Verdidebatt

KFUK-KFUM Global og den israelske okkupasjonen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av Øystein Magelssen, generalsekretær i 
Norges KFUK-KFUM og Fredrik Glad-
Gjernes, daglig leder KFUK-KFUM Global

Vårt Land skriver i lederartikkel 8. oktober at KFUK-KFUM har en inkonsekvent og ensidig framstilling av situasjonen i Midtøsten, og at det å boikotte virker mot sin hensikt.

Dette vil vi tilbakevise. KFUK-KFUM Global er ikke ensidige. Vi er kritiske til palestinske myndigheter når det gjelder for eksempel korrupsjon, idolisering av voldsutøvere, systematisk diskriminering av kvinner og manglende respekt for menneskerettigheter.

På den andre siden er det nødvendig å være kritiske til mye av israelsk politikk. Okkupasjonen av Vestbredden, byggingen av ulovlige bosettinger, fengslingen av barn, husødeleggelser, annekteringen av Øst-Jerusalem og blokaden av Gaza er meget alvorlige forhold. Etikkrådet for Statens Pensjonsfond Utland har kommet med råd om ikke å investere SPU-midler i selskaper som bygger bosettinger eller separasjonsmur på palestinsk område. Finansminister Siv Jensen har videreført denne linjen.

Vårt Land hevder at KFUK-KFUM Global ikke er konsekvente når vi oppfordrer til å velge bort grønnsaker og frukt, men ikke IT-teknologi og datamaskiner. Vi anbefaler at folk velger bort selskaper som støtter okkupasjonen. Det gjelder blant annet Hewlett Packard som leverer IT-systemer til bruk i kontrollposter og bosettinger. Det er ikke feil å velge bort noen produkter fra ulovlige leverandører selv om man ikke har kapasitet til å velge bort alle.

Vårt Land skriver at vår boikott av okkupasjonen vil virke mot sin hensikt. Når flere bestemmer seg for å velge bort varer som er assosiert med den ulovlige okkupasjonen, skaper det håp hos palestinerne. Når BDS nå framstår som et godt alternativt til vold, snur palestinske ungdommer ryggen til ekstremisme og velger fredelig motstandskamp. Israelske myndigheter på sin side får med boikotten et økonomisk insentiv til å avslutte okkupasjonen. Alle seriøse BDS-aktører anerkjenner at Israel basert på internasjonal lov er en legitim stat, og er tydelige på at boikotten avsluttes når okkupasjonen avsluttes og rettighetene innfris.

Det programmet som OD støtter har fokus på at palestinsk ungdom får traumebehandling og opplæring i likestilling, rettigheter og internasjonal lov. Resultatet er at flere palestinske ungdommer får kunnskap om blant annet det faktum at Israel ifølge internasjonal lov er en legitim stat. Dette, i tillegg til ikke-voldsopplæringen, virker positivt for Israel og Palestina. At noen kan oppfordre til å boikotte dette er uforståelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt