Lederartikkel Vårt Land

Moralisme for klima

Noen ganger er moralisme rett og slett nødvendig.

Publisert: 11. okt 2018

Vi har fått tre dårlige miljønyheter på kort tid. Samme­ dag som regjeringen leverte et svakt klima­budsjett, kom FNs klimapanel med et dramatisk ­varsku om den globale oppvarmingen. I tillegg kan presidentvalget i Brasil føre til økt avskoging i ­Amazonas. Hva skal vi gjøre?

LES OGSÅ: Misfornøyd med klimasatsingen

FNs klimapanel etterlater ingen tvil: Milliarder av kroner og en nærmest overmenneskelig innsats må til for å unngå dramatiske klimaendringer. Alt tyder på at den globale oppvarmingen er farligere enn tidligere antatt. Samfunnet må nærmest legges fullstendig om. Og det må skje kjapt.

Likevel går viktige land i motsatt retning. Som Brasil, landet med størst regnskog i verden. Dersom den ytterliggående populisten Jair Bolsonaro vinner andre valgomgang, har han lovet å trekke Brasil fra Parisavtalen. Dersom det skjer blir han den første som følger i Donald Trumps fotspor. Bolsonaro ­avviser klimaforskning og mener Paris-avtalen er et «komplott i FN for å frata landet suverenitet over regnskogen».

Konsekvensene av denne type retorikk er større­ enn vi liker å tenke på. Hvis Brasil ikke blir med på å bremse avskogingen, kan det nesten bli umulig å nå klima­målene, advarte general­sekretær Bård Vegar Solhjell i Verdens naturfond i gårs­dagens Vårt Land. Så alvorlig er det.

Likevel har vi vanskelig for å ta det innover oss. Psykologen og filosofen Ole Jacob Moen slår et slag for å ta tilbake moralen som en felles plattform i møte med klimakrisen. Det kan få folk til å endre oppførsel i møte med ytre farer, sier han i dagens Vårt Land. Problemet, mener han, er at moral har blitt så individuelt, at det å snakke om en allmenn, fellesmoral blir ensbetydende med moralisme.

Klimakrisen er en ytre fare. Noen ganger er moralisme rett og slett nødvendig. Men moralisme må være blandet med en dose håp. Uten håp nytter det ikke. En kollektiv, moralsk dugnad kan ikke legges på miljøforkjempere som plukker plast på strendene alene.

LES OGSÅ: Vil møte klimakrisen med moral

Vårt moralske miljøansvar bør hvile tungt på politikere og ledere. Når de tar valg, som å trekke seg fra en felles klimaavtale, er det korttenkt og egoistisk. Det er et umoralsk valg.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
5 dager siden / 4793 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
16 dager siden / 4732 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 2500 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
21 dager siden / 2294 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
19 dager siden / 1776 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1710 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
18 dager siden / 1499 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
11 dager siden / 1331 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
10 dager siden / 1288 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
6 dager siden / 1118 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere