Harald Olsen

14

Hildegard av Bingen og St. Birgitta av Vadstena

Publisert: 15. okt 2018  /  78 visninger.

I et stort oppslag i Vårt Land 10. oktober hevdes det at forfatterskapet til St. Birgitta av Vadstena (1303-1373) er «det største fra en kvinne i Europa frem til da». Det er å ta hardt i. For med all respekt for Birgitta: hun når nok ikke opp mot en Hildegard av Bingen (1098-1179). Universalgeniet Hildegard utfoldet seg som forfatter over et uvanlig bredt spekter av temaer: teologi, etikk, medisin, kosmologi, botanikk, fysikk og liturgi. Dessuten var hun billedkunstner, komponist og musiker.

Hildegard utmerket seg også som organisasjonstalent og administrator, og ledet to betydelige klostre samtidig. Hun utøvde så stor grad av selvstendighet at hun en tid var utstøtt av kirken. Men til slutt måtte mannskirken gi seg, og heve bannlysingen. Ikke rart at Hildegard har vært en stor inspirasjonskilde for den moderne kvinnebevegelsen! Hildegard av Bingen er ikke bare helgenkåret. Hun er også erklært kirkelærer. Det sier noe om hvilken betydning hennes forfatterskap og virksomhet har hatt.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Eirik A. Steenhoff

22 innlegg  461 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Takk for denne kommentaren. Også jeg savnet Hildegard i artikkelen. Det var flere betydelige kvinnelige forfattere (og ikke-forfattere...) i kirken før Birgitta, og Hildegard var den fremste blant dem. Birgitta er en svært interessant og viktig helgen, men jeg tør påstå først og fremst i skandinavisk og historisk sammenheng. Hverken hennes kult eller orden er veldig utbredte i dag. Journalistene og forskerne skal ha for å belyse Birgitta historisk, men det blir feil — og i grunnen nokså provinsielt — å kalle henne for «størst.» 

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere