Verdidebatt

Satire, og religion

At Det hellige spaghettimonsterets kirke har satiriske innslag gjør den ikke noe mindre til et trossamfunn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en kommentar i Vテ・rt land 8. ツュoktober tar Alf Kjetil Walgermo til orde for at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) bテクr avvise saken til den ツュnederlandske pastafarianeren Mienke de Wilde, som har fテ・tt avslag pテ・ sitt テクnske om テ・ ツュstille til passfoto med et dテクrslag pテ・ hodet, slik hun opplever at trosretningen ツュhennes krever.

ツォNyoppretta satirereligionarツサ. 

Ifテクlge Walgermo bテクr domstolen, i likhet med Fylkesmannen i Rogaland og Kulturdepartementet, konkludere med at ツォnyoppretta satirereligionarツサ ikke skal ha tilgang til samme trosツュfrihet som alle andre, ettersom de ikke kan karakteriseres som ツォsann religiテクs ツュutテクvingツサ.

Kommentaren hviler, i likhet med vedtakene fra fylkesmannen og ツュdepartementet, pテ・ en grunnツュleggende misforstテ・else av trosfriheten. FNs menneskerettighetskomitテゥ har ツュuttalt at trosfriheten strekker seg langt ツュforbi etablerte trosoppfatninger og ツュ窶ィ-uttrykk, og har i likhet med EMD ツュknesatt en rekke kriterier som mテ・ 窶ィvテヲre ツュoppfylt dersom trosuttrykk skal kunne ツュunderlegges statlige begrensninger.

Det faktiske innholdet, ツュseriテクsiteten eller den satiriske kvaliteten ved det aktuelle trosinnholdet er ikke blant disse kriteriene, ettersom dette ツュville gjort domstolene til autoriteter i ツュlテヲrespテクrsmテ・l. Snarere er det fastツュheten, intensiteten og oppriktigheten ved det anfテクrte trosinnholdet som kan prテクves for テ・ avgjテクre om bestemte trosuttrykk skal kunne gjテクres til gjenstand for ツュstatlige begrensninger.

Majoritetsreligionenes hegemoni. 

Siden grunnleggelsen av Det hellige spaghettimonsterets kirke (DHSK) i 2005, har trosretningen spredt seg over store deler av verden, og har inspirert en lang rekke aktivister som de ツュWilde til テ・ utfordre etablerte majoritetsツュreligioners hegemoni. ツュAktivismen har funnet sted bテ・de pテ・ uskyldige ツュarenaer som pass- og ツュfテクrerkortfoto, og pテ・ mer alvorlige omrテ・der som ツュundervisning av ツュkreasjonisme i skolen, eller som her hjemme, der ツュavslaget pテ・ DHSKs ツュsテクknad om registrering som trosツュsamfunn ツュutfordret den grunnlovsツュfestede ツュskjevfordelingen mellom Den norske kirke og de andre trosツュsamfunnene.

Slike aksjoner framviser nettopp den formen for fasthet, intensitet 窶ィog oppriktighet som trosfriheten i Den europeiske menneskerettigツュ-窶ィhetsツュkonvensjonens artikkel 9 er ツュutformet for テ・ verne. Dette er satire. Og religion.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt