Arve E. Aarskog

6    8

Hjelp, vi skal bli sosialister

Små tullepartier som KrF ødelegger den statsvitsenskaplige orden. Og Knut Arild Hareides forsøk på å endre kurs gjør det politiske havet enda mer opprørt. Det må muligens et mirakel til for å stilne denne stormen. Nå gjelder det å ikke sove på vannscooteren!

Publisert: 14. okt 2018 / 296 visninger.

Det ligger et mistenkelighetens slør over politiske partier og deres fåtallige velgere som er mer opptatt av andre enn seg selv. I politisk filosofi og statsvitenskap er det ideelle grupper i befolkningen som kjemper for sine egne interesser. Organisert i partier som favner bredt. Men med en klart definert hovedoppgave for sine velgere: Å gjøre dem rikere. Få tak i en større del av bruttonasjonalproduktet. Å måtte utføre færre tjenester for fellesskapet. Yte mindre, få mer. Den mer pyntede kommunikasjonen av dette kan uttrykkes i utsagn som «å gjøre livet bedre for alle». Men best for dere som stemmer på oss!

Små partier som Kristelig Folkeparti ødelegger ordenen. I hvert fall tilsynelatende. Partiet og dets velgere er opptatt av å gi stemme til dem som ikke har noen stemme, å tale de svakestes sak og hjelpe betydelig utenfor vårt lands grenser. Den store skrekken er at vi skal bli oss selv nok. Budskapet til Henrik Ibsen i Peer Gynt har i hvert fall trengt inn i det noen ondskapsfullt kaller mørkemennenes bedehus. Og det er selvfølgelig i det å påvirke moralsk KrF møter mistenksomhet. Hvordan kan partiet liksom heve seg over velgerens egne interesser, og kjempe for den andre? Blir ikke det indirekte en beskyldning om at alle andre politiske partier er på en moralsk forkastelige vei? Egeninteressens vei. Nå er det jo ikke slik at det bare er KrF som er opptatt av de fattige og svake. Men partiet får alltid fram i budsjettforhandlingene at det aldri er nok det de andre partiene foreslår.

Hvis en ser på den sosio-økonomiske bakgrunnen til de som stemmer KrF, og i hvert fall hvis en ser på den nåværende medlemsmassen, så er de et stykke unna bunnen. Riktignok en del minstepensjonister, men det skyldes at partiet ikke tidsnok har kjempet for en pensjonsordning der en del av mannens pensjonspoeng overføres til kona ved mannens død. Personlig ligger de økonomiske interessene til KrF-eren til høyre, med ikke for høy skatt, skattefradrag for egne gode formål, velvillig næringspolitikk for den haugianske gründer-tradisjonen, kristne friskoler og personlig frihet kun begrenset av bedehusets og prestens sosiale kontroll. Rører en inn Arbeiderpartiets historie med maktarroganse og abortkamp, Hanna Kvanmos «fjern den klamme prestehanda», og agrarsosialismen i deler av Senterpartiet, så blir det vanskelig for partileder Hareide å komme seg ut av midtsirkelen og bli en del av laget som angriper mot høyre. KrF-eren er i bunn og grunn borgerlig, men med god oppdragelse er hen ikke bare opptatt av seg selv.

På den andre siden må KrF eventuelt forholde seg til Frp-eren. Ifølge Hareide og Bondevik er avstanden for stor til at de kan spille sammen. Det er fristende å trekke fram herr Griswold i Chevy Chase sin skikkelse, som vil lage tidenes julefeiring for sin etter hvert svært utvidede familie. Familiefaren vil alltid det beste. For alle. Så dukker Eddie opp. Mannen til søskenbarnet. En suspekt karakter. Hvis jeg får være litt frekk, så er han erke-Frp-eren slik KrF-eren ser ham. En som virkelig behøver KrFs velmente politikk. Men Eddie sin tøylesløse handlekraft er det som gjør at det løser seg…

 Når vi nå ser rollefordelingen mellom nestlederne Sanner og Høie i Høyre, så må jeg bare få oppfordre Ap til raskt å skaffe seg en til. To nestledere, to budskap; en åpen hånd, en knyttet neve. Politikk blir ikke bedre. Samtidig som roser og kløver dør. Det kan bli en repetisjon av den såkalte «høstjakten» på vår første kvinnelige statsminister. Hjelp, det er snart juleferie! Og muligens kommer Sylvi Listhaug hjem til jul.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Daniel Krussand

10 innlegg  1950 kommentarer

Publisert rundt 1 måned siden

Neida, du blir ikke sosialist.

Feller Hareide Erna er KrF borte fra Stortinget fra 2021.


2 liker  
Svar
Kommentar #2

Torgeir Tønnesen

27 innlegg  544 kommentarer

Krf vil leve og vokse

Publisert rundt 1 måned siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.

Feller Hareide Erna er KrF borte fra Stortinget fra 2021.

Her tror jeg du tar feil. Jeg tror KrF vil leve og vokse.

De fleste land i Europa har "kristendemokrater", partier som er levedyktige, men som har få personlig kristne , vel å merke.  KrF vil bli som er av disse. Og grunnen til at KrFvil overleve, er at veldig mange grupper og aktører vil ha pengeoverføringer fra staten, noe som KrF kan sikre dem. Penger og kjønnsdrifta er sterkere enn moralen og forstanden vet vi, og sånn er det i denne verden. 

Det er Kirkene og frikirkene som vil ha stats-støtte. Det er muslimer som vil ha statsstøtte. Det er kristne organisasjoner, stiftelser og ideelle organisasjoner og det er hjelpeorganisasjoner. Alt fra KFUM til misjonsorganisasjoner av alle slag. Hundretusener av mennesker i Norge har økonomiske fordeler gjennom statstilskuddene. Disse vil uten tvil stemme KrF ved valgene, uansett hvor mye politisk vannvidd KrF måtte finne på.

Og ikke minst vil den kristne pressen holde seg til KrF, uansett hvor gale det måtte bli, for å få millionene i stats-støtte-

1 liker  
Svar
Kommentar #3

Bjørn Blokhus

0 innlegg  945 kommentarer

Jesus med sosialistiske visjoner ?

Publisert rundt 1 måned siden
Arve E. Aarskog. Gå til den siterte teksten.
Små tullepartier som KrF ødelegger den statsvitsenskaplige orden. Og Knut Arild Hareides forsøk på å endre kurs gjør det politiske havet enda mer opprørt. Det må muligens et mirakel til for å stilne denne stormen.

Siterer en av de mest kjente lignelsene:

Igjen er himlenes rike likt en not som kastes i havet og samler fisk av alle slag. Når den er full, drar fiskerne den opp på stranden. De setter seg ned og samler de gode fiskene i kar, men kaster ut de dårlige. Slik skal det skje ved verdens ende. Englene skal gå ut og skille de onde fra de rettferdige, og kaste dem i ildovnen. Der skal de gråte og skjære tenner.

Matteus 13:47-50

Har Hareide og KrF glemt både Himmelen og Helvete ?

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
24 minutter siden / 2012 visninger
Fredrik Evjen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
37 minutter siden / 1116 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
39 minutter siden / 1116 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 2 timer siden / 2012 visninger
Øystein Blymke kommenterte på
Uenigheten ryker
rundt 2 timer siden / 1093 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 3 timer siden / 1116 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 3 timer siden / 1283 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 3 timer siden / 1283 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Tydelig oppfordring
rundt 3 timer siden / 106 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Vi må gjøre det som virker!
rundt 4 timer siden / 802 visninger
Les flere