Leder

Mangler selv balanse

Vi oppfordrer slett ikke til boikott av MIFF på grunn av organisasjonens ensidighet.

Med Israel for fred (MIFF) vil boikotte Opera- sjon Dagsverk (OD) på grunn av støtten til Norges KFUK-KFUM. Årsaken er at organisasjonen støtter en boikott av israelske varer på grunn av landets okkupasjonspolitikk. Også Det Mosaiske Trossamfund og stortingsrepresentant Sylvi Listhaug har støttet OD-boikotten.

Vårt Land er kritisk til boikotten av israelske produkter. Ikke bare fordi den er inkonsekvent, man boikotter grønnsaker, sjampo og Soda Stream, men er taus om komponenter i mobiltelefoner og PC-er man selv bruker. Men først og fremst fordi boikotten bygger på en ensidig framstilling av problemene i Midtøsten, og fordi vi tror den virker mot sin hensikt.

LES OGSÅ: Anklager OD for rasisme 

Dessuten er vi enige i deler av kritikken mot ODs valg av prosjekt. KFUK-KFUMs måte å ta stilling til konflikten mellom israelerne og palestinerne er ensidig. Faktisk mer ensidig enn Operasjon Dagsverks egen nettside, som har en relativt nyansert historie- fortelling, og også forteller om terror fra palestiner- nes side. Men det nnes fredsprosjekter som støtter palestinerne, samtidig som man legger større vekt på dialog og respekt for begge parters opplevelser.

SamtIdIg er det ironisk at MIFF kritiserer KFUK-KFUM for ensidighet. KFUK-KFUM anerkjenner i det minste staten Israels rett til å eksistere, men MIFF synes ikke å ha noen forståelse for palestinernes nasjonale identitet. De argumenterer i stedet med at det finnes 22 andre arabiske stater, og 57 muslimske stater i verden.

VI oppfordrer slett ikke til boikott av MIFF på grunn av denne ensidigheten. Selv om vi synes MIFF i langt større grad burde ta inn over seg konfliktens kompleksitet, har organisasjonen også en viktig funksjon. Når kritikken mot Israel blir for ensidig, har MIFF bidratt med viktige perspektiver fra motsatt hold.

På samme måte er det for voldsomt å boikotte Operasjon Dagsverk for valget av prosjekt. Palestinernes situasjon er fortvilt, og det er viktig at de opplever å ha verdenssamfunnets oppmerksomhet. Hvis denne oppmerksomheten uteblir, er vi redd for at kampen blir enda mer desperat, og situasjonen komme enda mer ut av kontroll. Det vil være et stort tap, både for israelere og palestinere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder