Odvar Omland

368    550

Skudd for baugen

Publisert: 16. okt 2018 / 173 visninger.

Jeg leser om historiske linjeskifter. Jeg leser om felles kjøreregler. Jeg leser om å forandre for å bevare. Alle tre er overskrifter som dreier seg om Høyre og KrF. Min enkle oppdagelse fra jeg i 1950 ble «politisk våken» og til dags dato er min erfaring at de to partiene egentlig har vært «hjertevenner» ved flere anledninger.

Og jeg har også i mitt politiske liv som lokalpolitiker og fylkespolitiker, og også litt som sentral politiker, hatt et meget godt øye til Senterpartiet. En allianse mellom disse tre partiene – H, Sp og KrF – vil være en ønskestilling for meg. Men jeg er ikke blant dem som roper hurra for at Sp har valgt venstresiden. Jeg roper heller ikke hurra for at Knut Arild Hareide har nesa si vendt mot venstresiden.

For sikkerhets skyld er det kanskje greit at KrF får kjøreregler når veien framover skal stakes ut under det ekstraordinære landsmøtet 2. november – slik KrF-ideologen Erik Lunde skriver i Vårt Land 2. oktober. Men jeg vil også heie på et innlegg i samme avis av sentralstyremedlem i KrF, Tove Welle Haugland. Hun skriver at tiden er overmoden for at KrF søker makt og innflytelse for tydeligere gjennomslag. Å jobbe for en sentrumsregjering med Ap, med støtte fra SV, er en altfor høy pris å betale. Et risikoprosjekt med KrFs livsrett som innsats.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Otto Strand

13 innlegg  140 kommentarer

Hvor får KrF mest gjennomslag?

Publisert rundt 1 måned siden

Ethvert politisk parti arbeider for å få størst mulig politisk gjennomslag for sine saker, også KrF. Så er det riktig at tradisjonelt har KrF samarbeidet i sentrum og til høyre når det gjelder regjering. Men når det gjelder statsbudsjett, har KrF flere ganger samarbeidet med mindretallsregjeringer fra AP.

Årsaken til at man har samarbeidet til høyre i regjering, har vært et større verdifellesskap enn med venstresida. Men dette har endret seg; i abortsaken og bioteknologi er det i dag liten forskjell på høyre- og venstresida. Og KrF og AP har laget forlik om friskoler. Dermed må man se på andre viktige områder for å se forskjell på høyre og venstre.

KrFs landsstyre har nylig enstemmig vedtatt partiets "politiske prosjekt"; dokumentet "Sammen for et varmere samfunn": https://krf.no/nyheter/nyheter-fra-krf/sammen-for-et-varmere-samfunn2/ Her har man listet opp hva som er de viktigste sakene nå og fremover, sett fra et kristendemokratisk utgangspunkt. Det er innholdet i dette dokumentet som må vurderes mot andre partiers programmer for å se hvor man får størst gjennomslag. Det nytter ikke å legge til grunn hvordan situasjonen har vært tidligere, for situasjonen har endret seg, og da må vi oppdatere strategi og samarbeidsmønster. 

NRK har sammenlignet dokumentet med partiprogrammer, og konkluderer med at KrF har mest å hente til venstre. Hareides analyse i boka "Det som betyr noe" peker i samme retning. KrF har på nasjonalt plan lenge samarbeidet bare til én side. Nå er det tid for å vise det vi lenge har sagt; at KrF kan samarbeide til begge sider.


1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Levi Fragell kommenterte på
Hva er kristendom idag - og imorgen?
4 minutter siden / 92 visninger
Eddie Whyte kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
14 minutter siden / 403 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
14 minutter siden / 5794 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
35 minutter siden / 403 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
44 minutter siden / 1519 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
rundt 1 time siden / 403 visninger
Roger Johnsen kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
rundt 1 time siden / 849 visninger
Håvard Nyhus kommenterte på
La rett gå for nåde
rundt 1 time siden / 163 visninger
Roger Johnsen kommenterte på
KrF ble styrt inn i høyrefellen
rundt 1 time siden / 846 visninger
Tore Olsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
rundt 1 time siden / 998 visninger
Les flere