Lederartikkel Vårt Land

Gjestetalere

Vi vet at antisemittisme er utbredt blant norske muslimer. Derfor skulle vi virkelig ønske at en konferanse for unge muslimer slo et slag for å bekjempe anti-semittisme.

Publisert: 18. okt 2018

Til helga arrangerer unge muslimer den såkalte Umma-konferansen, en konferanse av og for ungdom. Ungdommene som står bak konferansen og deres støttespillere ønsker å fremme et islam som står fast på konservative religiøse doktriner, men som er åpent mot det norske samfunnet og markerer front mot ekstremisme og vold. Det er i utgangspunktet positivt at unge muslimer samles på et slikt grunnlag.

LES OGSÅ: - For noen vil alltid disse foredragsholderne oppleves som kontroversielle

Konferansen sliter imidlertid med å finne fram til gjestetalere som står for de verdiene de ønsker å fremme. De ønsker tydeligvis å invitere muslimske lærde som har en autoritet internasjonalt og samtidig evner å kommunisere med unge mennesker. Men litt for ofte har de pådratt seg kritikk for å ha invitert ­talere med synspunkter som vekker sterke reaksjoner.

Muslimske lærde fra det som må kunne kalles mainstream islam ute i verden vil for eksempel mene at homofilt samliv er moralsk forkastelig, eller de vil ha et syn på kjønnsroller som vekker forargelse hos flertallet i Norge. Det er likevel ytringer som må tillates også her i landet.

Noe annet er det dersom de forfekter dødsstraff for homofili eller for blasfemi og konvertering fra islam. Det er ikke akseptabelt i Norge. Arrangørene bør også holde unna de som argumenterer for brutal sharialovgivning eller for at muslimer ikke skal følge norsk lov.

Også årets gjestetaler, Suleiman Hani, møter kritikk fordi han har sammenlignet 
holocaustfornektelse med Muhammed-karikaturer. Det betyr ikke at han er holocaustfornekter. Men det er likevel et uttrykk for en ­beklagelig nedgradering av alvoret i holocaust.

Vi vet at antisemittisme er utbredt blant norske muslimer. Derfor skulle vi virkelig ønske at en konferanse for unge muslimer slo et slag for å bekjempe antisemittisme. Arrangørene bør i det minste markere at de ikke deler talerens syn på holocaust og at de har front mot antisemittisme.

LES OGSÅ: Nettkamp mot antisemitissme

Vi vil også uttrykke en viss forundring over at det ikke nå finnes norske muslimer med autoritet som kan være hovedtalere på en slik konferanse. Når man hele tiden skal lete etter talere fra utlandet, må man i det minste ta en skikkelig sjekk på hva vedkommende står for.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Trist lesning. Moderniteten bør snart få innflydelse i muslimske miljøer på alvor. Jeg tror at en begrensning ligger i toppstyringen fra Koranen og ned. Om man lytter til de som er lavere i rang kan man kanskje finne andre stemmer. 

Bare et forslag til et fremtidig tema; Hvordan skal vi ha det i et sekulært samfunn uten islamsk dominans med vår tro? Jeg tror det ville være et skritt inn mot samfunnets midte og bære et lite paradigmeskifte i seg, men jeg ser at det kolliderer med andre hensyn. Når man blir villig til å ta kollisjonen kan det gå. 

Kommentar #2

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Eliten -

Publisert 10 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Arrangørene bør i det minste markere at de ikke deler talerens syn på holocaust og at de har front mot antisemittisme.

Det er nok ikke så enkelt. Velmenende arrangører kan ikke  sette seg opp mot religiøse autoriteter, slik vi er vant til.

Antisemittismen er en arv fra selveste Profeten.  Jødehatet utviklet seg etter hvert fordi jødene på den tid ikke ville høre på ham og ta i mot hans budskap.

Han insisterte på at jødene skulle ta i mot hans lære og åpenbaringer og ta det inn i sitt trosfundament. Da de ignorerte ham fullstendig la han dem for hat. 

Og, selvsagt har dette fulgt med muslimene opp gjennom århundrene.  

Det er nok bare enkeltmuslimer som kan forandre seg positivt her.  Å utfordre den religiøse eliten kan kanskje ha motsatt effekt.

Men om "grasrota" tar tak, så hvem vet ?

 

5 liker  
Kommentar #3

Sigurd Eikaas

17 innlegg  5707 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Når skal Vårt Land realitetsorientere seg, og forstå at en stadig muslimsk innvandring i det lange løp vil bety slutten for vårt liberale demokrati? At sharia, politisk islam, er uløselig knyttet sammen med islam som religion? At islam er en ideologi, like så mye som det er en religion? At dens mål er territorielle, ikke individuelle som kristendommen, og at islams mål derfor er at stadig flere territorier skal bli lagt inn under islamsk lov, under Allah, - og ultimo hele jorden?

Som Vårt Land selv peker på så er antisemittismen utbredt blant norske muslimer. Denne antisemittismen ligger da også innbakt i de islamske skriftene. Derfor begynner det allerede å bli for ubehagelig og farlig for jødene å fortsatt være bosatt her i Norge. De norske jødene har begynt å konkludere med at deres tid her i Norge nærmer seg slutten. Der islam kommer inn, der må jødene flykte. Og slik er det overalt. Heldigvis har de nå et land som de kan flykte til!

Spørsmålet om innvandring er med andre ord også et spørsmål om hvem vi som nordmenn velger: jøder eller muslimer. For så lenge jødehatet er så sterkt blant muslimene, så vil det ikke være plass til dem begge.

Så her må også Vårt Land gjøre et valg, muslimer eller jøder. Avisen er jo tydeligvis svært så klar over problematikken. Den kan derfor ikke bare toe sine hender og si at "det va´kke min skyld".

Vårt Land har derimot fremdeles ikke erkjent islams ideologiske og territorielle ambisjoner. Og at det generelt vil være mye vanskeligere å få islams tilhengere til å moderere sin ideologi, enn det vil være for feks nazister og kommunister. For islamsk ideologi er i tillegg religiøst begrunnet, med henvisning til tilhengerens gud, Allah. Å moderere sin islamske ideologi, medfører derfor også en endring av religiøs identitet, i retning av mindre hengivenhet og helhjertethet, og i stedet i retning av liberalitet og sekularitet. Muslimens tro og praksis er dessuten ikke bare er en individuell sak, men et kollektivt anliggende. 

Det er med andre ord grunn til å tvile på at islamsk tro og ideologi lar seg moderere, allment og varig. Og dermed vil en stadig voksende muslimsk minoritet utgjøre en konstant og stadig voksende utfordring for vårt norske demokrati. 

Det er ikke gitt at demokratiet vil kunne overleve i det lange løp. For om det ikke er den islamske ideologien det faller for, så vil det falle for dens fascistiske reaksjon. 

Alt dette bør Vårt Land snarest erkjenne og ta til etterretning. For avisen, i sin rolle som oponionsdanner, vil som sagt ikke bare kunne toe sine hender og si "det va´kke min skyld".


5 liker  
Kommentar #4

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert 10 måneder siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.

Det er ikke gitt at demokratiet vil kunne overleve i det lange løp. For om det ikke er den islamske ideologien det faller for, så vil det falle for dens fascistiske reaksjon. 

Alt dette bør Vårt Land snarest erkjenne og ta til etterretning. For avisen, i sin rolle som oponionsdanner, vil som sagt ikke bare kunne toe sine hender og si "det va´kke min skyld".

Du har rett i at det ikke er sikkert demokratiet overlever i det lange løp. For at det skal vi skje trenger vi uendelige rekker av demokratiske kristne som kan bringe arven videre inn i nye tider. 

Så snakker du misvisende om islam som ideologi og ønsker at VL skal realitetsorientere seg, men når du skriver slikt peker fingeren tilbake på deg. Du bør oppdatere kunnskapen din til et høyere presisjonsnivå, og i så fall vil du oppdage at en slik ideologi ikke finnes. De gamle flosklene og frasene hjelper ikke lenger. Du må åpne øynene for fakta du hittil ikke kjenner. 

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 3631 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
20 dager siden / 2560 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
5 dager siden / 1876 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
20 dager siden / 1873 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
17 dager siden / 1718 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
5 dager siden / 1664 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
14 dager siden / 1414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere