Verdidebatt

De kristne pionerene

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Der kirkens kritikere viser til grums i vår fortid skal du vite med trygghet at oppsiden er langt større. Fra de tidlige katedralskoler for opplæring av prester og til konfirmasjonen, var kirken sentral i oppbygging av vår undervisning. I dag utgjør fortsatt kristne friskoler et viktig supplement og korrektiv til den offentlige skolen. De mange tusen som hvert år utdannes ved de kristne skolene får en viktig verdiforankring i deres liv, som igjen preger vårt samfunn gjennom deres arbeid og frivillig innsats.

De kristne pionerene. 

Diakonien tar utgangspunkt i den omsorgen Jesus viste for syke og forsømte. Lenge før helseforetakene ble kristne institusjoner for omsorg etablert. I dag preges hele norsk omsorg og helsesektor av de kristne pionerene. Vi har fortsatt store kristne sykehus drevet med diakonalt preg Vi har rusomsorgen hvor mennesker som er gitt opp i systemet fortsatt får sin sjanse hos Frelsesarmeen, Evangeliesenteret, Kirkens Bymisjon, Blåkors eller andre. Vi har de mange sykehjemmene, eldretreffene, besøkstjenestene. Vi har overnattingstilbud for husløse hvor korset står fremme og Bibelen ligger i nattbordsskuffen.

Kristne gjør feil og har gjort feil. Men vi gjør mer rett. Hadde vi hatt full barnehagedekning uten de mange kristne barnehagene? Er det psykologer nok til å erstatte prestenes sorgsamtaler? Hvor ville norsk bistand vært uten de kristne misjonærene? Norsk næringsliv i distriktene uten Hans Nielsen Hauge?

De kristne verdiene. 

Den skandinaviske velferdsmodellen er sterkt preget av de kristne verdiene. Vi skal ta vare på våre minste. Omsorg for barna, for de svakeste, for de eldre og trengende.

Neste gang noen skal diskutere hvem som bygde landet, kan du trygt peke på våre kristne forfedre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt