Gro Nylander

1

KrF hører ikke hjemme i den blå-blå regjeringen

Publisert: 15. okt 2018

Som barn elsket jeg Jesus. Han var så snill, så rettferdig. Han ville vi skulle dele av det gode vi hadde, med dem som ikke hadde. Det holdt hardt i blant. Jeg husker jeg tviholdt på posen med tre dyrebare karameller. Skulle jeg kose meg med dem alene, eller skulle jeg dele? Jeg delte, for det hadde Jesus sagt. Fin fyr!

Som ung syns jeg han var ganske krevende. «Gå bort og selg alt du eier, og gi det til de fattige», sa han. Det klarte jeg ikke, men jeg øvde meg på å gi til dem som trengte det.

Som 70-tallsfeminist og antirasist var jeg glad over å kunne sitere Jesu ord: «Her er ikke jøde eller greker … her er ikke mann og kvinne. Dere er alle én i Kristus.»

Som nestleder i Besteforeldrenes klima­aksjon er jeg i dag økende bekymret for klodens fremtid. I skapelsesberetningen står det: «Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var såre godt.» Han ville neppe at menneskene skulle ødelegge skaperverket.

Kristelig Folkeparti hører ikke hjemme i en blå-blå borgerlig regjering, en regjering som følger Matteus-prinsippet til punkt og prikke: «For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har.» En regjering som ikke tar skikkelig grep om klimatrusselen, men øker oljeutvinningen voldsomt, til skade for hele jorden.

KrF hører til blant dem som vil dele med de fattige, blant dem som vil ta vare på vår fantastiske jord. Vi er mange som nå gleder oss over at KrF ser mot venstre. Det er der partiet hører hjemme.

Presisering: Klimabønn til alle politikere med makt!


Vårt land trykket 14.10 min gledesytring over at Krf. nå ser ut til å dreie i retning en politikk som jeg tror ville ha frydet den Jesus av Nasaret jeg ble kjent med gjennom barnelærdommen. Han med omsorg for «disse mine minste». Han som sa at vi ikke skulle samle skatter på jorden. Innlegget traff åpenbart en nerve. Mange sender positiv respons. Men ikke alle. Slik er det med både politikk og religion.
Uansett skylder jeg å presisere at min kritikk av regjeringen for dens mangelfulle tiltak mot dagens klimakrise har adresse til alle politikere med reell makt, - uansett parti. Besteforeldrenes klimaaksjon er nemlig tverrpolitisk, og består av idealistiske, ressurssterke medlemmer fra både sentrum, høyre og venstre fløy. Deriblant flere biskoper, Kåre Willoch og Thorbjørn Berntsen!

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

16 innlegg  2003 kommentarer

Publisert 7 måneder siden
Gro Nylander. Gå til den siterte teksten.
Kristelig Folkeparti hører ikke hjemme i en blå-blå borgerlig regjering, en regjering som følger Matteus-prinsippet til punkt og prikke: «For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har.»

Du må lese de to versene foran.

Kanskje KrF har noe å lære av dem som investerer i det som har evig verdi?

«derfor burde du ha satt mine penger ut hos pengevekslerne, så hadde jeg fått mitt igjen med renter når jeg kom. Ta derfor talenten fra ham og gi den til ham som har de ti talenter!»
‭‭Matteus‬ ‭25:27-28‬ 

Noen må skape det som skal gis bort.

5 liker  
Kommentar #2

Roald Øye

247 innlegg  2311 kommentarer

Status quo!

Publisert 7 måneder siden
Gro Nylander. Gå til den siterte teksten.
Vi er mange som nå gleder oss over at KrF ser mot venstre. Det er der partiet hører hjemme.

Vi er noen som gleder oss over at noen i KrF ikke ser mot venstre. Der har partiet aldri hørt hjemme. Det riktigste ville være å gå til noen av sidene på dette tidspunkt, men vente til sidevalget har blitt skikkelig behandlet i alle partiets organer i god tid før valget i 2021. Da håper jeg  situasjonen has blitt såpass  avklart slik at jeg kan fortsette å stemme på partiet slik jeg har gjort gjennom hele livet.

2 liker  
Kommentar #3

Johannes Taranger

7 innlegg  626 kommentarer

Publisert 7 måneder siden

Som  du vet, i fall Hareide får med seg Krf til venstresiden av norsk politikk, vil det få følger som du da ikke nevner her. De vil måtte forholde seg til SV, et antikristelig og anti Israels parti, som ønsker å gjøre vilkårene for kristendommen i Norge trangere. De er imot private aktører i helse/omsorg/skole/barnehage. De er ikke næringsvennlige , de ønsker oss ut av Nato. De er tilhengere av fri abort, er imot reservasjonsrett for leger. Kristendommen ut av norske skoler. Imot kontantstøtten som er Krf sitt hjertebarn . Forholdet til  Israel har vært viktig for Krf, og har en forbundsfelle i Israels vennlige parti. Nemlig Frp, som også er støttespiller for private kristne skoler og barnehager. Hvorfor nevner du da ikke disse sakene, eller de de ikke viktige for deg ?. Krf må forholde seg til SV i en viktig vippe posisjon, som vil kreve en venstredreining av norsk politikk.

Du nevner oljeutvinningen i Norge, og forstår du vil strupe den. Hva betyr det ? Om Norge struper sin produksjon, vil andre land med glede overta vår posisjon. De vinner inntektene og vi taper. Så lenge etterspørselen etter olje/gass er der, og det vil den være i lang tid enda, så vil produksjonen opprettholdes, om ikke i Norge så i andre land. Da er vi like langt. Olje/gass utvinning finanansirerer mye av norsk velferd. Om man da skal strupe disse inntektene vil det bety mindre velferd. Hvor vil du da kutte i denne velferden ? Konkret ! Lille Norge kan ikke redde hele verden. Det er et globalt anliggende. Vår innsats er minimalt verdt.

Som du ser er nok det ikke så enkelt som det høres ut som. En eventuell ny regjering vil måtte forholde seg til samme dagens virkelighet, og Krf er da på kollisjonskurs med sine to nestledere, med Syvertsen, Med Krfu (som er framtidens Krf), med sine kjernevelgere. Er en sånn utvikling etter ditt ønske  ?

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
5 dager siden / 4853 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
16 dager siden / 4734 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 2514 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
21 dager siden / 2297 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
19 dager siden / 1779 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
7 dager siden / 1712 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
19 dager siden / 1500 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
12 dager siden / 1343 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
10 dager siden / 1290 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
6 dager siden / 1131 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere