Verdidebatt

KrFs vei: en gylden middelvei.

Verken sta individualisme eller stivbeint kollektivisme ...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


Hareide talte - og med ett ble KrF sentrum i politisk debatt og et ettertraktet bytte. Ikke bare av ideelle motiver, men nok også av makthensyn, vil både høyresiden og venstresiden ha KrF med i regjeringssamarbeide.

Hvilken vei bør KrF velge?  - Kristne verdier er under press fra nesten alle kanter. Derfor trengs et oppreist, mest mulig uavhengig KrF som kan påvirke andre partier både på venstre- og høyresidene i konstruktiv retning, til dåd for  Guds skaperverk – rettferdighet og frihet og omtanke for det enkelte mennesket, omsorg for dyr og natur.

De siste 30 årene har jeg alltid stemt på partiet KrF. For KrF (og undertegnede) har venstresiden tilsynelatende en mer attraktiv fordelings- og klimapolitikk enn høyresiden. På den annen side, Statsminister Erna Solbergs  er en sterk motstander av aktiv dødshjelp( VL 16 oktober); og partiet Høyre er tilsynelatende mer abortrestriktivt enn venstresiden. Kontantstøtten vil temmelig sikkert  avgå en snarlig død, trolig også skolegudstjenester og K'en i KRLE-faget, om venstresiden overtar makten i Norge. Et oppgående motstrøms KrF trengs derfor,  mener jeg, også  fordi det er utenkelig at Ap, og lite sannsynlig at Høyre, vil gi leger reservasjonsretten tilbake. Og hvilke partier er mest for skolegudstjenester?

I KrFs kamp mot fri abort på 70-tallet, og deretter  for kontantstøtten og den berømte K'en, var Ap den store motstanderen, om jeg husker rett.  Og for øvrig bør en komme i hu at sterke krefter innen Ap  ble en plogspiss for avkristning og temmet kristendom i landet, dels fordi kristne ga etter for verdslig  påvirkning og fordi Dnk først og fremst fremsto som borgerskapets kirke.  Litt historie:

I "Kommunisme og religion" (1923) forslo Aps Edvard Bull at skolen, lærerutdanningen, statskirken, begravelsen, ekteskapet og fødselsregistreringen skulle verdsliggjøres. «Vi skal slåss uforsonlig med den bestående officielle lutherdom, som mot andre fordummende sekter. Vi skal ha en pågående hensynsløs kirkepolitikk, for det om vi mener at religion i og for seg er en privatsak» (Bull, s.31). Og allerede i 1947 overtok Staten Oslo lærerskole som ble grunnlagt av 6 kristne organisasjoner i 1912.

Hareide og co bør ta seg i akt for ikke å bli temmet/sekularisert av AP og andre venner til høyre/venstre! Som Charles Ringma sier i Grip Dagen (litt parafrasert): Verken sta individualisme eller stivbeint kollektivisme, men en gjensidighet som kaller oss både til frihet og ansvar skal  prege våre kristne liv; vi står ovenfor den vanskelige oppgaven å finne en gylden middelvei, den sanne visdoms vei.

Magne Kongshaug, Risørsupporter av, men ikke medlem i KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt