Lederartikkel Vårt Land

Bin Salmans sanne ansikt

Dette er nok et eksempel på at det reformvennlige imaget han prøver å bygge for omverdenen, ikke stikker spesielt dypt.

Publisert: 15. okt 2018

2. oktober gikk den saudi-arabiske journalisten Jamal Khashoggi inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Siden har ingen sett ham. Den angivelige likvideringen skaper stadig større problemer for ­regimet, og kronprins Mohammed bin Salman ser mer og mer ut som en gammeldags despot, som ikke tåler å bli kritisert. Det reformvennlige imaget han prøver å bygge for omverdenen, stikker ikke spesielt dypt.

LES OGSÅ: Kvinne halshugges for politisk protest?

Jamal Khashoggi (59) er en av de mest kjente journalistene i den arabiske verden, med en lang karriere i hjemlandet som journalist, samt rådgiver for den saudiarabiske regjeringen. Senere har han vært kjent som en framstående regimekritiker, spesielt av kronprinsen.

Forloveden ventet utenfor da Khashoggi, som bodde i USA og jobbet for Washington Post, gikk inn i konsulatet. Saken har vakt enorm oppmerksomhet, med sjokkerende påstander om tortur, drap og partering av en uskyldig mann. Saudiske myndigheter nekter.

Det siste året har kronprinsen fått mye oppmerksomhet for en tilsynelatende oppmykning og ­reformvilje i landet. For eksempel får kvinner nå kjøre­ bil. Samtidig sitter menneskerettsaktivister arrestert, også folk som er profilerte utenfor Saudi-Arabia. Budskapet kronprinsen formidler på en brutal måte er at han kan gjøre akkurat som han vil. Ingen som er uenig med ham, er trygge.

Men denne hendelsen ser ut til å få reelle konsekvenser. Om knappe to uker skal kronprinsen presentere sitt hjertebarn, «visjon 2030» på konferansen «Davos in the desert». Flere store mediehus og andre selskaper har trukket seg, og kjendisprofiler som Richard Branson gjør det samme. Hele konferansen kan bli en fiasko.

LES OGSÅ: Spillet om pastoren

Kronprinsen har brukt mye tid på å reise og bygge opp sitt image, mens aktivister sitter fengslet. Amnesty hevder han har brukt milliardbeløp på PR-tjenester. Men reformprofilen hans er hul. Forfølgelsen og arrestasjonene har bare økt under hans ledelse. Det er Khashoggis forsvinning også et tragisk eksempel på.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert 8 måneder siden

I Midtøsten er det veldig lett å skylde på Vesten for alt som er galt mens de har sine egne svin på skogen. Det eneste som kan berettige et regime som det Saudiske er at det er en hjørnesten i maktbalansen. I disse dager skjer det en ytterligere forskyvning i maktbalansen i Nord-Afrika ved at Russland setter inn styrker i Libya. Dette til tross, Vesten bør gripe tilfellet nå og la Saudi Arabia gå i oppløsning. Dette er en like god tid som noen annen fordi det må komme en katarsis som renser området for alle disse usunne relasjoner. Det er ikke gjort i en håndvending for det som kommer etter ett regime vil i flere omganger være mer av det samme. Håpet får være nå som alltid at det til sist kommer noe bedre. Russland kan ikke makte å styre med alt fra Nord-Afrika til India. Skal man kontrollere Russlands ekspansjon kan bør man stoppe dem på flere fronter. 

Uansett, dagens regime overlever ikke det neste arveskiftet. Vi kan like gjerne påskynde demisjonen. 

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
28 dager siden / 2296 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 1892 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
13 dager siden / 1886 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1800 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
25 dager siden / 1760 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
13 dager siden / 1525 visninger
Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
rundt 1 måned siden / 1295 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
13 dager siden / 1224 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
16 dager siden / 1158 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
20 dager siden / 1095 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere