Lederartikkel Vårt Land

Bin Salmans sanne ansikt

Dette er nok et eksempel på at det reformvennlige imaget han prøver å bygge for omverdenen, ikke stikker spesielt dypt.

Publisert: 15. okt 2018 / 210 visninger.

2. oktober gikk den saudi-arabiske journalisten Jamal Khashoggi inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Siden har ingen sett ham. Den angivelige likvideringen skaper stadig større problemer for ­regimet, og kronprins Mohammed bin Salman ser mer og mer ut som en gammeldags despot, som ikke tåler å bli kritisert. Det reformvennlige imaget han prøver å bygge for omverdenen, stikker ikke spesielt dypt.

LES OGSÅ: Kvinne halshugges for politisk protest?

Jamal Khashoggi (59) er en av de mest kjente journalistene i den arabiske verden, med en lang karriere i hjemlandet som journalist, samt rådgiver for den saudiarabiske regjeringen. Senere har han vært kjent som en framstående regimekritiker, spesielt av kronprinsen.

Forloveden ventet utenfor da Khashoggi, som bodde i USA og jobbet for Washington Post, gikk inn i konsulatet. Saken har vakt enorm oppmerksomhet, med sjokkerende påstander om tortur, drap og partering av en uskyldig mann. Saudiske myndigheter nekter.

Det siste året har kronprinsen fått mye oppmerksomhet for en tilsynelatende oppmykning og ­reformvilje i landet. For eksempel får kvinner nå kjøre­ bil. Samtidig sitter menneskerettsaktivister arrestert, også folk som er profilerte utenfor Saudi-Arabia. Budskapet kronprinsen formidler på en brutal måte er at han kan gjøre akkurat som han vil. Ingen som er uenig med ham, er trygge.

Men denne hendelsen ser ut til å få reelle konsekvenser. Om knappe to uker skal kronprinsen presentere sitt hjertebarn, «visjon 2030» på konferansen «Davos in the desert». Flere store mediehus og andre selskaper har trukket seg, og kjendisprofiler som Richard Branson gjør det samme. Hele konferansen kan bli en fiasko.

LES OGSÅ: Spillet om pastoren

Kronprinsen har brukt mye tid på å reise og bygge opp sitt image, mens aktivister sitter fengslet. Amnesty hevder han har brukt milliardbeløp på PR-tjenester. Men reformprofilen hans er hul. Forfølgelsen og arrestasjonene har bare økt under hans ledelse. Det er Khashoggis forsvinning også et tragisk eksempel på.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

148 innlegg  20546 kommentarer

Publisert rundt 1 måned siden

I Midtøsten er det veldig lett å skylde på Vesten for alt som er galt mens de har sine egne svin på skogen. Det eneste som kan berettige et regime som det Saudiske er at det er en hjørnesten i maktbalansen. I disse dager skjer det en ytterligere forskyvning i maktbalansen i Nord-Afrika ved at Russland setter inn styrker i Libya. Dette til tross, Vesten bør gripe tilfellet nå og la Saudi Arabia gå i oppløsning. Dette er en like god tid som noen annen fordi det må komme en katarsis som renser området for alle disse usunne relasjoner. Det er ikke gjort i en håndvending for det som kommer etter ett regime vil i flere omganger være mer av det samme. Håpet får være nå som alltid at det til sist kommer noe bedre. Russland kan ikke makte å styre med alt fra Nord-Afrika til India. Skal man kontrollere Russlands ekspansjon kan bør man stoppe dem på flere fronter. 

Uansett, dagens regime overlever ikke det neste arveskiftet. Vi kan like gjerne påskynde demisjonen. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
19 minutter siden / 2010 visninger
Fredrik Evjen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
33 minutter siden / 1116 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
35 minutter siden / 1116 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 1 time siden / 2010 visninger
Øystein Blymke kommenterte på
Uenigheten ryker
rundt 2 timer siden / 1092 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 3 timer siden / 1116 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 3 timer siden / 1283 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 3 timer siden / 1283 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Tydelig oppfordring
rundt 3 timer siden / 106 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Vi må gjøre det som virker!
rundt 4 timer siden / 802 visninger
Les flere