet over prosjektmidler.

Sitat slutt:

https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2013/norad-for-mye-bistand-blir-igjen--i-norge/

I tillegg kan det ikke mangle penger når "staten" har utbetalt hundrevis av millioner norske kroner til Clintonfamilien i små posjoner - og forsøkte å nekte for at utbetalingene hadde skjedd:

  https://www.dagbladet.no/nyheter/regningene-som-viser-norsk-clinton-stotte/62312635

Hva med bokføringen?

Vi "populister" må nemlig redegjøre for hver krone - og avgiftene vokser over våre bulkete skaller takket være politikere med stor og ukritisk giverglede til alskens nasjonale og internasjonale supperåd. 

Og i tillegg betale for klimapolitiske luftslott!

Kanskje Riksrevisjonen burde sørge for et lokalt jordskjelv i forbindelse med politikerskapt og dokumentert servering av bistandsmidler FØR vi tar fatt på verdensomfattende milliard-mekking på verdensklimaet - med de samme bistandsmidlene? 

Stans all "bistand" i 5 år og bygg det opp på nytt. Pengene kan brukes på å utbygge vårt eget land slik at bl.a. samferdsel kan skje uten et nettverk av betalingsbommer - som svekker Norges konkurranseevne - og sager av den grenen alle sitter på.

 

3 liker  
Svar
Kommentar #2

Kjell G. Kristensen

66 innlegg  13823 kommentarer

Flere skjelv i vente...

Publisert rundt 1 måned siden
3 liker  
Svar
Kommentar #3

Kjell G. Kristensen

66 innlegg  13823 kommentarer

En kampsport i klimaendring?

Publisert 30 dager siden
Thea Sofie Rusten Grastveit. Gå til den siterte teksten.
Kamp mot klimaendringer er kanskje en av grunnene

Klimakampen er en eneste stor flopp, og man vet ikke hva man driver med engang. Co2 er ikke engang den farligste klimagassen man har lengre, CH4, metan er en mye mer aggressiv gass for miljøet, og man famler stort sett i blinde når det gjelder klimaårsaker. Miljø er noe helt annet i den diskusjonen, det har med handel, profitt og levestandard å gjøre.

https://www.nrk.no/norge/metan-farligere-enn-man-trodde_-na-er-det-gjort-nye-rekordmalinger-av-klimagassen-1.13833072

Metan er jo adskillig lettere  å gjøre noe med enn Co2, men verre er det at man fremmer en overgang til elbiler, da man egentlig ikke har tatt høyde for hva slags politikk man driver med. Elbilprodusentene vet ikke sin arme råd for hvordan man skal få produksjonen av elbiler til å lønne seg.

https://www.dn.no/motor/-vi-er-de-eneste-som-tjener-penger-pa-elbiler/2-1-278427

I tillegg kommer det frem mye annet om lønnsomhet blant annet for miljøet:

https://titan.uio.no/node/2405   

I tillegg til dette kommer det stadig inn nye rapporter om at elbiler ikke er like holdbare, og må skrotes tidligere enn andre biler : 

https://www.abcnyheter.no/motor/bil/2018/10/20/195444455/tror-elbiler-vil-vrakes-tidligere-enn-andre-biler

Alt dette gjør jo bare at man må klø seg litt i hodet å lure på; Hva driver de egentlig med disse klimakjemperne? 

Det er vel også snakk om ressurser? Hva tenker de med?

https://bil24.no/prishopp-kan-drepe-elbil-batteriene/

Men de må gjerne forske en stund til så man kan komme frem til å gjøre noen ting bedre og riktigere og ikke til  det verre? 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 6 timer siden / 1871 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Hva er kristendom idag - og imorgen?
rundt 6 timer siden / 302 visninger
Arne D. Danielsen kommenterte på
Populismens forenklinger
rundt 6 timer siden / 4280 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 6 timer siden / 1871 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 7 timer siden / 5907 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
rundt 7 timer siden / 1182 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 7 timer siden / 5907 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
rundt 7 timer siden / 1182 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 7 timer siden / 1603 visninger
Les flere