Verdidebatt

Vi er ikke forpliktet til å gi bort det vi ikke har.

Vi har ikke matsikkerhet,så vi kan ikke ta imot kvoteflyktninger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De som ivrer for noen tusen kvoteflyktninger hvert år,må få vite om den lave selvforsyningsgraden i Norge.Selvforsyningsgraden beskriver hvor stor andel av matforbrukt som kommer fra norsk produksjon av jordbruksvarer og fisk.

De siste årene har selvforsyningsgraden ligget på rundt 50 %.Store deler av fiskeproduksjonen i Norge eksporteres og inngår dermed ikke i selvforsyningsgraden.

Landbruksdirektoratet stipulerer selvforsyningsgraden i 2017 til å være 49.9 %.Halvparten av det vi spiste var altså importert og kostet 63,7 milliarder kroner.                                                       Selvforsyningsgraden var 41 % når importen av soya fra Brasil som ingrediens i kraftfor regnes med. Oppdrettsnæringen,husdyr og fjærkrehold er avhengig av dette kraftforet.Blir det omfattende internasjonal tørke,så eksportlandene får nok med å brødfø militæret og egen befolkning forøvrig,så må vi belage oss på fisk og poteter.

Vi lever under en boble av falsk trygghet når vi er avhengig av matvarer og ingredienser i kraftfor fra utlandet.75% av fiskeforet i mærene er soya,så matsikkerheten fra mærene er ikke en stabil ressurs.                                                                                                    Kan vi stole på at  kyst-og havflåten kan skaffe nok fisk som nødproviant om det blir krisetider?

Mange storgårder har større besetning,enn gården har grasareal for.

Vi husker foringsnød i år etter tørken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt