Vebjørn Selbekk

10

Misforståelser om blasfemi

Publisert: 10. okt 2018

Det er noen misforståelser ute og går når Vårt Land i lederartikkelen 29. september omtaler mitt engasjement mot blasfemilovgivning. Jeg skal ikke gi lederskribenten alt ansvar for det. Noe av grunnen kan også være at nyansene ble litt borte i det Klassekampen-intervjuet som lederen er basert på. Det må jeg ta på egen kappe.

Min bemerkning om at land som holder seg med blasfemiforbud lever i barbariet, var direkte knyttet til nasjonen Pakistan, landet som mannen som vil ha innført en ny norsk blasfemilov, bruker som eksempel.

I Pakistan kan ringeakt mot islams profet straffes med døden. Lovverket brukes blant annet for å ramme og ytterligere undertrykke landets kristne minoritet. Jeg håper det «koker» litt hos Vårt Lands lederskribenter også når de tenker på den kristne fem-barnsmoren Asia Bibi som i årevis har sittet på dødscelle for å ha sammenlignet verdens frelser Jesus Kristus med profeten Muhammed, en sammenligning som naturlig nok ikke slo helt heldig ut for sistnevnte. Barbari er etter min mening et helt legitimt ord å bruke om denne typen grove overgrep mot religions- og ytringsfrihet med dødsstraff som middel.

Den andre misforståelsen må imidlertid Vårt Land ta ansvar for selv. Det stemmer ikke at jeg har medvirket i noen demonstrasjon til støtte for den nederlandske politikeren Geert Wilders. Her gjør Vårt Land samme problematiske feilkobling som Morgenbladet gjorde noen uker tidligere da de omtalte Ap-politikeren Jan Bøhlers deltagelse i det samme arrangement. Demonstrasjonen utenfor Stortinget 7. september var ingen demonstrasjon for Geert Wilders. Han er det nok ulike meninger om blant oss som holdt appeller denne fredagsettermiddagen. Det vi demonstrerte for var ytringsfriheten og retten til å ­bedrive religionskritikk. Når denne friheten innskrenkes på grunn av trusler om vold og terror, må vi reagere. Uansett hva vi mener om avsenderen av budskapet.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Bernt Evensen

0 innlegg  24 kommentarer

God og prinsipiell kommentar

Publisert rundt 1 år siden

om blasfemispørsmålet! Interessant at en talsmann for et kristenkonservativt medium kjemper for at kritikk bl.a. av ham selv og hans eget medium skal være fritt fram. Ofte blir folk mer hårsåre for kritikk jo mer sterkttroende de blir.


Selbekk står her også opp mot en annen lei tendens i samfunnet: Deler man et standpunkt med en annen person i en bestemt sak, så blir man stilt til regnskap for alle andre standpunkter denne personen måtte ha i alle mulige andre saker. Ref. Geert Wilders. 

Å stille debattmotstandere til regnskap på den måten er egentlig bare simpel hersketeknikk i mangel av evne til å skille sak og person.

2 liker  
Kommentar #2

Torgeir Tønnesen

37 innlegg  582 kommentarer

1 kommentar og 251 visninger - en skam

Publisert rundt 1 år siden
Vebjørn Selbekk. Gå til den siterte teksten.
I Pakistan kan ringeakt mot islams profet straffes med døden. Lovverket brukes blant annet for å ramme og ytterligere undertrykke landets kristne minoritet. Jeg håper det «koker» litt hos Vårt Lands lederskribenter også når de tenker på den kristne fem-barnsmoren Asia Bibi som i årevis har sittet på dødscelle for å ha sammenlignet verdens frelser Jesus Kristus

Men hva kan man forvente, når biskoper, teologer og store deler av kristenheten, særlig i Vårt Land fraksjonen aktivt går inn for at staten vår skal finansiere moskeer med statlig støtte, og på den måten utbre Islam i Europa?

Nei, her skal det tydeligvis ikke gis kreditt for den jobben Selbekk er kompentent på, mer en de fleste, og kalt til å gjøre. 

2 liker  
Kommentar #3

Terje Marøy

18 innlegg  115 kommentarer

Kristendommen er i seg selv blasfemisk ...

Publisert rundt 1 år siden

... sett med jødiske og islamske øyne. En tredeling av den ENE gud, og at Gud skal ha en sønn er slett ikke gangbart i de bokstavtro miljøene innenfor disse to semittiske religionene. Disse ser jo på treenigheten som blasfemisk i seg selv.

Så å balansere blasfemi er ingen lett øvelse for noen. 

Men i en hatefull verden er det alltids en trøst at i hvert fall jøder og muslimer forenes i troen på en og samme Gud.

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere